Nädal Kristina Traksi pilgu läbi

Kristina Traks 01. juuni 2007, 00:00

Paar nädalat tagasi kirjutas Äripäev järjekordselt riigikogulaste kuluhüvitistest. Nagu alati, polnud ka seekord midagi teisiti - ikka üüratud bensiiniarved, diislikütuse ja bensiini vaheldumisi tankimised ning snäkkide arved toitlustusasutustest. Ja mõistagi riigikogulaste tavapärased selgitused kõigele sellele: "Kohtumised valijatega!"

Mina kui truu kodanik ja korralik valija küsin Igor Gräzinilt - kus on siis mulle, valijale, mõeldud kuldsulepea? Või - Lauri Laasi, kus on mu jänesepraad? Või - Evelyn Sepp, millal sa mulle dressid ostad?

Kõigel sellel on muidugi geniaalselt lihtne lahendus. Pole tšekke, pole probleemi (loe: tülikaid ajakirjanikke, kes kõikide tšekkide kallal lõputult urgitsevad). Raha kuluhüvitisteks kanname aga riigikogulastele niisama arvele. Tehku sellega siis, mida tahavad.

Mõnes mõttes ongi see mõistlik, sest vaevalt leidub naiivitare, kes usuvad, et eksriigikogulane Toomas Alatalu tõesti käiski oma valijatega restoranis dinosaurusi friikartulitega söömas. Või et Igor Gräzin oma valijatele kuldsulgi ja Evelyn Sepp spordiriideid kingib.

Tšekimajanduse lõpetamisega lõpeks ka riigikogulaste keerutamine, valetamine ja peavalu, kuidas oma isiklikke kulusid näidata tööalaste kulutustena. Võib-olla tõesti jääb meie rahvaasemikel siis palju enam aega oma päristöö tegemiseks. Sest nagu praeguse Riigikogu puhul näib, ei jää selleks iseenda elu mõnusaks muutmise kõrvalt küll just ülemäära palju aega.

Kus on Eesti kõige soojemad töökohad? Õige vastus on, et otseloomulikult Riigikogus. Ja peatselt on senisele väga-väga mõnusale 101 töökohale lisandumas veel teist sama palju. Juhul, kui needsamad 101 saadikut võtavad vastu eelnõu, mis lubaks igaühel neist endale veel ka abi palgata.

Mis saaks olla parem ühele otse koolist tulnud noorele kui töötamine Riigikogu liikme abina. Alguses viid oma saadiku ülikonda keemilisse puhastusse, vastad saadikuhärra kõnedele ja e-kirjadele, hiljem aga saad vast juba isegi Riigikokku kandideerida. Milline võrratu hüppelaud tulevastele poliitikutele. Või ka, miks mitte, nn vanadekodu Riigikogust välja jäänud seenioridele.

Üsna kindlasti vajavad ka need abid palgale lisaraha oma esinduskulude katmiseks. Esindavad nemad ju oma saadikut ja see omakorda rahvast. Ring on sulgunud.

Järgmisel nädalavahetusel astuvad sajad Venemaa majandusfoorumi külalised selle riigi suurima vaenlase Eesti laevale. Juhul muidugi, kui majandusfoorumi korraldajad ei loobu Tallinki laeva Victoria I kasutamisest. Nimelt pidi see laevuke saabuma Peterburi incognito ehk ühegi viiteta eestimaisele päritolule.

Kui incognito-deal läbi läheb, laekub Tallinkile väidetavalt lisaks laeva tavalisele rendisummale veel täiendavat 5 miljonit krooni. Kas laevalt foorumi ajaks ka Eesti lipp maha võetakse, seda Tallinki inimesed muidugi ei tunnista, vaid on asunud hoopis jäigale kaitsetaktikale, viidates võimalusele Äripäev sellel teemal kirjutamise eest kohtusse kaevata.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing