Iseloomuga ühekordne eramu

Tiina Kolk 07. mai 2007, 00:00

Tellijal oli ruumiprogramm läbi mõeldud ja selle skeem ka paberile pandud. "Algul soovis ta kahekordset 150ruutmeetrist avatud köök-elutoa ning kolme magamistoa ja saunaga elamut," meenutab arhitekt nende esimest kohtumist.

Aga töö käigus õnnestus tal tellija uudse lähenemise poole veenda ning nii läkski tema kavandatud lihtsa väikese maja eskiis töösse.

"Hoone projekteerimine sujus hästi, erilisi läbirääkimisi ja vaidlusi, mis vahel arhitekti ja tulevaste koduomanike vahel tekivad, meil ei toimunud," nendib Kaur Stöör.

Ehitise teeb huvitavaks katus. "Me ei tahtnud teha lihtsakoelist karpmaja ja seepärast kavandasime reljeefsed katuseaknad. Magamistubadesse, mille aknad avanevad hommiku poole, tuleb õhtupäike laeakendest ja elutuppa vastupidi, hommikuvalgus katuseakendest. Niisugune lahendus tingis ka liigendatud lae olemasolu. Eriti ilmekalt avaldub selle rütmilisus elutoas," selgitab arhitekt.

Maja on oma põhiplaanilt ruudukujuline. Hoone keskel asub saunakorpus, mille elutoapoolses küljes on kamin. Avatud elutuba-köök võtab enda alla kogu hoone lõuna- ja läänepoolse külje, põhja ja ida pool paiknevad magamistoad, kus on mugav vannituppa-saunakompleksi pääseda.

Eramu on ehitatud väikeplokkidest, fassaadid viimistletud vertikaalse värvitud laudisega, siseruumides on kasutatud naturaalseid materjale: laed ja osa siseseinu on kaetud vineertahvlitega, teine osa seintest on krohvitud ja värvitud. Põrandad on niisketes ruumides ja esikus looduskivist, tubades aga kuuselauast.

"Valmis ongi saanud väike ja lihtne maja," sõnab arhitekt, kes on rahul ka õueala kujundusega. Väravast autode varjualusesse ja majja viib paekivisillutisega tee, mida piiravad ühest küljest õunapuud. Paekivist on ka aiateerajad.

Praegu on puud ja põõsad veel väikesed, aga aastate pärast peaks seal kasvama lopsakas salu, mille rüpes asub maja.

Fotod: Arno Mikkor

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:31
Otsi:

Ava täpsem otsing