Linnateatri avab lavakate komöödia

Ülle Hallik 07. september 2007, 00:00

Eesti lavadel varemgi mängitud lugu toob vaatajate ette kaks paari kaksikvendi, keda saatuslik laevahukk sülelastena üksteisest lahutas. Juhuse tahtel satuvad vennad täiskasvanuna samasse linna, kus neid hakatakse omavahel lootusetult segamini ajama. Mis täpsemalt juhtuma hakkab, soovis Linnateatri avalike suhete juht Kristiina Garancis vaataja avastada jätta.

Lavastus ise tõotab tema sõnul päris põnev tulla, sest ühe mehe käe all alustatu viib lõpule teine.

Nimelt viivad lavastuse sünni juured aasta algusse, kui 11 EMTA lavakunstikooli 23. lennu üliõpilast viibis jaanuarist märtsini vahetusõppe korras Londonis Rose Brufordi kolledžis.

Õppejõud Stephen Harperi juhendamisel valmiski seal nende tõlgendus Shakespeare'i "Eksituste komöödiast". Kuna 2007. aasta sügisel oli Harper hõivatud näitlejarolliga Inglismaal, viis tema töö Hobuveskis lõpule Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen.

Kristiina Garancise sõnul teeb kahe lavastaja kujutluste põimumise huvitavaks juba see, et Stephen Harper lähenes materjalile klounaadi võtmes.

Klounaadi all ei tule siinkohal aga mõista mitte traditsioonilist tsirkusenaerutamist. Lavastaja huviks oli hoopis igas tegelases avada tema rumalam, siiram, haavatavam ja mängulisem osa ehk see poolus, mida tavaliselt püütakse naeruväärsena näimise kartuses teiste eest varjata. Elmo Nüganen on aga rohkem rõhku pööranud Shakespeare'i teemale ja loo jutustamisele.

Homsele "Eksituste komöödia" esietendusele Hobuveskis järgneb novembris Priit Võigemasti käe all valmiv nooruslik ja nostalgiline komöödia "Nõks", mis on kirjutatud aastal 1962 ja räägib kolmest sõbrast, kes teevad tutvust äsja linna saabunud noore neiuga ning püüavad leida õiget nõksu tema südame võitmiseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:49
Otsi:

Ava täpsem otsing