Eesti seadused ei reguleeri ametnike ärikohtumisi

Piret Reiljan 29. märts 2007, 00:00

Aasta tagasi pidasid Laiuse metsades jahti Põhjamaade kaitseväe juhatajad ja sama kandi relvatööstuste müügimehed. Sel ajal kui taanlased ajavad näpuga järge seadustes ja sealne peaminister nõuab kaitseväe juhatajalt kindral Jesper Hels¸lt kirjalikke selgitusi, ei reguleeri Eestis taolisi kohtumisi miski ning ka ametnikud ja poliitikud on teema suhtes ükskõiksed.

Eesti õigusruum ei sätesta, kellega kaitseväelased võivad või ei tohi kohtuda, teatas kaitsejõudude peastaabi teavitusosakonna ülem Peeter Tali. "Eesti ühiskond on nii demokraatlik, et siin ei kehti mingeid veidraid piiranguid võimalike kohtumiste kohta ärimeestega," oli Tali Taani piirangute suhtes irooniline.

Taani ajaleht Berlingske Tidende kirjutas üleeile, et kaitsejõudude hangetega tegelevad töötajad ei peaks müüjatega eraviisiliselt kohtuma ning seadusega on keelatud kingituste vastuvõtmine potentsiaalsetelt tarnijatelt. "Kui seni kehtisid otsesed ettekirjutused vaid hangetega tegelevale personalile, siis nüüd võivad reeglid laieneda kogu personalile, et mitte kaitsejõudude tehingutele varju heita," kirjutas ajaleht.

Eesti kaitseministeeriumi hangete osakonna juhataja Ingvar Pärnamäe sõnul puudub Eestis ametnike ärisuhteid piirav ühtne seadus. "Jääb iga ametniku enda otsustada, milliseid suhteid ta hoiab ja loob," nentis mees.

Samas kinnitas Pärnamäe, et tootjate kulul kusagile sõitmine või mõnel üritusel osalemine on mõeldamatu ja ministeeriumis rangelt keelatud. "Kaitseministeeriumi ametnikke distsiplineerib ka see, et meid jälgib riigisaladuste pärast kogu aeg kaitsepolitsei," rääkis ta.

Taani ajakirjaniku Kasper Kroghi sõnul on Taani kaitseväe juht Hels¸ väitnud, et tema sai personaalse kutse Eesti endiselt kaitseväe juhatajalt Tarmo Kõutsilt ning seepärast ei vaevunud teiste osalejate usaldusväärsust enne jahiüritust kontrollima. Kõuts ise ütles alles eile Äripäevale, et tema pole kellelegi kutset saatnud, vaid külalised ja ka tema ise said kutse Kuningliku Jahiseltsingu presidendilt Margus Orolt.

Samuti oli vastuoluline Kõutsi Äripäevale öeldud väide, et kaitsejõudude juhid kutsuti jahile eraisikutena, ning asjaolu, et Kõutsi sõnul toimus ürituse raames siiski kaitseväe juhatajate nõupidamine Põhjala lahinggrupi edendamiseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing