Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    100 miljoni tüdruk Evelin Hiie

    Juulikuises palavuses, kui võiks arvata, et kõik Eesti ettevõtlikud naised on üksmeelselt randa siirdunud, laekub allakirjutanu e-postkasti kiri, milles Evelin Hiie annab teada oma viimasest tööpäevast ASis ABC King. "Kuus aastat on olnud huvitav ja arendav, samas aga väga vastuoluline aeg. Pean seda aega oma karjääris väga oluliseks etapiks. Minu jaoks on olnud väga suur õnn saavutada tubli meeskonnaga 2006. aastal parimad majandustulemused, mis ettevõttel on olnud 13 tegevusaasta jooksul. Nüüd aga ootab mind ees uus väljakutse," kirjutab ta. ABC Kinga käivet õnnestus kuue aastaga tõsta üle 100 miljoni. Nüüd asub Evelin juhtima Eesti kapitalil põhinevat jae- ja hulgikaubandusega tegelevat ettevõtet Rosenthal Vannitoad Eesti OÜ.
    Poolteist kuud hiljem uurin Evelinilt juba täpsemalt, mis on sellise äkilise karjäärimuutuse põhjus. Kadrioru pargi välikohvikus jääteed rüüpav värske vannifirma tegevjuht naerab kohe päris pikalt küsimuse peale, kas Rosenthali vannid saavad Eesti tarbijate seas peagi sama populaarseks kui ABC Kinga jalavarjud. Siis muutub tõsisemaks ja väidab kindlalt, et kaotama minna ta küll ei kavatse. Ja veel pärast pisukest järelemõtlemist juba väga konkreetselt, et tegelikult ei mõtlegi ta kunagi selle peale, mis kõik võiks halvasti minna. "Ei saa hirmu tunda. Kui tahad midagi saavutada, tuleb pea ees hüpata. Pole olemas lahendamatuid olukordi. Energia tuleb suunata mitte probleemi, vaid selle lahendusse. See viib edasi."
    Inimesed, kes Evelin Hiiet lähemalt tunnevad, ei imesta selle üle sugugi, et ta tippu viidud firmasse loorberitele puhkama ei jää, vaid liigub edasi ettevõttesse, kus kõik on alles algusjärgus ja kõigega tuleb jälle otsast alata. "Evelin naudib töötegemist - mida raskema koorma ta oma õlule saab, seda suurema entusiasmiga ta asja kallale asub," teab öelda tema parim sõbranna ja ekskolleeg Janne Rauk. Evelin ise ütleb, et talle kohe meeldib jälle käed mustaks teha ja tööle hakata, taas kord üks ettevõte suureks kasvatada. "Rosenthal on samas seisus, kus kunagi oli ABC King. Näen selles firmas suurt potentsiaali, väga põnev on viia ühte teatud etappi jõudnud ettevõte uuele tasandile," lisab ta.
    Kui Evelin naerab, on talle lihtne "sina" öelda. Tundub, nagu oleksime ammu tuttavad ja et rääkida võiks kõigest. Kui Evelin on tõsine ja karmis ärimaailmas ees seisvate väljakutsete peale mõtleb, muutub tema ninaots teravaks, pea läheb püsti ja ajakirjaniku järgmise küsimuse ette poeb vägisi jälle sisse distantseerivam "teie".
    Kõige meelsamini räägibki Evelin oma tööst. Rosenthali omanike ambitsioonid on suured. Selliste tuntud ja tugevate Eesti vannitootjate nagu Balteco ja Aquator kõrvale peab jõudma ka Rosenthal Vannitoad. Juba aasta lõpus peavad müüki jõudma oma tehases toodetud vannid - kui Eveliniga kohtume, käib alles lao ja kontori kolimine. Evelin räägib kirglikult süsteemist, mis tuleb toimima saada. Kaosest korra loomine näib olevat tema ala. "Minu eesmärk on viia ettevõte tasandile, kus juhtimine on selline, nagu olema peab, kus kõik struktuurid toimiks, et inimesed teaksid, mis on nende ülesanded. Et toimiks osakondadevaheline infovahetus." Evelinile meeldib, kui tal ei ole igav. Seisev vesi, kus kõik läheb hästi ja kus on loomulik, et nii jääbki, ilma et peaks midagi tegema, talle ei istu. Ettevõttel peavad olema ambitsioonikad eesmärgid, et janunetaks rahateenimise järele. Kus asjad liiguvad kiiresti, kus on innovaatiline mõttemaailm.
    Saaremaal Orissaare keskkooli lõpetanud Evelinile on algusest peale tundunud, et suuri tegusid saab teha ainult pealinnas - kaugelt paistis kõik ilus ja huvitav. Nii läkski ta ja õppis alustuseks Tallinnas naiste ülerõivaste rätsepaks. Aga kui diplom käes, tundus, et see pole ikka päris see. Ega siis midagi, uuele katsele - järgmine diplom tuli turismi alal. Mida aga ei olnud, oli kirg nõela välgutada või turiste lõbustada.
    Nüüd tunnistab Evelin, et oli tol ajal päris segaduses. Siis tuli aga õnneliku juhusena mängu Hansapank. Aasta oli 1994, Evelin konkureeris Kuressaare kontorisse telleriks. Kandidaate oli 300 ringis, Evelin valiti ühena välja. "Hansapank oli 94ndal väga kõva tööandja. Tähtis polnud, palju palka saada. Tähtis oli öelda, et töötad Hansapangas. Tänapäeval ei ole vist ühtegi sellist organisatsiooni, mis oleks selline, nagu tol ajal oli Hansapank."
    Tellerist kuue aastaga Kuressaare kontori juhatajaks tõusnud Evelin ütleb, et kuus aastat Hansapangas tähendas talle sama, mis kuus aastat ülikooliõpinguid. Arusaamise sellest, kuidas üks organisatsioon peaks toimima ja millised väärtused selles peaksid valitsema, on Evelin järgmistesse ametitesse kaasa võtnud. Ennekõike ABC Kinga, kus Evelin üheks oma suuremaks võiduks peab korralikult väljatöötatud müügipersonali motivatsioonisüsteemi. "Sa vaatad töötajat kui inimest, mitte kui üht jubinat suures ketis. Asjad ei juhtu iseenesest, kõige taga on inimesed, kes kõik tahavad tähelepanu, head sõna. Ainult nii on võimalik tulemusi saavutada."
    Kui ABC Kingas olid alluvad enamasti naised ja väljakutseks tihtipeale ülekeevate emotsioonide ohjamine, siis Rosenthal Vannitoad sisaldab muu hulgas ka väljakutset meeste seltskonnas end maksma panna. Alustades kas või sellest, kuidas vastata tööintervjuul küll näiliselt süütule, kuid siiski piisavalt diskrimineerivale küsimusele: "Kaua sa viitsid veel tööd teha?" Evelini tütar Anete on juba 13, Evelin ise on pärast lõhkiläinud abielu uues õnnelikus suhtes ja isiklikus elus ta praegu suuremaid muutusi ei plaani.
    Kui aga meestest rääkida, peab Evelin tõdema, et nende mõttemaailm on tõepoolest hoopis teine kui naistel. "Vist on juba looduse poolt kaasa antud, et mees juhatab vägesid ja et mehel on komplitseeritum naise antud korraldusi vastu võtta." Kuna aga Evelin ei ole harjunud probleemidest endale stressi tekitama, kinnitab ta kohe ka optimistlikult, et sellest on mõnikord päris huvitav läbi hammustada. Naiskollektiivi juhtides tuleb jällegi palju tegelda emotsioonide ohjamisega. Samas on naised jällegi väga head töövõtjad - nii juhi kui ka spetsialisti tasandil. Naised töötavad ennastohverdavalt ja pühendunult.
    "Kui vaatad mehi, kes tööle tulevad, millised on nende nõudmised ja milline tegelik panus, siis need ei ole tegelikult üldse proportsioonis. Naised on need, kes on kohusetundlikud ja teevad vajadusel virisemata ületunde."
    Kui palju Evelin ise ületunde teeb? See aeg, kus tundus vajalik 24/7 tööd teha, on möödas. "See oli ABC Kinga algusaegadel, kui arvasin, et pikad päevad tagavad edu. Nüüd on tarkust nii palju juurde tulnud, et pikad tööpäevad ei too parimat lahendust. Tähtis on hoopis õigete asjadega tegeleda." Viimasel ajal on Evelin enda jaoks avastanud kokakunsti võlud. See tekitab tema sõnul õdusa olemise ja aitab pingeid hästi maha võtta. Seega võib oletada, et pikkadel pimedatel sügisõhtutel ei leia me noort ambitsioonikat tegevjuhti mitte kontorist, vaid kodus sõprade keskelt järjekordset gurmeerooga nautimas. Evelini eriline kirg on salatid, pirukalised ja pastaroad.
    Enese kiitmine ei tundu olevat Evelin Hiie tugevaim külg. Seda, et Evelin on osalenud edukalt ka missivõistlusel, kuulen hiljem tema sõbrannalt. Töö ja pere kõrvalt on ta jõudnud omandada bakalaureusekraadi ja et lõpusirgele on jõudmas tee magistrikraadini. Aukartustäratav loetelu mitmesugustest kursustest ja koolitustest lisaks.
    Evelinile meeldib hoopis naerda. Nii iseenda kui ka elus ettetulevate naljakate olukordade üle. Eriti armastab ta musta huumorit. Sõbranna Janne Rauk meenutab lugu, mis juhtus tolleaegse Kuressaare kontori juhatajaga umbes 10 aastat tagasi ja mis ettevõtlikku, aga vahel ka pisut häbelikku Evelini hästi iseloomustab.
