Roheline on valge ja on punane

Kristjan Peäske 20. aprill 2007, 00:00

Milleeniumi-eelsetel aastakümnetel toimus Portugalis suur revolutsioon, kus veinitootjad hakkasid panustama kvaliteedile ning modernsetele veini tootmise põhimõtetele. Tänaseks toodab Portugal mitmeid väga häid veine ning kõigi veinisõprade rõõmuks iseloomustab maad väga mõistlik hinna ja kvaliteedi suhe.

Et kevad on mühinal uksest-aknast sisse astumas, oleks Portugalis kindlasti kõige õigem peatuda Vinho Verdel, Portugali põhjapiirkonna veinil.

Tegu on n-ö rohelise veiniga, noore joogiga, mis ootab kiiret tarbimist.

Traditsiooniline Vinho Verde on värske, happeline ja kerge mulliga, valmistatud kohalikest viinamarjadest, millest tähtsaimaks Alvarinho (Hispaania Albari?o).

Üsna sageli jäetakse pudelile veini aastakäik märkimata. Aga ka siis, kui aastakäik on pudelile märkimata, on tarbijal võimalus vaadata, millal tema rüübe pudeldatud sai. Selleks tuleb pudeli kood sisestada interneti aadressil: www.vinhoverde.pt/en/garrafa/bin/garrafa.asp.

Vinho Verde ei ole aga mitte tingimata valge vein - valmistatakse ka nii punast kui ka roosat. Ühiseks jooneks on alati happesus, kuid vein iseenesest ei pea alati kuiv olema.

Punane Vinho Verde, mida juuakse jahutatuna, on rohkem austatud ning tarbitud portugallaste endi seas ning kahjuks seda veel meie turul saada pole. Siiski on selle n-ö rohelise veini erinevad palged kindlasti proovimist väärt ja jääb loota, et mõni maaletooja võtab vaevaks ka punase Vinho Verde Eestisse toomise - väikesi kahinaid on juba kuulda…

Poest on rohelist veini küll veel kahjuks keeruline leida. Lihtsalt leitav on masstoodang, nagu Mateus ja Primavera (pakutava raha eest on pudelis siiski täiesti tarbitav kraam), kuid väikese otsimise peale leiab näiteks Rimi lettidelt ka kvaliteediaste kõrgema Muralhas de Mon??o. Samas leiab tõsisema valiku Portugali veine Tallinnas Mündi tänaval asuvast Portugali maitsetele keskenduvast poest.

Millist toitu Vinho Verde kõrvale pruukida? Valge kala road on kindla peale minek. Suvine grill värske kala, grillitud juurviljade, aiast korjatud ürtide, hea (Portugali) oliiviõli ning klaasikese Vinho Verdega on kindlasti omaette elamus!

Suvised piknikud on lähenemas ning värske Vinho Verde on seal suurepärane kaaslane, pakkudes vajalikku värskust ning aidates kirka happesusega ka meie seedimist.

Positiivne on kindlasti ka asjaolu, et enamasti jääb nende veinide alkoholitase 8-12 kraadi vahele. Mõnusat nautimist!

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:46
Otsi:

Ava täpsem otsing