The King's Singers toob neli eri värvi kontserti

Mari Hiiemäe 20. aprill 2007, 00:00

Alates 1994. aastast, mil ansambel osales koorifestivalil "Tallinn '94", on kuninglikud lauljad Eestisse sattunud enam kui viiel korral ning nende jätkuvat menukust publiku hulgas tõestab kas või see, et piletid bändi kontsertidele müüakse välja ammu enne toimumist.

Vaid meestest koosneva ansambli aktiivses esinemiskavas on laule ning stiile läbi ajastute vanamuusikast kuni popmuusika töötlusteni välja.

Nende repertuaar on tohutult lai. The King's Singersi pea 40aastase lavakarjääri jooksul on spetsiaalselt selle ansambli jaoks laule kirjutanud arvukalt kaasaegseid heliloojaid, nagu näiteks Krysztof Penderecki, Luciano Berio, Peter Maxwell Davies ja Ned Rorem.

The King's Singers võib uhke olla ka oma plaadistuste hulga üle. Pika esinemiskarjääri jooksul on ansambel oma laule jäädvustanud rohkem kui 70 heliplaadile.

"Nende eripära on see, et põhimõtteliselt laulavad nad ilma mikrofonideta," teadustab The King's Singersi järgi nime võtnud Eesti a cappella ansambli Kuninglik kvintett bassilaulja Andres Alamaa. Kui suurem jagu tuntumaid a cappella ansambleid annab oma esinemistele lisaefekti heli sättides ning mikrofonidega, siis The King's Singersi lauljad on Alamaa sõnul võimelised peaaegu kõiki oma kavasid esitama puhtalt, ilma abivahenditeta.

The King's Singersi laul on nauditav. Lisaks hoolega valitud paladele, mille kaudu teeb ansambel muusikalise ekskursiooni läbi ajastute, köidab publikut ka esinejate rõõmus energia, mis lavalt tulvab.

Esinemise kulg on ansamblil hoolikalt ladusaks treenitud, nii et lisaks häälte kaunile sulandumisele on perfektselt paigas ka lavaline liikumine, iga samm ning þest. Publik tihtilugu ei aimagi, milline töö ning harjutamine näiliselt lihtsale esitusele eelnenud on.

Laval sujub kõik loomulikult ning punnitamata. Alamaa hindab The King's Singersi juures seda järjepidevust, millega ansambel läbi kümnendite on rühkinud. Ansambli koosseis on aastate jooksul korduvalt muutunud ning kui vaadata esimesi salvestatud heliplaate, siis nende kaantelt naeratavad vastu hoopis teised mehed kui neid laval näha saab.

Ansambli põhimõtted ja suundumused on aga säilinud siiani. The King's Singers püüab püsida jätkuvalt Euroopa a cappella bändide tipus. Professionaalse ansamblina kulub The King's Singersil igast aastast pea pool esinemisturneedele ning ansambel annab jätkuvalt kontserte üle kogu laia maailma.

Esinemiskavasid kohandavad lauljad vastavalt olukorrale ning temaatikale. Eestis antavad neli kontserti on igaüks oma nägu, sest ansambel plaanib eri kontsertidel esitada eri lugusid.

Kavas on kaunid vokaalseaded inglise madrigalidest, pop- ja rahvalauludest ning igihaljastest meloodiatest. Kõlab hulgaliselt autorilaule heliloojatelt nagu Martinez, Josquin de Pres, Mateo Flecha, György Ligeti ja Jean Sibelius. Eestlase kõrvadele võivad erutavalt mõjuda Veljo Tormise laulude ettekanded.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:46
Otsi:

Ava täpsem otsing