Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Võitluses inflatsiooniga vali endale sobivad relvad

    Kõigepealt peaksite endalt küsima, kas inflatsioon üldse ohustabki teid? Ohustab ju inflatsioon eelkõige seisvat raha. Kui elate palgapäevast palgapäevani, on järgnevad soovitused võib-olla head, kuid mitte otseselt teile. Veelgi enam: kui kulutate kiiresti kõik ära, aga teie palk tõuseb 10% aastas ja tarbijahinnad tõusevad 5% aastas, olete võidujooksus inflatsiooniga isegi ees, tänu oma vastutulelikule tööandjale. Arusaadavalt ei saa me niisugust elustiili laialt propageerida, sest palgatõus ja töökoht pole ju alatiseks garanteeritud. Mingid säästud võiks igal töötajal olla - kas või uue töökoha otsimise ajaks.
    Arvestame tinglikult 100 000 krooniga - umbes aastase Eesti keskmise netopalgaga - ning küsime, kuidas selle väärtust investeerides säilitada ja kasvatada.
    Lihtsaim ja riskivaba on paigutada raha tähtajalisele hoiusele - võib-olla isegi mitte terveks aastaks korraga, vaid kuu kaupa. Seda seepärast, et kui raha vaja läheb, on ühekuulise tähtajalise hoiuse katkestamine vähem valus kui aastase korral (millele on näiteks peaaegu terve aasta intressi tiksunud ja katkestades jääb hoiustaja sellest ilma). Samas ühe kuu ja ühe aasta intressimäärades suurt vahet pole. Pealegi - hoiuste intressimäärad hetkel tõusevad. Tähtajalise hoiuse intress ei võistle küll inflatsioonimääraga, ent katab kindlalt üle poole sellest.
    Julgeksin ka omal käel aktsiatesse investeerimist soovitada, piirdudes Tallinna börsiga, millest on parem ülevaade. Üks võimalik strateegia on osaleda ainult aktsiate esmaemissioonides ehk IPOdes. Senine praktika kinnitab (vaid ühe erandiga - Tallink), et võrreldes emissioonihinnaga aktsia hind börsil tõuseb. Seda reeglit on kinnitanud Ekspress Grupp, Olympic, Starman, Tallinna Vesi, Eesti Ehitus. Kui aktsia hinnatõus hakkab raugema, võib aktsiad maha müüa, sidumata end pikaajalise kohustusega börsil toimuvat jälgida. Juba 20protsendiline kasum (miinus tulumaks) katab pea kolme aasta inflatsiooni! IPOde vahelise aja võib raha mööda saata tähtajalisel hoiusel.
    Kes omal käel aktsiaid osta ei riski, võiks kaaluda pankade pakutavaid investeerimisfonde, kuid karta on, et fondi on mõtet raha paigutada siiski pikemaks ajaks, vähemalt aastaks. Mul endal puudub fondidesse investeerimise kogemus, kuid viimased arengud maailmas kallutaks mind investeerima Bulgaaria, Rumeenia, Türgi, India või Hiina arenevatele turgudele.
    Kellel on eluasemelaen, aga on tekkinud ka säästud, võiks mõelda osa laenu ennetähtaegsele tagastamisele - milleks maksta pangale intressi? Kuigi laenuintress on hetkel madalam kui inflatsioon, mistõttu laenu tagasimaksmisega ei tuleks justkui kiirustada, peaks säästud sel juhul teenima vähemalt samapalju kui laenuintress.
    Millist kaitset inflatsiooni eest pakub teie pank aastases perspektiivis eraisiku rahale summas 100 000 krooni, eeldusel, et põhisumma oleks aasta pärast alles?
    Kaur Elviste, SEB Eesti Ühispanga äriarendusdivisjoni juht
    Kui tahta aastases perspektiivis riskivabalt tulu teenida, peab arvestama, et ka tootlus ei saa olla konkreetses majanduskeskkonnas üle riskivaba intressimäära (risk free interest rate). On küsimuse all, mida võtta Eesti riskivabaks intressimääraks (nagu USA T-bill'id või Saksamaa valitsusvõlakirjad), aga kõige lähem sellele on ilmselt siiski suurpankade tähtajaline deposiit.
    Parim, mida lühiajalise tulu teenimise instrumendina hetkel pakume, on lühiajalised investeerimishoiused. Nende puhul on põhisumma küll 100% garanteeritud, kuid risk seisneb selles, et reaalne tekkiv tootlus võib jääda madalamaks kui oodatud. Selle toote olulised parameetrid on veel, et hoiuste kestus on 1-3 kuud ja miinimummaht 150 000 krooni.
    Jürgen Rehemägi, Nordea investeerimistoodete müügijuht
    Oma rahale inflatsioonist kõrgema tootluse teenimine peaks meie kiiresti arenevas majandusruumis olema investori peamine eesmärk ning selle saavutamiseks on mitu võimalust. Kõigil neil on oma plussid ja miinused, üht kindlat retsepti selleks aga pole. Investeeringu põhiosa kaitsest saame rääkida tähtajalise hoiuse ja struktureeritud võlakirjade puhul. Aastase tähtajaga hoiuse intress on hetkel Nordeas 4,1% ning investeeringu põhiosa sel juhul täiesti kaitstud.
    Investeerides struktureeritud võlakirjadesse (mujal tuntud kui investeerimishoius), kus põhiosa on samuti kaitstud, on tootlusvõimalused suuremad, kuid enamasti on vajalik investeerimisperiood 2-5 aastat.
    Jääb üle veel üks variant - investeerida aktsiafondidesse. Inflatsiooni ületav tootlus on sel juhul täiesti võimalik, ent puudub investeeringu põhiosa kaitse. Samas on aastane investeerimisperiood aktsiafondide jaoks pisut liiga lühike, et tegemist saaks olla kaalutletud investeerimisotsusega. Pigem oleks sel juhul tegu spekulatsiooni kui investeeringuga ning lõpptulemuse positiivsuses kindel olla ei saa.
    Art Lukas, Hansapanga investeerimistoodete osakonna juhataja
    Kõigepealt tuleb taas tõdeda, et aasta on raha paigutamiseks lühike periood. Raha säilimise ühe aasta perspektiivis tagab ainult hoius.
    Ajalugu on näidanud, et inflatsiooni vastu pakuvad kaitset aktsiatega seotud rahapaigutusvõimalused. Kuid nende puhul pole tootlus garanteeritud ja üks aasta on aktsiatega seotud investeeringuks kindlasti liiga lühike.
    2aastaseks paigutuseks pakume investeerimishoiust. Selle korral on garanteeritud algselt paigutatud summa säilimine, kuid intress sõltub aktsiate tõusust. 30. aprillini pakutava investeerimishoiuse intress on seotud maailma 20 juhtiva vee-ettevõtte aktsiate hinnaga.
    Alates 3aastasest rahapaigutusest soovitame kasutada fondifonde, mis paigutavad raha üle kogu maailma. Aktsiate osakaal portfellis on 30-100%. Fondifondide tootlus ei ole garanteeritud, kuid kui järgida prospektis toodud soovituslikke investeerimisperioode, jääb tõenäosus selle aja jooksul oma investeeringuga miinusesse jääda üsna väikseks isegi turu ebasoodsa arengu korral.
    Peeter Luikmel, Sampo Panga personaalse jaepanganduse divisjoni investeeringujuht
    Fikseeritud vahetuskurss euro suhtes tagab kroonile euroga sarnaselt madalad intressimäärad. Samas ületab Eesti inflatsioon krooni intressimäärasid.
    Seetõttu ei võimalda traditsiooniline tähtajaline hoius intressitulu abil inflatsiooni võita. Kõrge inflatsiooni tingimustes ei pruugi täielikult abi olla ka sageli esinevatest inflatsioonikaitsevahenditest nagu kuld, kinnisvara ning rahaturufondid. Kulla hind ei pruugi olla väga tugevas seoses inflatsiooniga. Kinnisvarasse investeerides tuleb lisaks viimaste aastate hinnatõusudest tulenevate riskidele arvestada ka suuremate tehingukulude ning madalama likviidsusega.
    Aktsiaturud on ajalooliselt olnud tugevas seoses inflatsiooniga. Kiire majanduskasvu korral suurenevad lisaks tarbijahindadele ka ettevõtete kasumid. Samas on aktsiainvesteeringud seotud riskiga kaotada osa alginvesteeringust. Seetõttu olemegi pakkunud klientidele võimalust paigutada oma raha investeerimishoiustele, millega hoiustajal on võimalik saada osa eri riikide aktsiaindeksite tootlusest.
    Autor: Mati Feldmann
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.