Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Heas köögis on rohkelt ruumi

Susan Lahesalu 25. mai 2007, 00:00

Köögis peab alustama planeerimisest - milleks kööki vaja on, kas valmistoidu soojendamiseks või siis lausa toidu tegemiseks. Restorani Novell peakoka Priit Toomitsa sõnul peab köögis lahedalt ruumi olema: "Samas peab kõik olema käe-jala juures ning organiseeritud. Mina isiklikult kasutaksin palju väljatõmmatavaid töötasapindu. Näiteks lõikelaud liha ja kala jaoks võiks olla peidus. Juhul, kui on nii palju ruumi, et saaks kööki teha saarekese, on see suurepärane! Sel juhul võiksid kraanikauss, pliit ja tööpind olla seal saarekesel. Ahju ma paneksin kuhugi seina äärde."

Restorani Stenhus peakokk Tõnis Siigur peab samuti tööpinda primaarseks: "Hästi tavaline on kahjuks see, et uus köök on tehnikat täis, kuid reaalset pinda, kus hakkida ja tükeldada, on väga vähe. Isegi kui on ette nähtud tööpind, kogunevad sinna röster, võileivagrill, veekeetja, kohvimasin, blender jne. Nii et reaalset tööpinda tasuks planeerida rohkem. Saareke, mis kööki tekitatakse, peaks olema vähemalt 1,5×2,5 m. Mulle tundub, et tänapäeval jäetakse köögi sisustamisel kõige olulisem detail tihti viimaseks - külmkapp. Kõigepealt peaks investeerima korralikku kahe poolega külmkappi, kus toit säilib hästi ja on ruumi kaupa hoida. Külmkapi suurus määrab juba ülejäänud köögi suuruse."

Sisustussalongi Palazzo juhataja Mai Anni arvates aitavad ruumi võita mööblisse integreeritud asjad, mis muidu laua peal ruumi võtavad: "Tööpind jääb avaram ning köögis tundub ruumi rohkem olema. Uuenduseks võib lugeda näiteks mööblisse integreeritud espressomasinat."

"Köögitehnika hinnatase ja kvaliteet ning vastupidavus on võrreldavad autodega: samamoodi on vahe sees, kas sõita paarisajatuhandelise või kahemiljonilise autoga. Vahe on mugavuses, aga ei tasu ennast kehvemini tunda, kui ei jaksa Miele tehnikat soetada. Muidugi on võimalik ka köögitehnika Rolls-Royce soetada - Molteni. Nende saareke on täismetallist ning selle valmimist käid ise tehases vaatamas korra või kaks, sinna juurde kuuluvad õhtusöögid ja lennupiletid. See on puhas käsitöö ja väga uhke asi. Köögis on esmatähtis siiski funktsionaalsus ja mugavus. Kõik muu tuleb juba boonusena," peab Toomits kööki eelkõige söögitegemise kohaks.

Tõnis Siiguri andmeil on köögitehnika hinnad kujunenud selle järgi, milliseid materjale ja elektroonikat on kasutatud, kas see on energiasäästlik ja milline on müratase. "Keskklassi nimed on Zanussi, Electrolux, Brandt. Selle klassi kvaliteedis erilist vahet pole. Sealt edasi on juba märgatavalt kallim tehnika: Miele, Bulthaup ja paljud Saksa firmad. Endale tehnikat soetades tasub kindlasti jälgida, et selle tehnika hooldus oleks olemas ka Eestis. Vastasel korral pole kuskilt abi võtta, kui midagi juhtub. Muidugi on olemas tipp, Molteni, kuid see nimi eeldab juba suurt kööki näiteks 200 aastat vanas kivimajas. Sellist nime pole mõtet väikesesse kööki hankida."

Anni hinnangul on pliidimaailmas uusi tuuli palju: "Kõige esimene silmnähtav muutus on pliidieelistustes: aina enam soovitakse kodudesse ehtsa leegiga gaasipliiti, millele saab lisada raua vokipanni jaoks, samuti kogub populaarsust laavagrill. Ei pea ju ainult suvel väljas grillima, ka külmemal ajal võib kostitada sõpru värskete grillroogadega otse pliidi äärest."

Tervislikku eluviisi pooldav pere võiks soetada auruahju. Mai Anni sõnutsi on see uudne lähenemine tervisliku toidu valmistamisele: ahju pannakse korraga nii juurviljad kui ka liha või kala eri liudadele ning kogu söök saab enam-vähem ühel ajal valmis.

Auruahi kogub üha enam populaarsust, kuna on alternatiiviks aurupotile, kuid palju parem. Seal on spetsiaalne veenõu, kuhu vesi panna, ning ahjus toimub aurutamine. "Vitamiinid säilivad 100% ning toidu värvus püsib ergas," kiidab Anni uudset ahjustiili.

