Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Ettevõtja Eesti kaubaga rahul

Elo Odres 26. jaanuar 2007, 00:00

Konjunktuuriinstituudi iga-aastane uuring Eesti inimeste toitumisharjumuste kohta näitab rõõmustavat tendentsi: me sööme iga aastaga aina paremini, rohkem ja tervislikumalt. Samas ei näe ettevõtlikumad ja majanduslikult kindlustatumad inimesed, kelle elus kehvemaid perioode polegi olnud, oma toitumisharjumustes kümne aasta taguse ajaga võrreldes erilist vahet.

Jõgeva ettevõtja, nahaparkimistöökoja omanik Andres Baida mõtleb pikalt, mille poolest tema tänane toidulaud erineb aastatetagusest. "Ega suurt muutunud ei ole. Kui midagi, siis ehk puuviljaletid on Jõgeva toidupoodides mitmekesisemaks muutunud, kümme aastat tagasi olid ainult õunad," leiab ta lõpuks ühe erinevuse.

Baida elab Jõgeval, aga äriasjad viivad teda sageli ka Tartusse ja Tallinna. Igapäevase toidukraami saab mees kodulinnast kätte. Jõgeval on tema sõnul kolm suuremat toidupoodi. Põhiliselt käib Baida vanas kaubahallis, kus nüüd on Konsum, sest see on kõige suurem ja seal on kõige mugavam sisseoste teha. Kui tekib isu valmistoidu järele, siis seab sammud Keskuse poodi, sest seal on parim kulinaarialett. Kolmas on Säästumarket. "Seal olen vist üldse kolm korda käinud," tunnistab ettevõtja. "Seal on alati palju rahvast ja pikad järjekorrad. Tõenäoliselt on seal jälle hea värske kaup, sest kuna ostjaid on palju, vahetub kaup kiirelt."

Jõgeva poodidest ei leia Baida piisavalt põnevaid lihakastmeid ega muid maitseaineid. Aga kuna tegemist on kauasäiliva kaubaga, ei näe ta probleemi nende Tartust ja Tallinnast ostmisega. "Ega Jõgeva kauplustele ei saa ette heita, et siin kõike ei ole," arvab mees. "Väikeses kohas ei saa tellida kaupa nii, et äkki keegi tuleb ostab seda kunagi."

Tartus on Baida lemmikostukoht Uue silla juures asuv Rimi. Tegelikult, tunnistab ta, teeb ta oma suurimad ostud Tartus hoopis turul. "Seal on parim värske liha valik, samuti rohelist kraami, kurki ja tomatit ostan sealt," põhjendab ta. Värsket kala aga ostavad Jõgeva mehed otse lähedalasuvast Härjanurme kalatalust, mis varustab kalaga suuri poekettegi. "Eks poes ole ka liha ja kala, aga turult ja otse kalakasvandusest ostes saab ju parema ja värskema kraami," lisab Baida. "Mina saan Eestis poodidest kõik kätte, ei oska küll millestki puudust tunda," kinnitab Baida. "Käin tihti Poolas, seal on poodides enam-vähem sama valik, ei ole midagi paremini."

Kuna Baida lapsed on juba oma elu peal, siis nädala sees abikaasaga kahekesi olles nad suurt süüa ei vaarita. Kuna peres sõidab autoga ainult meespool, on poes käimine tema ülesanne. "Jõgeva on nii väike koht, et siin jõuan iga päev poes käia, suuremate linnade suurtes poodides kuluks iga päev poes käimiseks liiga palju aega," arvab Baida. Liha nende pere nädala sees iga päev ei söö. Peamised ostud on leib-sai ja piimatooted: kodujuust, kohupiim, juust, jogurt. Tihti söövad nad naisega õhtul lihtsalt võileiba ja juustu, kurki-tomatit kõrvale, midagi nipet-näpet veel lisaks.

Igapäevastele ostudele kulub 200-300 krooni. Toidukulude kohta pole Baida arvet pidanud, aga on kindel, et need jäävad kõvasti alla 10 000 krooni. "Hindu ma poes ei vaata ega tea, mis miski maksab," tunnistab ta.

See-eest nädalavahetusel, kui lapsed vanematekoju tulevad, läheb suuremaks söögitegemiseks.

Baida lemmikud on mitmesugused lihatoidud. Töö pärast on tal tihti vaja Poolas käia, praeguseks on seal juba ka sõbrad tekkinud. "Poola sõbrad on jahimehed, sealt tulles toon alati kaasa hirveliha, eriti hea on hirvemaks," mõnuleb Baida. Kolesterooli pärast heas vormis ärimees ei muretse: "Tervis on mul korras olnud, pole pidanud sellepärast toitumist jälgima. 10protsendist hapukoort pole ma kunagi ostnud. Juustusid ostan küll lahjemaid, aga need lihtsalt maitsevad paremini."

Mahetoodetest on Baida küll kuulnud, aga eraldi ta neid poeriiulilt ei otsi. "Võib-olla Jõgeval ei müüdagi mahetooteid?" kahtleb ta ja lisab, et Nopri talu kaupa on küll ostnud. "Meie pere joob omatehtud mahlasid, need on mahedad," naljatab Baida. Mahlategemise komme on jäänud vanast ajast. Samuti tuleb suvel oma aianurgast maitseroheline.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:44
Otsi:

Ava täpsem otsing