Erikoerad on hindamatud

Martin Hanson 30. august 2007, 00:00

Mehhiko kuulsa narkokoera varastamine ja ülesleidmine ületas viimastel päevadel rahvusvahelise uudiskünnise. Mehhiko koera Eesti ametivennad on päästeameti, politsei ja piirivalve jaoks hindamatu vara.

Julgestuspolitsei korrakaitseosakonna kriminaalkünoloogia talituse juhtiv spetsialist Tarmo Trepp nendib, et sellise koera koolituse kulu on äärmiselt raske hinnata. Pakun välja summa 100 000 krooni korraliku narkokoera hinnaks, kuid juhtiv spetsialist jääb põiklevaks.

"Meil on tehtud proovi korraliku jälje- või narkokoera hinda arvestada, see pole lihtne. Kui võtta ostuhind - Eestist ostes on 10 000 krooni, mujalt 16 000 - lisada sellele iga-aastane toit, vaktsiinid, hooldamine ja kõik muu kuni elektrini, saab tõesti väga suure summa," sõnab Trepp. "Hind on suhteline, kui kõrvutada veest päästetud lapse või turult tabatud hunniku narkootikumidega."

Narkokoer peab olema sotsiaalne, et inimene, keda ta läbi otsib, ei kardaks teda ja seetõttu iga koer ei sobi. Samuti ei tohi koer olla paugukartlik, mis näitaks hälbeid närvisüsteemis. Korraliku pääste-, jälje- ja narkokoera tööiga on keskeltläbi 8 aastat.

Eesti Vesikoerte Tõuühingu esinaine Merit Aumre ütleb, et vetelpäästekoera maksumust on raske hinnata, kuna dresseerib koera selle omanik ning dressuuri hinnaks on omaniku aeg ja teadmised.

"Newfoundlandi koerad on ühed paremad vetelpäästekoerad. Neil on instinkt, mida arendatakse kutsikaeas," räägib Aumre. "Oleneb instinktist, milleks koer sobib, kas vetelpäästjaks, lumest päästjaks või mõneks muuks päästetööks. Newfoundlandi kutsikad maksavad olenevalt vanematest 10 000-17 000 krooni," räägib Aumre.

Vetelpäästekoeri on ja õpetatakse Eestis vähe, kuna ELi seadused ei luba avalikes randades koeraga olla.

"Prantsusmaa ja Poola on aga võtnud vastu otsuse, et koer ja inimene koos on päästeoperatsioonis kõige edukam ning randades on koerad olemas," sõnab Aumre.

Igaks ülesandeks sobib paremini kindel tõug: päästekoeraks, kes leiab otsitava ka pärast jälgede kadumist, sobib lambakoer või karjakoer, jäljekoeraks doberman, aga narkokoeraks spanjel või retriiver.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing