Õhus on tunda kevadet

Heidi Vihma 16. märts 2007, 00:00

Parimaks talveunest äratajaks on pokaal kihisevat ja virgutavat vahuveini, mille värvust, aroomi ning maitset saab võrrelda soolaka meretuule puhanguga soojal päikesepaistelisel päeval.

Vahuveinide kroonimata kuningas on elav ja särtsakas vahuvein Prantsusmaalt, tehtud Champagne'i piirkonnas kasvanud viinamarjadest. Kellel erilist lugupidamist traditsioonide ja ajaloo vastu, võiks valida Prantsusmaa vanima šampanjamaja Ruinart'i loomingu - need soliidsed joogid sobivad kaunistama ka kõige erilisemaid tähtpäevi.

Väärikate aastakäigušampanjade maitses ja aroomis tunneme juba üleküpsenud puuvilju, veidi võisust-kreemisust koos röstitud saia ja pähklitega.

Hea aastakäigušampanja juurde sobiksid luksuslikumad suupisted nagu kaaviar, vähk, homaar, grillitud kuningkrevetid, aga ka kuumad kalaroad ja ahjus küpsetatud kreemiste kastmetega õrnemad linnulihatoidud.

Harilikud brut champagne'id sobivad aperitiiviks, kergemate kalast ja õrnadest mereandidest valmistatud suupistetega, sushi ja kergelt soolatud kalafilee ning muidugi austritega, mis rõhutavad vahuveini mineraalsust.

Kes eelistab veidi jõulisemat veini, võiks proovida rosé šampanjat, mille aroomi- ja maitseskaalal on koha leidnud delikaatsed punased metsamarjad - maasikad ja vaarikad, mille maitset hoiab ringluses pehme happelisus.

Rosé šampanja sobib kuivatatud toorsinkide, pardi-carpaccio, ka ehk veise-carpaccio ja grillitud mereandidega. Seda võiks proovida ka vasikalihaga.

Roosad aastakäigu šam-panjad oma peene suitsuse nüansiga sobivad partneriteks pardifileele ja kergematele keskmises küpsusastmes liharoogadele.

Kui aga vahuveini kuningal audientsi andmiseks aega vähe, siis saab pöörduda ka tema vasallide poole, kelle sünnipära pole nii sinivereline.

Mitte sugugi viletsamateks jääsulatajateks on ka Hispaania cava, mõni Uue Maailma elav vahuvein ja Itaalia spumante, Prosecco või fritzzante.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:45
Otsi:

Ava täpsem otsing