Biokütus tõstab õlle hinda

Tõnis Oja 27. veebruar 2007, 00:00

Kuna biokütuste tootmine on muutunud järjest populaarsemaks, kasvab nõudmine maisi, soja ja rapsiseemne järele ning põllumehed on hakanud loobuma nisu ja odra kasvatamisest.

Hollandi õlletootja Heinekeni tegevjuht Jean-Fran?ois van Boxmeer hoiatas eelmisel nädalal, et biokütuste sektori kiire kasv on põhjustanud Euroopa ja USA teraviljaturgudel struktuurilisi muutusi, mille üks tagajärg on õlle hinna kerkimine, kirjutas FT.

Oder ja humal moodustavad umbes 7-8% õlle hinnast. Õlleodra hind on kerkinud Euroopas maikuuga võrreldes 85 protsenti, 230 euroni tonnist. Söödaodra hind on USAs samal ajal kerkinud kolmandiku võrra, 180 dollarini tonnist. Odra kogusaak on aga kasvupindade vähenemise tõttu langenud madalaimale tasemele alates 1936. aastast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing