Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Meistri käe all valminud Jaapani grillroog yakitori

    Läksin ühel kenal kevadisel pühapäeva õhtul Rataskaevu tänavale, kus mind ootasid Marek Demjanov ning restorani peakokk Heidi Pinnak.
    Esimese asjana soovitas Marek Demjanov meeles pidada, et tuli ei tohi väga suur ega liiga väike olla. "Tuli on vaja hoida ühtlane. Samuti ei tasu kohe liha keerama hakata, pigem kõigepealt ühe külje mahlad kinni kõrvetada ja siis võib alles keerata. Muidu mahlad tilguvad kohe välja. Tegelikult peab olema sisemine kell, mis ütleb, et nüüd on valmis. Ei saa proovida noaga või kella järgi vaadata, et 20 minutit on möödas, nüüd peab valmis olema. Sõltub ka sellest, kui suured tükid lõigata," valgustab mind meister.
    Grillimise ajal liha mingi vedelikuga üle kallata ei ole vajalik. Kui kipub põlema minema, siis ehk võib. Aga ka siis on parem liha alt tuld vaigistada, sest muidu jahtub liha maha.
    Grillimisel on vaja aega ja kannatust. Aga muidugi saab ka ruttu. Mõned kultuurid ongi sellised, et kärsatatakse ruttu-ruttu liha pealt ära ja seest jääb tooreks. Itaalias küpsetatakse üsna tihti veiseliha nii, et õhukesed viilud pannakse kuumale pannile või grillile, korra ühelt poolt ja teiselt poolt, soola, pipart, taldrikule ja lauale.
    Minu jaoks oli uudiseks, et grillida saab ka kanasüdant, mis Jaapanis pidi väga populaarne olema, eriti koos yakitori-kastmega. Teine uus maitseelamus oli grillitud kanamaks. See oli eriti hõrk ja suussulav!
    Ja tähelepanu! Vahetult enne liha valmimist tuleks korra lihale anda äkilist kuumust. Näiteks tõstad resti sütele lähemale.
    Marek julgustab kodus katsetama maitseainete kokkusobitamist. Näiteks porgandisalati maitsestamiseks kasutada ingverit, mis on väga tavaline maitseaine Aasiamaades. "Euroopa maitseainetele võiksid eestlased julgemalt lisada Aasia maitseid."
    Vahepeal grilli valvates läks meil jutt sushi peale: "Käisime teise kaasomanikuga seitse aastat tagasi Jaapanis sushimeistri juures õppimas. Võtsime siit kõik kättesaadavad riisisordid kaasa, et uurida, milline neist on kõige parem sushi jaoks. Ei kõlvanud ükski. Kõige lähedasem on siiski tavaline pudruriis. Sellel on küll katkised terad sees, kuid konsistentsilt peaks kõige sobivam olema."
    Grillimisel on alati mure äärmiste tükkidega, sest kuumus on tavaliselt grilli keskel kõige suurem ja ääred tuulduvad rohkem.
    Elektrigrilli plussiks on ühtlane kuumus ning see on kontrollitav. Sellepärast on restoranides elektrigrillid. Kodudes on populaarsed gaasigrillid, kuid paljud gaasigrilliomanikud on siiski üle läinud söegrilli peale. "Söegrill annab veidi söe maitset ka, mõni viskab veel lepalaaste peale, et oleks kergelt suitsune maitse," on Marek kursis.
    Liha tuleks grillilt ära võtta nõksa enne päris valmimist, sest lihas endas toimub järelküpsemine. Kala järelküpseb eriti kiiresti. Alati on parem natukene toorem kui üleküpsetatud liha. See ei käi küll sea- ja kanaliha kohta, mis peavad olema läbiküpsenud, ent siiski mitte üleküpsetatud. Kui lihal juba kõik kiud välja joonistuvad, on ta ilmselgelt üleküpsenud.
    Vedela marinaadi puhul peab vedelikku parasjagu olema, mitte nii, et liha ujub marinaadis. Soola ei tasu kohe panna, kuna sool kisub kõik mahlad välja. Soola tuleks lisada grillimise lõppfaasis.
    Mida juua yakitori kõrvale? Kõige parem on vesi. Võib ka õlut ja veini. Suvel on hea jook austerlaste lemmik spritzer - tavaline vein gaseeritud veega (vahekorras pool ja pool). Yakitori juurde võib juua nii jahutatud kui ka soojendatud saket.
    Saket tegelikult ei jooda, vaid seda mekitakse. See jook on mõeldud suu niisutamiseks. Sake on 16-17 kraadi kangusega ja on riisivein, mitte viin, nagu arvatakse. Ja õlut joovad jaapanlased ka selle roa kõrvale, kuid Jaapani õlu on muidugi hästi lahja. Igatahes oli meeleolukas õhtupoolik täis maitseelamusi.
    Autor: Susan Lahesalu
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA majanduskasvu pidurdumine kukutas aktsiaid
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.