    See võis olla 90ndate lõpus, kui Evelin hea kliendisuhte hoidmise nimel oli valmis ise minema kliendi juurde Telehansat installeerima (tegemist oli äriklientidele mõeldud arvutiprogrammiga). IT-töötaja, kelle tööülesannete hulka see tegelikult kuulus, oli siis puhkusel. Selle kliendi kontor asus aga väljaspool Kuressaaret ja kohalejõudmiseks pakkus klient oma transporti. Mõeldud, tehtud.
    Kokkulepitud ajal seisis auto ukse ees, aga kuna seal tegelikult peatuda ei tohtinud, oli autosse istumisega mõistagi kiire. Väljas puhus vali tuul, mis Evelini pikad juuksed lendu tõstis ja need jäid tal suure rabistamisega ukse vahele.
    Esialgu ei saanud Evelin midagi aru, kuid olukord tuli ilmsiks siis, kui firmajuht ja tagaistmel istunud raamatupidaja hakkasid seltskondlikku vestlust arendama ja Evelin avastas ühtäkki, et ta ei saa pead kaasvestlejate poole pöörata. Piinlik oli aga firmajuhile öelda, et ta auto kinni peataks põhjusel, et juuksed jäid ukse vahele, ja nii Evelin siis istuski kogu tee sirge selja ja kange kaelaga ainiti otse enda ette teele vaadates ja piinarikka sõidu lõppu oodates. Autost väljudes märkas Evelin, et osa tema juustest oligi jäänud auto esiukse külge rippuma.
    Tagantjärele seda lugu meenutades on mõlemad üsna veendunud, et tagaistmel istunud raamatupidajale ei saanud märkamatuks jääda Evelini juuksed, mis sõidu ajal ukseklaasi taga tuules voogasid. Kuid viisaka inimesena ei hakanud ta midagi ütlema, kuna Evelin ise tol momendil juhtunut avalikult ei tunnistanud.
    Esmane tutvus Eveliniga jääb keskkooli aega, kuid pärast seda kulgesid meie elud eri teid pidi. Üle 15 aasta hiljem huvitaval ja õnnelikul kombel viis saatus meid uuesti kokku.
    Evelin on väga hea suhtleja ja seetõttu on temaga igasugustel teemadel äärmiselt huvitav rääkida. Meie vaated ja arvamused on paljuski kattunud ning eks see ühise ja sarnase leidmine on olnud põnev ning liitev. Vaimu ja keha kosutamiseks katsume teha pikki jalutuskäike mere ääres. See on suurepärane võimalus, et rääkida nii möödunud päevast kui ka muudel teemadel.
    Evelin ei ole inimene, kes tööpäeva lõppedes oleks igav ja väsinud ning koju jõudes viskuks diivanile. Temast kiirgav positiivsus on kindlasti üks loomuomadus, mida ei kohta inimestes just liiga sageli.
    Töös leiab ta alati endale väljakutse, millele ta täielikult pühendub. Tema puhul ei jää esilekerkivad probleemid paremaid aegu ootama ja kuhjuma, vaid need peavad saama võimalikult kiiresti lahendatud, et sisuliste asjadega püstitatud eesmärkide suunas edasi liikuda. Ta tahab näha asjade kiiret arengut nagu ta seda endale on ette kujutanud. Kui asjad ei liigu nii kiiresti, kui ta tahaks, siis võib see teda muuta teinekord kärsituks.
    Ta on äärmiselt praktiline ja kahe jalaga maa peal olev naine. Töö on tema elus olnud alati esikohal. Evelin on äärmiselt suure töövõimega, ta suudab pikka aega väga intensiivselt töötada ja sealjuures väsimuse märke mitte ilmutada. Olen alati imetlenud tema äärmiselt efektiivset ajakasutust ja seda, kuidas ta naudib töötegemist ka kõige pingelisematel perioodidel.
    Korraarmastus - tal on suurepärane oskus luua kaosest kord ja meelsasti mõtleb ta välja mitmesuguseid protseduurireegleid, et korratust ohjata, kuid mis seal salata, teinekord läheb ta sellega ka liiale.
    Kriitilisus - ta on iseenda kõige parem arvustaja ning oskab mõista enda üle kohut piisavalt sagedasti ja rangelt. Aeg-ajalt tahab ta kontrolli mõttes kuulda ka minu seisukohta ja nii me olemegi koos analüüsinud paljusid töö- ja eraelus ettetulnud situatsioone.
    Positiivsus - tema jaoks pole olemas väljapääsmatuid olukordi. Igal juhul asub ta kohe otsima võimalusi lahendusteks, mitte vabandusi olukorraga leppimiseks.
    Igast halvast nopib välja selle vähese hea, mis seal peidus, ja keskendub sellele, mitte ei lase end mustadest muremõtetest kaasa viia. Stressamine pole tema ala.
    Fotod: Indrek Susi, Julia-Maria Linna
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Eestlased reisisid mullu välismaale kaks korda enam
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.