Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Disney kompanii jääb ikooniks

    David on üheksa-aastane Marylandi osariigis elav Disney-fänn, kes oskab anda üsna täpse ülevaate firma viimastest toodetest, hindadest ja konkurentidest.
    Esiteks vaatab David kõiki Disney lastekanaleid. Teiseks on ta regulaarne Florida Disneyworldi külastaja (teadmiseks võhikule: Disneyworld asub Floridas ja Disneyland Californias ning viimane on esimese kõrval "täielik jama"). Viimati veedeti seal nädal mullu suvel ning see oli Davidi kolmas kord. Teiseks käib David isaga kaks korda aastas New Yorgis ja nad külastavad alati ka suurt Disney poodi.
    Kui vaadata Davidi pere Disney-kulutusi (jättes välja hotellid ja lennukipiletid), siis vaid üks Disneyworldi pilet maksab 603 Eesti krooni ning muule teemapargis silma hakanud nännile on Davidi keskklassi vanemate hinnangul läinud vahel isegi kuni 1800 krooni päevas. Nii on Davidi kogus ligi 400 Disney tegelastega rinnamärki, mis maksavad kuni 120 krooni tükk. Süüakse loomulikult teemapargi restoranis.
    New Yorgis läheb Disney-kaubale tavaliselt tuhat krooni, mis kulub peamiselt mänguasjadele ja videomängudele. Vahel ostab David sealt ka oma uue halloween'i-kostüümi.
    Disney saab igal aastal ligi kümnendiku oma tulust just nänni müügist ning on üks suuremaid litsentside jagajaid maailmas (ettevõtetele, kes soovivad kasutada Disney kaubamärki). Valesti arvab näiteks see, kes usub, et lapsi on ajanud McDonald'sisse vaid hamburger.
    Kümme aastat kestis McDonaldsi ja Disney vahel eksklusiivleping, millega lapsed said lisaks kõhutäiele ka plastmassist multifilmivigureid. Mullu suvel lõppenud lepingut ei soovinud Disney uuendada ajakirjanduse andmetel eelkõige seepärast, et kiirsöögirestorani peetakse noorte ameeriklaste paksukstegemise üheks peasüüdlaseks. Kuid partnerlus toimis, kui uskuda Davidit, kes käis enda sõnul McDonald'sis 20% toidu ja 80% mänguasjade pärast.
    Lisaks otsesele mõjule, mis Davidil on oma vanemate rahakotile, on neljanda klassi õpilane hästi informeeritud Disney uudistest üldisemalt. Esiteks teab ta, et kui sobivat halloween'i-kostüümi New Yorgist ei leia, siis tuleb külastada veebisaiti disneystore.com. Teiseks võib ta täpselt öelda, mis filmid on tulnud välja DVDdel ning orienteerub sujuvalt Disney vast avatud veebisaidil.
    Davidil on ka etteheiteid: Disney peaks uute toodete turule toomisel konkurentidega paremini sammu pidama, eriti Nintendo Pokémoniga. Viimasel olevat tunduvalt rohkem mõnusaid ja lihtsamini kättesaadavaid videomänge ning ka parem kodulehekülg.
    Ning eriline ohumärk: kui Davidil oleks 100 dollarit, siis kulutaks ta sellest 90 Pokémonile ja vaid 10 Disneyle.
    New Yorgi börsil noteeritud Walt Disney Company poleks midagi meheta, kes andis sellele enam kui kolmveerand sajandit tagasi oma nime. Kui hästi on legendaarse multifilmilooja elutarkused pidanud vastu nüüdisajas?
    Walt Disney: sa oled surnud, kui su ainsaks sihiks on laste huvi. Täiskasvanud pole nagunii muud kui vaid suureks saanud lapsed.
    Walt Disney Companyst on saanud tõeline peremeelelahutusäri. Multifilmidega alustanud ettevõttel on nüüd neli suurt kasumit tootvat haru: filmistuudiod; teemapargid ja hotellid; meediaäri ning Disney-kaubad.
    Pea kõikidesse Ameerika kodudesse jõudev ABC annab eetrisse selliseid hitte nagu "Meeleheitel koduperenaised" ja "Kadunud". "Kariibi mere piraadid: Surnud mehe kirst" oli mullu kõige kasumlikum film USAs, tuues sisse üle viie miljardi krooni.
    Walt Disney: loodan vaid, et me ei kaota kunagi silmist üht asja - et sellele kõigele pani aluse üks hiir.
    Mitte asjata ei räägi ajakirjandus praegugi Disneyst kui Hiire Majast (House of Mouse). Miki Hiir, kes tegi oma debüüdi 1928. aastal, on jäänud nii Disney ikooniks kui ka Ameerika sümboliks, nagu Coca-Cola või McDonald's.
    Näiteks 2003. aastal, kui Miki Hiir tähistas auväärset 75. sünnipäeva, teenis tegelaskuju koos oma kaaskonnaga Forbesi andmetel mänguasjade, filmide, nänni jne müügist 70 miljardit krooni ehk umbes sama suure summa, kui on sel aastal Eesti riigi eelarve. Teisel kohal oli samuti Disney karakter, tänapäeval eelkõige pidžaamakaunistusena tuntud karupoeg Puhh, kes tõi samal aastal sisse ainult paar miljardit krooni vähem.
    Walt Disney: vastu hambaid saamine võib olla parim asi, mis sinuga juhtuda saab.
    Disney ajaloos on kaks tähtsat momenti, mis on läinud ajalukku Disney sõdade nime all. Kui 1984. aastal lõppes esimene Disney sõda uue juhi, Michael Eisneri toomisega ettevõtte etteotsa, siis 2003-05 kestnud vastuseis lõppes sellesama Eisneri lahkumisega.
    Meediahiiglast juhtinud Eisner saavutas küll palju, kuid lõpuks koondas juht Disneys enda kätte absoluutse võimu. Raamatu "Disney sõjad" autor James Stewart on rääkinud, et Disney muutus justkui keskaegseks kuningriigiks, samas kui loomingulised uuendused tulid konkurentidelt. Kusjuures nende taga olid Disneyst minema löödud mehed.
    Walt Disney: pole mingi saladus, et me panime mängu peaaegu viimse penni, panustades võimalusele, et inimesi võiks meelelahutusvaldkonnas tõepoolest huvitada miski täiesti uus ja omalaadne.
    Ning tulidki paremad ajad, kui Disney otsustas mullu nood loomingulised uuendajad taas oma rüppe kutsuda. Eisneri ajal olid Disney sõprussuhted "Toy Story" ja "Finding Nemo" loonud Pixariga alla käinud. 2005. aastal ametisse astunud uus juht Robert Iger aga sai aru nende tähtsusest.
    Mullu ostis Disney Pixari 90 miljardi krooni eest ära. "Igeri jaoks tähendab see täispangale minekut, et päästa Disney animatsioon loomingulisest unustusest. See on sama hea, kui Nemo oleks vaala alla neelanud," kommenteeris Fortune suurtehingut.
    Mullukevadine aktsionäride üldkoosolek, kus uutele juhtide kaua aplodeeriti, erines paari aasta tagusest sõjatandrist kui öö ja päev.
    Walt Disney: naer on USA tähtsaim ekspordiartikkel.
    Disney on laienenud kogu maailmas. 2005. aastal avati Hongkongi Disneyland (seni olid teemapargid Californias, Floridas, Pariisis ja Tokyos). Nüüd on Saudi Araabia miljardärist prints Alwaleed bin Talal avaldanud soovi rajada 96 miljardi krooni eest ka Bahreini Disneyland.
    2006. mais tervitasid Disney pargid oma kahemiljardest külastajat. Mullu ostis Disney ka India populaarseima lastekanali Hungama TV.
