Eufooriat jätkus vaid tunniks

Tõnis Oja 20. september 2007, 00:00

Ka Tallinna börsi ei jätnud muu aktsiaturgude globaalne hinnaralli puutumata ning aktsiate hinnad eile valdavalt tõusid. Tõsi, aktsiahindade esimese tunni 1,8protsendilisest kerkimisest jäi börsipäeva lõpuks järele vaid pool.

Kümne enamkaubeldava aktsia hinnaliikumist peegeldav Äripäeva indeks kerkis 0,99 protsenti 2503,08 punktini.

Meie finantsturgude spetsialistid armastavad tihti levitada müüti, et turud on omavahel erakordselt tihedasti seotud, mistõttu tuleks ka kohalikul turul tehtavate investeerimisotsuste tegemisel lähtuda peaasjalikult sellest, mis toimub maailma börsidel. Samas ei vaevuta või osata konkreetselt selgitada, milles see seotus siiski seisneb.

Mulle tundub, et see on vaid osaliselt nii. Tihti kaldub finantsturgude üldine meelsus kohalikule börsile nendesamade spetsialistide kaudu, sest tegemist on paljuski finantseerimisotsuste langetajate ja arvamusliidritega. Kui aga globaalsetel turgudel konkreetset mõju kohalikule siiski ei ole, pole mõtet ka neile panustada. Tundub, et väga hästi näitas seda eilne börsipäev.

Kuna Tallinna börsil pole noteeritud ühtegi panka, USA keskpangal otsest mõju meie börsile ei ole. Hommikused kiirustajad reageerisid üle ja said oma aktsiad kätte kallimalt kui rahulikud investorid.

Suurimaks tõusjaks oli 3,17 protsendiga Merko Ehituse aktsia. Käivet jätkus 326,23 kroonil sulgunud väärtpaberil veidi üle poole miljoni krooni.

Eesti Ehituse aktsia hind kerkis päeva lõpuks 1,68 protsenti 85,12 kroonini.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:02
Otsi:

Ava täpsem otsing