Tõnis Siigur on seisukohal, et pliitidest on kõige parem valik induktsioontehnoloogiaga pliit. "See kiirgab kõige vähem temperatuuri ja on kõige turvalisem. Induktsioonpliidi pliidi potid-pannid on aga tavalistest küpsetusnõudest kaks kuni kolm korda kallimad. Lisaks on vaja ka mikrolaineahju. Seda ei peeta küll eriti tervislikuks, kuid teinekord on kiiresti vaja midagi soojendada või sulatada," leiab Siigur. Keraamiliste pliidiplaatide induktsioontehnoloogia on eriline selle poolest, et süüa tehes pliidiplaat ei kuumene, soojaks läheb magnetvälja mõjul hoopis spetsiaalne pott. Induktsioonplaate on saadaval eri värvides, keraamilised plaadid pole enam ainult mustad, olemas on ka valgeid ja isegi kuldseid.

Induktsioonipliiti peab parimaks ka Priit Toomits: "See on tunduvalt energiasäästlikum kui tavaline pliit ning kokku hoitud raha eest võib osta endale kööki midagi uut ja head. Samuti soovitan kodust konvektsioonahju. Seal saab niiskust timmida, pöördõhu funktsioon on olemas, samuti võib selles ahjus grillida. Näiteks liha jääb selles märgatavalt mahlasem. Ahju ma ei paneks kuhugi madalale. Ahi peaks olema vöökoha kõrgusel, et oleks mugav toimetada."

Ahjude juures mainib Mai Anni veel seda, et uued ahjud on sisseehitatud retseptiraamatutega. Näiteks ahjus kana küpsetades piisab, kui öelda ahjule, et see on kana, ning ahi teab, kuidas ja kui kaua seda küpsetada. Protsessi lõpus aga lülitab ahi ennast ise välja.

Mai Anni arvamist mööda liigub kogu köögielu järjest enam ülima mugavuse suunas: "On olemas LCD-ekraanidega õhupuhastajad ja külmkapid. Ekraanilt võib jälgida oma lemmiksaadet või panna ette retsepti kokkamise ajaks või suisa oma kokasaate jooksma.

Samuti toimib kõik puldiga - nii õhupuhastajad kui ka ahjud. Kindlasti pole kellelegi enam üllatuseks taimer - igasugused masinad saab panna valmis nii, et need hakkaks tööle siis, kui vaja, ja töötaks niikaua, kui vaja. Külmkapid on jäävalmistusfunktsiooniga: nupuvajutusega tuleb klaasi jää. Ei pea ise sügavkülmast kuubikuid murdma."

Lugu kirjutades oli mulle meeldiv uudis, et nüüd on ka koduseks tarbimiseks nõudesoojenduskapp, mis paigutatakse tavaliselt kohe ahju kõrvale. Kapis on spetsiaalne sahtel, mis soojeneb teatud temperatuurini ning enne serveerimist võetakse soe taldrik sahtlist. Seega saab õhtusöökide korraldamisest täisnaudingu: hõrgutisi võib serveerida kallite külaliste tarvis eelsoojendatud nõudelt.

"Kuna köögid on järjest enam avatud ning osa elutoa disainist, on ka õhupuhastajate disain hoogustunud. Lihtsalt tõmbekubust on saanud moodne disainielement.

Saare kohal rippuvad õhupuhastajad kannavad ka valgusti funktsiooni. Kasutatakse palju klaasi, kristalli ja muid dekoratiivseid materjale," seletab Anni, kelle väitel annab sööginaudingule palju juurde ka teadmine, et ei pea pärast ise nõusid pesema: "Hea ja moodne nõudepesumasin on intelligentne - enne pesema hakkamist määrab sensoritega ära nõude mustusastme ning valib vastavalt sellele pesuprogrammi ja veekulu.

Pestes käitub intelligentne nõudepesumasin nõudega ettevaatlikult ja šokki vältides - see tähendab, et jälgib hoolega, mis temperatuuri ja survega nõudele vett laseb. Mida uuem ja parem tehnika, seda olulisem on energiatarbimisele ka müratase - parimaid masinaid ei ole töötades peaaegu et kuuldagi."

Priit Toomitsa meelest peaks kööki sisustades jälgima kvaliteeti, kuid ei tasu liiale minna. "Kui on soov saada infot toodete ja tehnika kohta, kuid endal pole ühtegi tuttavat tippkokka, siis mõnel sõbral või omakorda tema sõbral kindlasti leidub. Tasub helistada ja uurida, siis on kindel, et kehva kaupa ei saa.

Kõigi peente ja elu mugavamaks tegevate asjadega aga tasuks mõelda, kas neid hakatakse ka reaalselt kasutama. Kui nädalas käib tõesti paar korda sõpru-sugulasi külas ning majas on olemas inimene, kellel on aega süüa teha või näiteks korraldatakse ühiskokkamisi, siis avanti! Vastasel korral on need laavagrillid ja vokiraamid lihtsalt olemas, kuid seisavad nukralt nurgas."

Fotod: Meeli Küttim, tootjad

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:32
Otsi:

Ava täpsem otsing