    Kas praegune investor peaks olema nukker või tundma hoopis väikest kergendust, et geniaalset Walt Disneyt enam ettevõtte eesotsas pole, võib igaüks järgneva loo põhjal ise otsustada.
    Kui Walt Disney Company 1957. aastal börsile tuli, ei viitsinud vana Walt kunagi aktsionäride koosolekul käia. Börsileminekut nägi ta lihtsalt hädavajadusena. Kui Walti vend ja Disney stuudio kaasasutaja Roy suutis lõpuks teda veenda kord aktsionäride ette astuma, siis tõusis Walt püsti ja teatas rahvahulgale: "Ma ei tea, kui paljud teist siin on aktsionärid. Ma tahaks teile ühe kirja ette lugeda."
    Seepeale luges Disney saalisviibijatele ette kirja ühelt Floridas elavalt naiselt, kes teatas, et teda ei huvita vähimatki, kas Walt maksab kunagi ka mingeid dividende, senikaua kuni toode on suurepärane.
    Kui kiri sai läbi, märkis Disney: "Selline aktsionär mulle juba meeldib. Oli väga tore teie ette astuda. Nüüd, kui te pahaks ei pane, läheks ma hea meelega tagasi ja tõstaks selle ettevõtte jalgele."
    Kui võrrelda Walt Disneyt ülejäänud meelelahutustööstusega, võib Hollywoodi selle aasta Oscari ettevõtluse eest anda julgelt Disney juhile, sest kompanii näitas 2006. aastal rekordkasumeid ning aktsia hind on pärast Robert Igeri saamist ettevõtte juhiks 2005. aasta oktoobris kerkinud 51 protsenti, arvas ajakiri BusinessWeek.
    Ilmselt on mainekal majandusajakirjal õigus. Asi pole ainult numbrites. Pigem pälvib New Yorgi osariigi väikelinnas Ithacas kohaliku telekanali ilmapoisina oma töömehekarjääri alustanud ja 10. veebruaril oma viiekümne viiendat sünnipäeva tähistav Iger tähelepanu sellega, et suutis Ameerika Ühendriikide meelelahutustööstuse ikooni välja tuua suurimast kriisist, mida ettevõte on oma ajaloos kunagi läbi elanud.
    Iger tuli Disneysse koos telekompaniiga ABC, mille Disney 1996. aastal üle võttis. Kolm aastat hiljem sai Igerist juba rahvusvaheliste äride president ning 2000. aasta 25. jaanuaril Walt Disney üks presidentidest ning tootmisjuht.
    Ka kolmapäeva hilisõhtul avaldatud finantsaasta esimese kvartali kahekordne kasumikasv ületas analüütikute ootusi.
    Tänu "Kariibi mere piraatide" ja animafilmi "Autod" DVD müügiedule kasvas meelelahutusgigandi käive 9,8 protsenti 9,73 miljardi dollarini (118 miljardi kroonini), kasum aga kasvas kaks korda 1,7 miljardi dollarini ehk 79 USA sendini aktsia kohta.
    Walt Disney aktsia hind kerkis 19. jaanuaril kuue aasta kõrgeimale tasemele 35,97 dollarini. Tänu sel nädalal avaldatud headele kvartalitulemustele peaks aktsia hinnatõus jätkuma.
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Kiiresti kohanevast IT-ärist konservatiivsema tervisekassa juhiks liikunud Rain Laanet tabas uues ametis kohe tagasilöök – maksumaksjad panid ta haigekassa nime muutmise soovi eest avalikku häbiposti. Aastaid hiljem nimi siiski muutus, nii et asjaosalistel jättis süda löögi vahele.
Kiiresti kohanevast IT-ärist konservatiivsema tervisekassa juhiks liikunud Rain Laanet tabas uues ametis kohe tagasilöök – maksumaksjad panid ta haigekassa nime muutmise soovi eest avalikku häbiposti. Aastaid hiljem nimi siiski muutus, nii et asjaosalistel jättis süda löögi vahele.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Pühadestatistika: Eesti munatoodang suureneb
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.