Jaanitulele võta lapsed kaasa!

Henrik Aavik 22. juuni 2007, 00:00

Tõelise pildi toimuvast saab ilmselt vaid lennukilt vaadates. Kuna jaanipidusid toimub üle kogu maa piisavalt palju, ei ole oluline aga isegi ette planeerida, kuhu minna - hoia vaid nina lahti ja mine grillilõhna suunas. Enamik ametlikke üritusi on plaanitud nii, et neid saaks külastada peredega - palju atraktsioone on lastele ning peod lõppevad kesköö paiku.

Tallinnas tänavu kuulsat pidu Pirita jõekäärus ei toimu, see eest on kavas vahvad sündmused Nõmme spordikeskuse basseinide ääres Külmallika tänavas, Stroomi rannas ning Rocca al Mares. Põhja-Tallinna üritus on mõeldud eelkõige lastele, seda nimetataksegi laste jaanituleks ning pidu algab juba kell 16. Kohal on terve hulk lastesaadete tegelasi, batuudid ja isegi Jõuluvana. Nõmme jaanituli süüdatakse turvaliselt basseinisaarel, Tauri Tallermaa juhtimisel kulgeb õhtu rokirütmides Kolumbus Krisi ning Blacky neidude saatel.

Pealinna ehk põnevaim lõkkesündmus toimub Eesti Vabaõhumuuseumis Rocca al Mares, õigemini süüdatakse seal neli eri stiilis jaanituld korraga. Sealne jaaniõhtu toob külalisteni läbilõike viimasest sajast aastast - tutvuda saab tsaari-, nõukogude- ja EW-aegse ning tänapäevase jaaniõhtu kommetega. Kuulata saab ka rahvuslikku rokki ansambli Oort esituses. Sündmus on ilmselt pealinna suurim, sinna ja tagasi pääseb eribussidega Mustamäelt ning Õismäelt.

Ka Tartus veab suurt pidu muuseum - Eesti Rahva Muuseumi õuel Raadi mõisapargis jagub ajaviidet kella üheni öösel, kohal on kõik tavalised lõbustused batuutidest bändideni.

Teine suurem sündmus Tartus toimub juba täna, päev varem - jaanituli Tähtvere laululaval. Suurim erinevus teistest jaanituledest on see, et külalistel on võimalus vihma korral kuivaks jääda, viibides laulukaare all. Esineb Suveniir.

Kuigi jaanipäev on olnud meie oma paganlik püha juba pikka aega enne ristirahvaks saamist, säilitati too tähtpäev Ristija Johannese päevana ka sakste kultuuri tulles. Päeva tähistatakse üle kogu kristliku maailma, igal pool siiski mitte selliste lõketega. Näiteks Brasiilias on S?o Jo?o hoopis karneval.

Jaanipäev on traditsiooniliselt 24. juunil, kuid mitte igal pool ei peeta sellest kuupäevast enam kinni. Näiteks Soomes (juhannus) ja Rootsis (midsommar) otsustati 1955. aastal kuulutada liikuvaks pühaks - seda tähistatakse 19.-26. juuni vahele jääval laupäeval. Sel aastal langeb meie juunikuu suvepidu põhjanaabritega samale päevale.

Kui keegi soovib minna põhja pool toimuvaid üritusi kaema, siis soovitan lähivälismaa suurimat, Helsingi külje all toimuvat jaanipäeva Seurasaaris.

Meist ida pool on jaanipäeva tähistamine kahjuks kadumas, avalikke suuremaid Ivani päeva lõkkeid ei süüdata, kuigi aedades Peterburi ümbruses veidike ikka grillitakse. Enamik pidulisi tähistab tähtpäeva nädalajagu hiljem kui Eestis kombeks.

Äripäev soovib kõigile lugejatele kena jaanipäeva, ükskõik kus te ka ei oleks! Ärge ainult endale söögi ja joogiga liiga tehke.

Aasta lühimal ööl kubiseb maailm nõidusest ning kui asju õigesti sättida, võib siit lõigata kasu nii käimasolevaks aastaks kui ka kogu eluks.

Sõnajalg õitseb uskumuse järgi kord aastas jaaniööl ja õnnelik leidja on hoobilt rikas, valdab erilisi oskusi ja salakeeli. Õit tuli otsida üksinda, ehkki viimasel ajal on tavaks siiski kahekesi minna.

Romantiliste ennustustavade hulka kuulub üksinda salaja jaaniõite korjamine. Eri õisi peab olema kokku üheksa. Korjatud kimp panna padja alla, öösel näed unes kallimat.

Üldlevinud arvamuse järgi on suur õnn, kui jaaniööl ei saja. Jaanikastel on läbi paljude sajandite usutud olevat maagiline tervistav ja ilu andev jõud, mistõttu sellega pesti nägu. Veel sajand varem oli tava jaanikastes kukerpalli visata, mis pidi vältima seljahaigused ja aitama olla terve.

Jaanilaupäeval saunas ihu külge kleepunud vihalehega saab armastust võita.

Viimast korda käesoleval aastal on talumeestel homme võimalus naabrite piimaõnne endale nõiduda, edendada karja- ning viljakasvu.

Ohvriande peaks jaanipäeval viima jaanikivile. Paraku ainus siiani teadaolev paik Meeksi kiriku lähedal, oja teisel kaldal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:47
Otsi:

Ava täpsem otsing