Pühapäev 11. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Värviline klaas aastate tagant

Henrik Aavik 06. juuli 2007, 00:00

Türil avati näitus klaasanumatest Eestis läbi sajandite, paljud pudelid näitusel on haruldused, kuid suur osa on ka lihtsalt ilusaid ning taastatud vana aja leide.

Klaasikoguja ning näituse korraldaja Teet Reier: "Millal esimesed klaasanumad Eestisse jõudsid, kes seda nüüd enam täpselt mäletab või öelda oskab. Kindel on see, et esimene klaasikoda meie mail hakkas tööle 1628. aastal Hiiumaal Hüti külas. Siin kogus on tooteid alates Meleski-Rõika klaasi- ja peeglivabrikust, mis oli kunagi üheks Venemaa suurimaks manufaktuuriks ja lõpetades Järvakandi klaasikojaga, rääkimata eelmise sajandi kodumaise klaasi ja kristallitööstuse lipulaevast J. Lorupi klaasitööstusest." Näituse materjali ei ole kogutud mingi kindla süsteemi järgi. Kogu selle erinevate tootjate ja kaunite siltidega virvarri kaalub üles lihtne võsaklaasist, mullidega pudel või muu klaasanum, mis kohati on ühesugusele kujule vaatamata ometi väga erilised. Kihku klaasi koguda kirjeldab Reier: "Topid näpu pudelisse, kätte seda enam sealt ei saa. Ja pealegi paistab maailm läbi värvilise klaasi hoopis rõõmsam paik."

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:47
Otsi:

Ava täpsem otsing