Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kodune leivategu väärib proovimist

    Restorani Wunderbar peakoka Eero Kippa küpsetatud leib viib keele alla. Aastatega on tal katse-eksituse meetodil välja kujunenud oma retseptid, mida ta meeleolukalt varieerib. Leivateoks on vaja jahu (Põhjamaades kasutatakse põhiliselt nelja viljasorti - nisu, rukist, otra, kaera), vedelikku (vett, kuid võib kasutada õlut, kalja, aedviljapüreed, piima, jogurtit), soola, suhkrut, rasva (võid või õli). Maitseks võib lisada näiteks kuivatatud puuvilju: õunu, ploome, aprikoose jms, paprikat, kartulit, mitmesuguseid seemneid, kardemoni, kaneeli, maitseürte vms. Siin võib igaüks oma fantaasial lasta lennata, soovitab meisterkokk.
    Leivategu algab nagu muistegi juuretise valmistamisest. Selle põhjal tehtud leivad pole mitte ainult mahlased, aromaatsed ja maitsvad, vaid ka tervislikud (alandavad veres kolesterooli taset).
    Juuretis on jahu ja vee segu, millel lastakse toatemperatuuril seista, kuni tekib käärimisprotsess. Eero Kippa teeb juuretist nii, et segab ühe detsiliitri leige (35 YC) veega 200 grammi nisu- või rukkijahu, millele lisab 100 g riivitud õuna ning paneb ained kaanega 2-liitrisesse klaaspurki. Laseb segul seista kolm ööpäeva soojas (26-30 YC). Paar korda päevas ergutab juuretist puulabidaga, et käärimisprotsess kiireneks. Neljandal päeval tõstab juuretise suurde kaussi. Lisab veel 200 g jahu ja 200 dl leiget vett ning segab kõik korralikult läbi ja laseb veel ööpäeva soojas seista. Viiendal päeval on juuretis valmis. Külmkapis säilib see vähemalt nädala. Prantsusmaal pannakse tavaliselt juuretis käima rosinatega, USAs viinamarjade või aprikoosidega.
    Ajaloost on teada, et leivaahi leiutati 6000 aastat tagasi Lähis-Idas. Ka vanad egiptlased armastasid leiba. Antiik-Kreekas küpsetati juba väga mitmekesiseid leivatooteid ja hiljem toodi Rooma impeeriumisse headeks oskustöölisteks Kreekast pagareid. Keiser Augustuse ajal loodi seal leiburite tsunft ning rahvale annetati leiba, et nad oleksid eluga rahul. Ütlus "Tsirkust ja leiba!" pärinebki sellest perioodist.
    Prantsusmaa on tänapäeva Euroopa leivakultuuri musternäide. Kui mujal taandusid väikesed pagaritööstused suurtootmise ees, siis seal küpsetatakse traditsiooniliselt, juuretise põhjal leiba ka kohapeal, räägib maailma leivaküpsetamise ajalugu uurinud Kippa.
    Sealsete väikeste pagariäride ukselt võib lugeda, et siin küpsetatakse vanu töövõtteid kasutades leiba, millele on lisatud ka võid.
    Just niisugused väikesed töökojad ärgitasidki Eero Kippat leiba küpsetama ja katsetama eri maade retsepte. Tallinna vanalinnale annaksid taolised pagariärid samuti erilise hõngu, arvab ta. Pidulike vastuvõttude, pulmade ja suuremate juubelite puhul pakub peakokk vahel omaküpsetatud leiba ka restoranis. Paljudes maailma tuntud gurmeerestoranides on laual ainult oma leivaahjust võetud leivad-saiad.
    "Parim leib küpseb puuküttega kiviahjus, kus kergitatud leib asetatakse otse kuumale põrandale. Elektriahjus võib selle asemel kasutada ka eelnevalt soojendatud kivist küpsetusplaate. Kiviahjuga sarnase niiskuse saavutamiseks võib sinna väheke vett pritsida," jagab Eero Kippa kogemusi.
    Küpsetamistemperatuur olgu algfaasis 250 YC, aga viie minuti pärast peaks seda alandama 200 YCni. Kui küpsetamise ajal paar korda ahju ust avada, ahi kuivab ja leiva pind muutub rabedaks: suurem osa leiva maitsest ja aroomist talletub just koorikusse.
    Autor: Tiina Kolk
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.