Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Gruusia Saatkond asub Tartus
Tartus Rüütli tänaval on juba palju aastaid tegutsenud gruusia roogasid pakkuv restoran nimega Gruusia Saatkond.
Nagisev puutrepp viib teisele korrusele ja et ronimine lõbusam oleks, on seintele maalitud karjuseid ja lambaid, mägesid ja kirikuid, mustavuntsilisi mehi ja viinamarju.
Viinamarjavanikud (ikka maalitud) kaunistavad ka koduseks kulunud laudpõrandaga restoraniruume.
Ka lauanurgad on voolitud viinamarjakobarateks - ja ongi peaaegu kõik, millega ruumikujundaja mägede poegade rahvuskööki on toetanud. Materjalid on ehtsad ja maalingud lõbusalt naivistlikud. Pseudoetnograafiast ja plastmassist pole jälgegi.
Kaukaasia köök, olgu see siis armeenia või gruusia oma, toob kõigepealt meelde liha, just lambaliha ja eriti lambašašlõki.
Tehakse seda siingi, selle jaoks on spetsiaalne kolle. On lamba- ja kana- ja kala- ja seašašlõkki ja nagu menüü lubab, saavad need vähemalt 45 minuti jooksul valmis.
Aga gruusia köök on palju enamat kui osav lihaküpsetamine, neil on peale selle veel palju põnevaid taimetoite, oma juustud, mida küpsetatakse ja süüakse ka niisama, neil on põnevad kastmed ja salatid ja kreeka pähkleid oskavad nad kasutada nii kala kui kana kui kapsaga koos.
Peaaegu kunagi ei vea alt gruusia baklažaaniroad ega nende juustuleib hatšapuri, hinkaalid ehk suured pelmeenid ja hartšoo.
Võiksin pikalt jätkata - armastan gruusia köögi lihtsust ja leidlikkust.
Hatšapuri kõrvale võtsime seekord phali, külma köögiviljaroa, kust arvasime ära tundvat kapsapüree ja kreeka pähklid. Kõlbas saiakatteks ja kõlbas omaette roaks, ilmselt tuleb internetist retsept välja otsida ja proovida järgi teha.
Paarkümmend aastat tagasi õpetas minu grusiinlannast sõbranna Liia peedilehtedest samalaadset rooga tegema - grusiinid, kelle külluslikul maal kasvab kõiksugu vilju, oskavad ka meie igavast kapsast ja loomatoiduks minevatest peedilehtedest gurmeetoitu välja võluda!
Pearoogade jaotusest valitud kindzmari forellist ja tšakapuli lambalihast osutusid väga sarnasteks roogadeks: suurel taldrikul kausike liha või kalaga, lihal justkui veinine kaste, kalal ürdine ja leebe, ja selle ümber sibulavarred, kapsatükid, tomativiilud, kalal natuke riisi ja lihal natuke kartulit.
Liha-kala-kastmed olid väga mõnusad, värsked, puhta maitsega, aga köögiviljalisandid oleks võinud olla lihal ja kalal erinevad - sibul oli kala juurde ilmselgelt liiga tugev - ja lihtsad kapsatükid ei andnud kummalegi roale õieti jumet juurde.
Vein ja muusika on Saatkonnas muidugi ehtsad, Gruusia omad.
Nagu ikka, raatsitakse klaasikaupa joojaile pakkuda ainult ühte veini. Ent ega Gruusias veini klaasikaupa vist joodagi.