Laulavad rõõmu ja armastust

Ott Heinapuu 27. aprill 2007, 00:00

Meelika Hainsoo on sõpradega võtnud esitleda vanaemade aegset maailma: koraale, tantsulugusid ja laule, mille sõnad räägivad igatsusest ja armastusest, truudusest ja selle murdmisest - kaunitest ja teravatest tunnetest vana moodi.

Vägilaste laulja ja Viljandi Kultuuriakadeemia õppejõud Meelika Hainsoo on kokku võtnud mõned head sõbrad, Mall Ney harmooniumil, kandlemängija Elo Kalda ja Maarja Nuudi viiuliga, et nendega mitmel pool maal ja linnas väikestes saalides laulda tantsulaule ja koraale ning mängida Meelika Hainsoo vanaisa valsilugusid.

Kava esindab ülemöödunud aastasaja maailma. Meelika ise ütleb küll "uuema aja laulud" - tänase pärimusmuusika südamesse kuuluvaid vanemaid regilaule kontserdil kuulda ei saa. Need on uue rikkuse, linnastumise ja kadakluse ajast, mida kõige vanemad inimesed meil veel mäletada võivad, kuigi esinejad on laule-lugusid õppinud üleskirjutuste ja lindistuste järgi.

Meelika tunneb oma vanaisa lugusidki jäädvustuse järgi. "Need on lindistatud, enne kui ma sündisin," räägib ta. "Ma küll mäletan vanaisa mängimas, aga siis olin väga laps."

Suurt osa lauludestki on enamasti lauldud tantsuks, pillimängu kõrvale või tantsitavad ja mängitavad, nii et reilendrit ja valssi keerutada lubatakse, kus aga ruumi on.

Sellesse maailma kuuluvad ka vaimulikud laulud. "Koraalilaulmine on täitsa sama maailm selle mittereligioosse poolega, nad eksisteerisid koos ja eksisteerivad siiani," tähendab Meelika. "Religioossed laulud räägivad ka armastusest, aga teistmoodi. Tunne on sama ja ajastu on sama."

Tallinna kontserdiks ilmub samast materjalist "Armastuse ja rõõmu laulude" nimeline plaat.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing