Väikeinvestorid said pügada

Tõnis Oja 18. september 2007, 00:00

Eilse kauplemispäeva alguses sooritati Merko Ehituse aktsiaga kaks tehingut, mille käigus vahetas omanikku vastavalt 40 ja viis väärtpaberit hinnaga 303,45 krooni (19,40 eurot), ehk seitse protsenti allpool neljapäevast sulgemishinda. Reedel Balti riikide juhtiva ehitusettevõtte aktsiatega tehinguid ei tehtud.

Seejärel sooritati tehing kahe aktsiaga, mis kergitas aktsia hinna omakorda kaheksa protsendi võrra. Ka ülejäänud kauplemispäeva jooksul olid tehingute kogused väikesed, aga hinnaliikumised märkimisväärsed. Päeva lõpuks langes aktsia hind 3,35 protsenti, 316,06 kroonini.

Merko Ehituse aktsia on viimastel nädalatel olnud äärmiselt vähelikviidne. Aktsiatega sooritatakse mõni tehing päevas ning käive ulatub heal juhul tuhandetesse kroonidesse. Seetõttu on tekkinud olukord, kus väikeste tehingutega võivad hinnaliikumised olla väga suured ning investorid, kes panevad aktsiad turuhinnaga müüki, võivad saada kahju.

Merko Ehitusel on septembri alguse seisuga veidi üle 700 aktsionäri, olles langenud aasta algusega võrreldes kolmandiku võrra.

Eriti drastiliselt (40 protsenti) on aasta algusega võrreldes langenud Eesti juriidilistest isikutest aktsionäride arv. Eesti eraisikutest investorite arv on samal ajal langenud 28 protsenti, 584ni.

Eesti väikeinvestoritel, kes on alates aasta algusest aktiivselt müünud, suurt ostuhuvi pole. Seetõttu ongi aktsiate likviidsus kadunud.

Seepärast tuleks aktsia ostu- või müügiorderit sisestades kindlasti märkida piirhind.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing