Laupäev 3. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Parim maitseelamus sünnib võrdsete duetis

Elo Odres 02. märts 2007, 00:00

Kohtume nagu ikka Bonaparte'is, kuid seekord mitte tavapärases restoraniosas, vaid kõrvalasuvas väikeses delikatessipoes. Seal on kõik proovitavad veinid ja juustud müügil. Bonaparte'i omanik ja sommeljee Kadri Kroon ning sommeljee Kaire Prede on valinud neli veini ja neli juustu, mis moodustavad omavahel kokkusobivad paarid. Külaliseks on seekord Quelle Eesti tegevjuht Mari Rahumägi.

Loomulikult ei piirdu kokkusobivate maitsete valik meie poolt proovitutega. Kadri mainib, et näiteks kerge ja toorema valgehallitusjuustu kõrvale on kõige kindlam valik hoopis šampanja! Magusa Emmentali kõrvale sobiks Kadri arvates kas mõni magusa alatooniga valge Saksa vein või siis kergem punane, näiteks Merlot. Vängemad sinihallitusjuustud sobivad punaste, magusate valgete või kangete veinide juurde. Arvestama peab ka sellega, et hallitus reageerib veinis oleva parkaine tanniiniga, mistõttu on sündivat ühismaitset raske ennustada. Juustud serveeritakse toatemperatuuril, nii tulevad maitse- ja lõhnaomadused paremini esile.

Veini- ja juustulauale sobivad peale kahe peategelase veel aprikoosid ja pirnid (aga mitte viinamarjad!) nii toorelt, kuivatatuna kui ka marmelaadina, mitmesugused pähklid, kreekerid ja saiad. Sinihallitusjuustu kõrvale sobib hästi petersell või salatsigur. Ja lihtne reegel: alustama peaks mahedatest maitsetest ja liikuma edasi tugevamate poole. "Kui on juba söödud liha ja joodud kõrvale punast veini, pole mõtet jätkata valgehallitusjuustu ja valge veiniga," sõnab Kadri.

Sancerre 2004 La Bourgeois Henri Bourgeois ja Prantsuse valgehallitusega kitsejuust. Vein on valmistatud Sauvignon Blanci viinamarjadest. Värvus hele rohekaskollane, lõhn roheliselt värske. Klassikaline Sauvignon Blanc on kerge vein, mida võib juua ka ilma toiduta. Kuna vein on nii maheda maitsega, ei tohi ka juust olla väga tugev. Kindel valik on kõik toorjuustud. Kadri juhib tähelepanu meie proovitud kitsejuustu valge sisu ja välimise kooriku vahele tekkinud piimjale kihile: "Kui kaks kihti on teineteisest juba lahku löönud, ei tasu seda juustu enam osta."

C?tes du Rh?ne 2003 E.Guigal ja Prantsuse pestud pinnaga, käsitööna valminud valgehallitusjuust. Punane vein, mille valmistamiseks on kasutatud Syrah', Grenache'i, Mourv?dre'i viinamarju. Tugev ja vürtsikas vein, mis sobib hästi lihapaja, lambaroa või vängema maitsega juustu kõrvale. "Lihtne ja pretensioonitu, aga hea tavavein," iseloomustab Kadri. Selle veini kõrvale on asjatundjad valinud rasvase valgehallitusjuustu. Lihtne reegel on, et mida rasvasem on juust, seda happesem olgu vein. Ka soovitatakse koos veiniga pakkuda samast piirkonnast pärit juustu.

Kui soovitakse proovida valge veini ja valgehallitusjuustu kombinatsiooni, on kindla peale minek üks korralik Chardonnay, aga mitte liiga tammine.

Selenard 2002 Colutta Colli Friuli ja Grana Padano kõva pressitud juust. Vein on valmistatud põhiliselt Pinot Noiri ja Cabernet Sauvignoni segust. Kokku on pandud tugeva karakteriga ja mahedam viinamarjasort, mis annab huvitava siidiselt mahlaka kombinatsiooni. Tegemist on hoopis keerukama veiniga kui eelmine. Sama tasakaalustatud maitsega ja rafineeritud on ka selle kõrvale soovitatav kõvajuust.

Meie proovitud Grana Padano oli kuus kuud vana. Vanem ja kõvem juust oleks nõudnud juurde hoopis täidlasemat veini.

Monbazillac 2002 Ch?teau Belingard ja sinihallitusjuust gorgonzola. Kui esimese kolme puhul oli tegemist loogiliste valikutega, siis lõpetuseks tahtsid Kaire ja Kadri meid üllatada, soovitades magusa dessertveini kõrvale vänget sinihallitusjuustu. Mari arvas, et tegemist oli huvitava kooslusega, mida tasus täitsa proovida.

Kokkuvõtteks ütleb Kadri, et toit ja vein peavad olema võrdsed partnerid. Näiteks esimese, kerge valge veini kõrvale hallitusjuustu mekkides kadus veini maitse täiesti. Punase veini kõrval polnud aga õrna toorjuustu maitset üldse tunda.

Veiniklubilastele meeldis seekord enam kolmas, Pinot Noiri ja Grana Padano kooskõla. Selle valisid oma lemmikuks nii Kadri, Elo kui ka Mari. Marile meeldis ka neljas, üllatuspaar väga. Kaire lemmik oli esimene, Sauvignon Blanci ja kitsejuustu õrn duett.

Foto: Julia-Maria Linna

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:28
Otsi:

Ava täpsem otsing