Värviliste liblikate lummuses kinni

Tiina Kolk 15. juuni 2007, 00:00

Kanadas tegutseva kunstniku Rutt Tulvingu värviküllane looming on läbilõige meeleolukatest liblikamaalidest ja graafikast.

Tulving on üks rahvusvaheliselt menukamaid 20. sajandi teise poole eesti kunstnikke, kes on esinenud arvukate näitustega paljudes riikides. 1977. aastal valiti ta Kanada Kuningliku Kunstiakadeemia liikmeks. Kunstihariduse omandas Rutt Tulving Põhja-Ameerikas, kuhu nad koos ema Hilda Mikkelsaarega sõjapõgenikena Saksamaa kaudu 1949. aastal jõudsid. Ta õppis maalikunsti Ontario kunstikolledžis ja graafikat Kalifornia kunstikolledžis ning täiendas end Académie de la Grande Chaumiére' s Pariisis.

Käesoleva näituse programmis, mis toimus Rutt Tulvingu abikaasa, maailmakuulsa mälu-uurija Endel Tulvingu 80. juubeli raames, leidis Vaal Galeriis 29. mail aset mõlemaga kohtumine ja vestlusring.

Keset värviliste liblikate lendu tutvustas tunnustatud psühholoog oma teaduslikke avastusi ja puudutas nende tõlgendusi abikaasa kunstiloomingus. Liblikate sarjaga on Rutt Tulving tegelnud 1992. aastast. Tegemist on akrüülvärvidega paberile maalitud teostega.

Sari interpreteerib Endel Tulvingu teaduslikke avastusi selle kohta, et inimese ajupoolkerad toimivad erinevalt ka mälu osas. Aju vasak pool tegeleb rohkem mälestuste salvestamisega ja parem mälestuste meenutamisega. Rutt Tulvingu kujutluses said elektrooniliselt visandatud aju kujutisest liblikad, kelle tiibade muster on erinev. Sellesse maalilisse liblikate kogumisse on ta talletanud oma tundlikud, ekspressiivsed meeleolud ning abstraktse kunsti kogemuse.

Näituse teine osa esitleb Tulvingu graafikat - läbilõiget 1970.-1980. aastate paremikust. Seerias "What is Man" vaatleb autor popkunsti võtmes meest naise pilgu läbi.

Graafiliste lehtede sari "Vanad seinad" on teostatud kunstniku enda leiutatud tehnikas embossingus - erakordselt rikkaliku faktuuriga maalilises graafikas, milles on ühendatud popilikke elemente kirjade, plakatlike figuuride ja valmiskujunditega.

Tulvingu loomingu austajad teavad, et üks asi on tema huvitava loominguga tutvuda raamatute, kataloogide jms vahendusel, aga hoopis mõjusam on vaadata neid näitusesaalis. Oma silm on kuningas - tema värvi- ja faktuurimängust pakatavad teosed on lummavad!

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:47
Otsi:

Ava täpsem otsing