Tehnomess CeBIT tänavu nõrgem

Katrin Rohtla 02. märts 2007, 00:00

Vaatamata sellele, et CeBITi külastajate arv on vähenenud ning suurfirmad Nokia, Apple, Konica Minolta, Lenovo, BenQ ja Motorola sel aastal ei osale, plaanivad Eesti infotehnoloogiafirmad siiski osalemist.

Tänavu sõidab 15.-21. märtsil Hannoveris toimuvale Euroopa suurimale informatsiooni- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) messile kaheksa Eesti firmat. Cybernetica, SK, Smartlink osalesid ka eelmisel aastal ning esmakordselt võtavad osa ML Arvutid, Makselahendus, Developers Team ja Oskando.

Juba teist aastat osaleb messil Cybernetica, kellel on ka ühisstendis suurim pindala. Firma juhatajat Ülo Jaaksood külastajate arvu vähenemine ei hirmuta. "Huvilisi on nii palju olnud, et kui neid ka vähemaks jääb, ei juhtu midagi," oli ta optimistlik. Mulluse osalemisega jäi firma rahule ning saadi mitu kontakti, kellega praeguseni tegeldakse. Tänavu esitletakse kolme toodet: tollitarkvara, laevaliikluse raadioside süsteemi ja navigatsiooni aparatuuri.

ML Arvutid on messil varem külastajana käinud. "Sel aastal otsustasime osaleda, kuna meil on mõned tooted, millel võiks olla turgu ka väljaspool Eestit," põhjendas ML Arvutite tegevjuht Mait Rahi.

Eesti firmade osalemise eest tasub EAS 750 000 krooni. Selle summa eest maksab EAS kinni messipinna rendi, stendi ehituse ja transpordi, osalemistasu ning messikataloogis osalemise. Ühisstendina osalemine on Rahi sõnul taskukohane ja ettevõttel tuleb maksta sõidu- ja majutuskulud, mille suurusjärk on kümnetes tuhandetes kroonides.

Eelmisel aastal osalenud Dateli juhatuse esimehe Urmas Kõlli sõnul mõjutab suurfirmade mitteosalemine kindlasti messikülastajate arvu. Tema sõnul on CeBIT Euroopas valdkonna suursündmus, kuhu ei peagi igal aastal minema. Messil osalemine ei ole eesmärk omaette, vaid üks turunduskanalitest, lisas ta.

Datel aga sel aastal ei osale. "Kuna uued tooted ei ole veel valmis ja poolikute lahendustega ei taha me rahvusvahelisele turule minna," põhjendas Kõlli. Tema sõnul said nad 2006. aastal messilt huvitavaid kontakte ja nendega ongi senimaani töötatud.

Eesti ühisstend asub avaliku sektori hallis. Ühisstendis presenteerivad end "Made in Estonia" nimetuse all tänavu just need IKT ettevõtjad, kes näevad enda võimalike klientidena ka teise riikide avaliku sektori esindajaid, selgitas Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse kommunikatsioonijuht Rica Semjonova Eesti firmad osalevad messil juba viiendat aastat.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing