Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Normandia õunaaedades ehtsat siidrit otsimas
Siider on põhiliselt õuna-, mõnikord ka pirnimahlast naturaalse käärituse teel saadud kerge mulli ja väheste kraadidega jook, mida tehti juba antiikajal. Prantsusmaa parimad õunad kasvavad Normandias ja Bretagne'is ning siidrit tunti seal juba 12. sajandil.
Siidrit tehakse sadadest õunasortidest, mõned neist on magusamad, mõned kibedamad. Nii nagu veinil, sõltub siidrigi kvaliteet lisaks õunasordile ka kasvukohast ja kliimast, prantsuskeelse väljendiga terroir'ist.
Cidrerie d'Anneville'i neljasaja viiekümnel hektaril kasvatatakse seitset sorti õunu, millest tehakse seitset erinevat siidrit. Cidrerie d'Anneville'i siidrid on monosiidrid. See tähendab, et nende valmistamiseks kasutatakse ühte kindlat õunasorti, millele vaid 10% ulatuses võib maitse parandamiseks ja happesuse korrigeerimiseks muude õunasortide mahla lisada.
Õunad valmivad septembris. Puuderaputamismasin liigub piki õunapuuridu ja raputab õunad lehesegusele mullale. Selle järel tuleb järgmine masin, mis puhub (nagu tagurpidikäigul tolmuimeja) maharaputatud õunad puudevahelisse vahekäiku, kus järgmine masin, käppadega (nagu lumekoristaja) need endasse ahmib ja tagasõitva veoauto kasti kukutab. Edasi lähevad õunad puhastusmasinasse ja seejärel juba tehasesse. Õunu hoitakse õues suurtes kuhilates, iga kuhi on markeeritud ja täpselt teada, millisest aiast pärit.
Õunad pestakse ja suunatakse purustusmasinasse. Cidrerie d'Anneville'i mahlapressi mahub korraga üks tonn õunu, millest saab 750 liitrit mahla.
Pressimisjääk kuivatatakse ahjudes pulbriks, saadud puru kasutatakse pektiini valmistamiseks. Mahl filtreeritakse, jahutatakse, tsentrifuugitakse ja selitatakse.
Siidrit kääritatakse 250 000-hektoliitristes tankides, mis on omavahel ühendatud. Süsihappegaas tekib tankis loomuliku käärimisprotsessi mõjul, suhkrut ega pärmi ei lisata. Meile näidatakse ka tanki puhastusauku, seda kutsutakse "mehe auguks" - sellest saab inimene tanki sisse ronida.
Doux-siider käärib ca kaks kuud, brut kolm-neli, vahel isegi kuni kuus kuud. Tankides võib siider seista kuni järgmise sügiseni, kuni uus laar peale tuleb. Pudeldamist alustatakse 1. jaanuaril.
Head mõnulemist siidriga!
Autor: Ritta Roosaar