Profid ja võhikud siidritestil

Pille Rõivas 06. juuli 2007, 00:00

Et suvisel ajal on hittideks just kerged ja värsked joogid, degusteeriti ajakirja Oma Maitse eestvõttel 7. juunil veinirestorani In Studio Vinumi terrassil kolmeteist erinevat naturaalset siidrit, millest kaheksa oli kuiva, neli magusat ja üks pirnisiider. Ülejäänud tosin siidreid oli valmistatud õunast. Žüriisse kuulusid kaheksa professionaalset sommeljeed ja kaheksa tavainimest, kelle arvamusest kokku moodustus lõplik hinnang.

In Studio Vinumi sommeljee Imre Uussaar ütles, et meeldiva üllatusena oli sel aastal pakutavate siidrite tase ühtlustunud. "Siiani leidus kaubanduses ka selliseid siidreid, mille maitse oli lausa ebameeldiv ning osa siidreid oli maitse ja kvaliteediga teistest pea jagu üle," rääkis Uussaar. "Sel aastal oli test tasavägisem." Seda näitab ka punktitabel, kus nelja parima kuiva siidri vahel on suur võitlus ning punktid päris tasavägised.

Kuivade siidrite tabelis esimest kolme siidrit peab Uussaar talle kõige meeldivamaks, sest neis sisaldub siidrile omane vähene happelisus ja värskus. Hea ja kuiv stiil on lausa nõutav. Parimaks kuivaks siidriks tunnistatud Dumanoir Cidre de Normandie meenutas Uussaarele Kuldrenetti, mis on mõnusalt magus.

Kehvemaid punkte saanud siidrid on kas liiga lamedad või neil pole piisavalt hapet.

Testitud magusad siidrid olid kõik heas tasakaalus, kuid neis on alkoholi vähem, sest käärimine on jääksuhkru saamiseks peatatud. "Kui paar aastat tagasi magusaid üldse ei kõlvanud juua, siis sel aastal olid magusad juba päris mõnusad," hindas Uussaar.

Siiski jäi iseloomustustest ja tabelist välja pirnisiider, sest see oli niivõrd erineva maitsega, et seda ei olnud võimalik võrrelda õunasiidritega. Välja jäi ka üks kuiv siider väga kehva maitse ja kvaliteedi tõttu.

Päris kõiki degusteeritud siidreid ei ole võimalik poodidest osta, mõned on kättesaadavad ainult restoranides. Need on ka kallimad. Siidrite hinnaerinevus võib olla isegi kahekordne, kuid ka odavalt võib saada suurepärast siidrit.

"Alati ei ole hind nii määrav, ka odavamad kõlbavad väga hästi juua," kinnitab Uussaar. Hinnad kõiguvad poodides laias laastus 50 ja 100 krooni vahel. Restoranis pakutavad siidrid on pisut kallimad.

Tihti peetakse siidrist rääkides silmas poodides müüdavaid plekkpurgis jooke. Nende puhul on tegemist tehissiidritega. Õige siider on kääritatud naturaalsest õuna- või pirnimahlast ja selles pole kunstlikke lisaaineid. Kõige ehedam on aga pastöriseerimata siider, millesse ei lisata ka pärmi, sest käärimistöö teeb õuntes sisalduv pärm.

Naturaalne siider on villitud veinipudeli sarnasesse pudelisse. Enamasti on see siider kuiv ja pudelil on märgitud aastakäik või geograafiline määrang. Uussaare sõnul on igal aastal lisandunud kaubandusse uusi siidrisorte. Veel mõni aasta tagasi oli valik üpris kasin.

Õunasiider sobib hästi värskete salatitega, millele võib maitseks omakorda lisada pisut siidrit - siis kindlasti sobib. Magusamaid siidreid võib juua magustoitude kõrvale.

Peamiseks argumendiks on naturaalsus. Nii palju ju pannakse rõhku looduslikele ökotoitudele, samuti orgaanilistele veinidele. Miks mitte siis eelistada naturaalsest õunamahlast ilma suhkruta valmistatud siidrit, kuhu pole lisatud ka kontsentraate ega säilitusaineid.

Kindlasti peaksid kõik seda jooki proovima ja alles siis, mitte arvestades hinda, enda jaoks paika panema, kumb jook rohkem maitseb, kas naturaalne või lisaainetega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing