Vormilt tasu, aga sisult peamaks

ÄP 21. mai 2007, 00:00

Tänane Äripäev kirjutab, kuidas kiiret elanike kasvu nautivad Tallinna lähiümbruse vallad üritavad osa sotsiaalobjektide ja infrastruktuuri rajamise kuludest delegeerida arendajatele.

Äripäeva hinnangul käituvad kohalikud omavalitsused mõistlikult.

Meie seisukoht võib tunduda üllatav. Ettevõtjad maksavad makse ning nende ülesanne ei peaks olema sotsiaalobjektidesse või infrastruktuuri investeerida. Las selle töö teevad maksutuludest ära riik ja omavalitsus.

Teine vastuargument valdade n-ö osalustasu või pearaha nõudele on, et nii võime tekitada pinnase korruptsiooniks. Mõnd arendajat sunnitakse infrastruktuuri panustama, teisi aga võib-olla mitte.

Miks me siis sellist tegevust toetame? Kiiresti kasvav elanike arv paneb omavalitsused keerulisse olukorda. Jah, valda tuleb küll uusi maksumaksjaid, kuid vallal pole aega oodata, millal hakkavad nende maksutulud laekuma eelarvesse, et siis sellest rahast vajalikud sotsiaalobjektid ja infrastruktuur valmis ehitada.

Tulevikus peab vald ka infrastruktuuri hooldama, lasteaedu, koole ja teisi asutusi töös hoidma ning selleks saab kasutada uutelt vallaelanikelt laekuvat maksutulu.

Arendajatelt või uutelt elanikelt omapoolse panuse nõudmine on aus omavalitsuses kauem elanud inimeste suhtes. Kui valla infrastruktuur ei jõua pidada sammu elanike arvu kasvuga, halveneb kõigi elanike elukeskkond.

Muidugi võib öelda, et kui omavalitsusel raha pole, siis võtku laenu või tehku koostööd Riigi Kinnisvaraga. Hiljem makstakse laenusummad ja intressid kinni elanikelt kogutud maksutulust. Probleem on aga selles, et elanike kasvutempo Tallinna lähivaldades on kiire ja valla laenuvõime ei suuda selle tempoga sammu pidada.

Ei ole ka õige lükata kõik kulud omavalitsuse kraesse ja jätta arendajate kanda ainult need, mis seotud konkreetsete eramute või kortermajade rajamisega.

Kui ettevõtja soovib arendada välja mõnd piirkonda, tuleb tal teha äriplaan, mis loob uutele elanikele normaalse elukeskkonna. Ei saa piirduda ainult majade põllule valmis ehitamisega ja siis öelda, et arendaja on oma töö teinud, vaadake ise, kuidas asfaldi saate või lasteaiakoha leiate.

Öeldakse, et lõpuks maksab need kulud ikkagi kinni uus elanik. Eks see nii võib minna, aga teisalt on kinnisvaraturul tihe konkurents ja arendajal pole kerge lükata kogu kulu kliendi kaela.

Uutele elanikele on kasulik, kui kohe lahenevad ka infrastruktuuri, lasteaia, kooli ja muude sotsiaalobjektidega seotud küsimused. See tõstab soetava kinnisvara väärtust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing