Inglise kuldaeg lauludes

Mari Hiiemäe 09. veebruar 2007, 00:00

Varase muusika ettekandmisele spetsialiseeunud The Clerks' Group toob kuulajate ette paeluva peatüki koorimuusika ajaloost.

Kuna autentse palade valikuga kontsert maalib tervikliku pildi 16. sajandi muusikaloomest, võib seda võtta ka kui muusikaajaloo õppetükki.

Ansambli kunstilise juhi Edward Wickhami sõnul keskendub kava esimene pool Tudorite dünastia heliloojate Thomas Tallise ning William Byrdi loomingule. Nende eluajal hakkas kujunema Inglise varase koorimuusika iseloomulik nägu: omapärane vorm sakraalse sisuga paladest, mis siiski polnud loodud jumalateenistuse raamides kõlama.

Protestantliku ning katoliikliku maailma vahelised pinged ning 16. sajandi Inglismaa eraldatus muust maailmast lõid pinnase unikaalsete muusikapalade kirjutamiseks.

Kontserdi teine osa on pühendatud omaaegsele n-ö kergemuusikale.

The Clerks' Group aitab kuulajal sukelduda sajanditetagusesse muusikamaailma lihtsalt ja veenvalt. Tasakaaluks elitaarse ja akadeemilisele autoriloomingule, mis kirjutatud ladina keeles ning peaasjalikult jumala kiituseks, kõlavad kontserdi teises pooles maiseid rõõme ülistavad palad: looduse ilust ning armastusest pajatavad madrigalid ning noore kuninga Henry VIII õukonnas sündinud lood.

Kuningalossis oli muusikaloomine hinnatud: ühe The Clerks' Groupi esinemiskavas kõlava loo, "Passetime with Good Company" autorlust omistatakse koguni kuningale endale. Pala ülistab sõprust ning head seltskonda.

Läbi laulutekstide ja kauni muusika tänapäeva jõudnud sõnumis on mõndagi, mis kattub kaasaegsete inimeste unistuste ja ideaalidega. Läheduse- ja iluigatsus on küll esitatud oma ajastu võtmes ning kaugelt pühalikumana kui 21. sajandi kuulaja jaoks tavaline, laulude ilu ning meeleolu tabamisega ei tohiks aga kuulajail raskusi olla.

Kuna viimastel aastatel on The Clerks' Group laiendanud ning rikastanud oma repertuaari lisaks madrigalidele ka nüüdisaegsete teostega, tuuakse kontserdi lõpuosas näiteid sellestki suundumusest. Esitatav haakub muidugi ülejäänud kavaga ning kardinaalset stiilimuudatust ei tehta. Kontserdikülalisel on aga huvitav teada, et varasel Tudori perioodil elanud poeetide tekste on viisistanud ka tänapäeva heliloojad.

Programmi lõpus kuuleb kolme lahkumislaulu inglise muusikast, mille hulgas on ka Williamsi "Linden Lea", mida tihti ekslikult peetakse vanaks rahvalauluks, kuna selle stiil on niivõrd "inglaslik".

Eesti Kontserdi produtsendi Tuuli Metsoja sõnul kannab tervet esinemist puhas inimhääl, laulud kõlavad ilma saatepillideta ning igasuguse võimenduseta. "Kõige keerulisem on esineda täiesti otse, ilma võimenduseta," arvab Metsoja ning ei ole kitsi ansambli aadressil kiitust jagama.

Tunnustust on ansamblile jagunud rohkemgi. Nad on salvestanud üle 20 CD, millest mitu on pälvinud kriitikutelt väga kõrgeid hinnanguid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:45
Otsi:

Ava täpsem otsing