Räpina paberivabrik on saanud uue hingamise

Väinu Rozental 10. august 2007, 00:00

Ligi 40 aasta vanused füüsiliselt ja moraalselt vananenud seadmed vahetati välja Soome firma Metso Paper Valkeakoski nüüdisaegse paberimassi ettevalmistamise liini vastu, mis käivitus mais. Koos ruumide ümberehitamise ja reovee uue puhastusfiltriga läks rekonstrueerimine maksma paarkümmend miljonit krooni, millest neljandik tuli Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu ELi regionaalarengu fondist ERDFist. Seadmed liisis vabrikule SEB Ühisliising.

"Uus liin, mille käivitame hommikul ja õhtul kolmeks tunniks, suudab kuue tunniga toota sama palju paberimassi kui vana liin ööpäeva jooksul," rääkis Räpina Paberivabriku juhataja Meelis Mälberg. "Uued seadmed sorteerivad ka paberikiudu täpsemalt, mis tagab tootele ühtlasema kvaliteedi, ning samas reostame loodust vähem, sest filter võtab orgaanilised jäätmed kinni."

Mälbergi sõnul on nad viimastel aastatel oluliselt tõstnud tootmise efektiivsust. "Kui neli aastat tagasi andis 39 töötajat käivet 6,3 miljonit krooni, siis sel aastal anname sama töötajate arvu juures kolm korda rohkem," lisas Mälberg.

Ööpäevas toodab Räpina Paberivabrik vanapaberist 12 tonni paberit ja pappi. Kolmandik toodangut läheb ekspordiks. Suurima osa käibest, umbes 60 protsenti annavad pakkenurgad.

Mälbergi andmeil on Räpina Paberivabriku käes kuni 80 protsenti Eesti pakkenurkade turust. Suurimaks pakkenurkade tarbijaks on kerkinud tänavu OÜ Galvex Estonia.

Galvex Estonia ostujuhi Peeter Voksi sõnul tegi Räpina vabrik hinna poolest parema pakkumise kui senine tarnija Soomest.

"Oluline on ka see, et tegu on Eesti ettevõttega. Tarneajad on lühemad ja ühekordsed tellitavad kogused väiksemad," põhjendas Voks. Galvex kasutab pakkenurki valmistoodangu terasrulli serva kaitseks. "Kui pakkenurki poleks, võib kilesse pakitud metall transportimisel kile katki lõigata," selgitas Voks.

Paar kuud tagasi hakkas Räpina Paberivabrik joogipakendijääkidest valmistama niiskusekindlaid pakkenurki. Lisaks toodab Räpina Paberivabrik kartongitooteid ja kunsti- ning kontoritarbeid.

Kuigi Räpina Paberivabrik soovib 2010. aastaks anda senise 3000 tonni asemel kolm korda rohkem toodangut, ei pelga ettevõte kodumaist toormepuudust.

Räpina Paberivabriku juhataja Meelis Mälbergi andmeil tekib Eestis aastas 80 000 tonni vanapaberit, millest umbes pool kogutakse kokku. Sellest enamik eksporditakse. Räpina vabrik kasutab 3000 tonni vanapaberit aastas. Tooret tarnivad neile tootmisettevõtted, trükitööstused, sorteerimistehased ja eraisikud. "Maksame inimesele vanapaberi kilo eest 20 senti," täpsustas Mälberg.

Räpina Paberivabrik on Eestis ainus paberitootja, mis taaskasutab vanapaberit. Teine paberitootja Horizon Tselluloosi ja Paberi AS kasutab toormena tselluloosi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing