Kathmandu ootab avastamist

Heidi Vihma 30. märts 2007, 00:00

Aasia restoranid kipuvad olema kas plastlaudadega õlihaisulised kiirsöögikohad või butafooria all ägavad idamaa söögitemplid. Kathmandus on küll mõned värvilised laternad, mõned Everesti fotod ja idamaiste mustritega tekstiilid, aga need ei mõju pealetükkivalt ja neid pole ka liiga palju. Diivanid nende jaoks, kellele tooliga laua taga istumine liiga igav on, palju ehtsaid toalilli - lihtne ja hubane.

Menüüvihik on samasugune vakstukaaneline ja kileleheline, nagu teisteski aasia söögikohtades, pikk, mitmekeelne, mitmeosaline. Kokku kolmsada kakskümmend nimetust (tee ja mesi ja muud taoline nipe-näpe kaasa arvatud). Aga mis maa köögiga tegemist on, menüü järgi teada ei saa. Või saab, aga poolenisti - kusagilt keskelt hakkavad india road. Mis maalt need ülejäänud pärit on, kirjas ei ole. Kes hiina kööki tunneb, leiab tuttavaid küll, aga kes ei tunne, võibki mõistatama jääda. Esimesena on toidu nimi inglise keeles ja suurte tähtedega. Siis eesti keeles ja väikeste tähtedega. Siis veel kord inglise keeles, kah väikeste tähtedega. Ja siis vene keeles. Inglise-eesti-inglise-venekeelne menüü, vaat kui uhke!

Kolmesaja kahekümnest nimetusest proovisin seekord ära kolm. Seda on muidugi haledalt vähe, aga kuna kolmest kaks maitsesid suurepäraselt ja kolmas enam-vähem, siis olen valmis varsti tagasi minema ja järgmist kolme proovima. Everesti köögiviljasalat krõbedate nuudlitega maitses justkui suvel, ju siis olid köögiviljad hoolega valitud. Hästi maitsestatud, suur ja värske. Ka Everest Kathmandu lammas oli mõnus: väikesed lambalihatükikesed väga rikkalikus kastmes. Olla peakoka eriroog ja tõepoolest maitses eriliselt. Köögiviljaga nuudleid ma ära süüa ei jaksanud, võtsin karbiga koju kaasa. Täitsid kõhtu, aga natuke liiga õlised olid.

Sööjate ligimeelitamiseks ainult sellest ei jätku, kui kokk on söögitegemises väga osav. Keegi või miski peaks sellest ka sööjatele teada andma. Menüü seda ei tee, ka ettekandja mitte. Kiirel lõunaajal tulid Kathmandusse kaks kiirustavat kontoriinimest: "Kas miskit päevapakkumist kah on ja kaua toiduga läheb?" Kui kuulsid, et päevapakkumist ei ole ja ükski valmistoit sööjaid ei oota, läksid ära. Järgmistel lõunastajatel, kes olid siin kodunenud ja ei pidanud toidu valimiseks menüüdki avama, kulus tellimuse esitamisest söögi kättesaamiseni täpselt kuus minutit. Aga seda, et riisi- ja nuudliroad saavadki nii ruttu valmis, võiks ju kiirustavatele juhukülalistele teada anda. Ettekandja tegutses ise küll kiirelt, aga oli vägagi napi sõnaga, pidin ühte asja mitu korda üle küsima, enne kui selge vastuse sain.

Restorani kodulehekülg on üllatavalt sisukas, kõik huvitava saab sealt teada. Et toidud on nepaali, hiina ja india köögist, mõjutusi on mujaltki Aasiast ja et Kathmandu omanik ja kokk on ise samuti pärit Nepaalist ning juba päris mitu aastat Eestis elanud.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:46
Otsi:

Ava täpsem otsing