Mustlaspidu Marcelle'is

Heidi Vihma 19. jaanuar 2007, 00:00

Mustavuntsiline viiuldaja, säravates seelikutes ja kilisevate ehetega tütarlapsed, hingekriipivad meloodiad - mustlased on peo püsti pannud.

Ja tabor on üles pandud päris Tallinna südalinnas, mustlasrestoranis Marcelle.

No mitte just päris nii, et hobused ja vankrid oleks vanalinna sisse sõitnud, need on joonistatud restorani seintele. Aga säravates seelikutes tõmmud ja vähem tõmmud tüdrukud on olemas, tulevad juba uksel vastu.

Marcelle'i meeleolu on esimesest hetkest elav ja erutav - hiidvõlvid, tulipunased laudlinad, säravad tüdrukud, kes oskavad hästi viina valada - viinapudeli otsa on miskit moodi pandud mõõk, viin voolab läbi mõõga ja siis uhke kaarega klaasi - tavalisest teeklaasist küll poole väiksemasse, aga siiski tahukalisse viinaklaasi, mitte mõnda peenikesse pitsi.

Ja need tüdrukud ei käi kombekalt laudade vahel, vaid turnivad piki seinaääri kulgeval kitsal poodiumil: sealt panevad nad küünlaid põlema, sealt valavad viina, sealtkaudu viivad ära kasutatud nõusid. Kas just mugav, aga erutav kindlasti.

Viiuldaja ja kitarrimängija on täiesti olemas, ühel mustad vuntsid, tumedad silmad, teine ajaga auväärselt halliks läinud. Liiguvad laudade vahel ja mängivad kaunimatele daamidele otse silma vaadates kirglikke lugusid. Või peaaegu kirglikke.

Tunnen ära ühe Vene romansi ja Ungari tšaardaši. Mõne aja pärast liitub meestega lauljanna, võimsa hääle ja volüümiga, kes laulab vene keeles - see on Venemaa mustlaste muusika. Kellel vaja, saab mustlannal lasta tulevikku ennustada.

Meeleolu on laupäevaõhtuses Marcelle'is selline, et üks laudkond soomlasi võtab korraks laulu üles veel enne, kui muusikud pärale jõuavad - see on hoogne koht, siia ei tulda niisama noa ja kahvliga toidu kallal nakitsema.

Suures saalis on kaetud ka kaks pidulauda, üks umbes viieteistkümnele, teine vähemalt kahekümnele-kahekümne viiele. Meile lähema laua venelannast juubilar ja tema külalised naudivad esinejaid ja pidu täiega, ja miks ka mitte - juba hiidpannilt toidu serveerimine koos flambeerimisega on etendus omaette.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:44
Otsi:

Ava täpsem otsing