Kunstioksjonite hooaja avalöök järgmisel nädalal Hausis ja Vaalas

Tiina Kolk 21. september 2007, 00:00

25. septembril kell 18 algab Haus Galerii sünnipäeva ning ühtlasi ka Eesti järjepidevate kunstioksjonite kümnenda aastapäeva pidustuste raames kunstiklassika viiele meistriteosele pühendatud oksjon.

Esitletud on vaid tipud - aastate jooksul kunstituru vaieldamatuteks esikunstnikeks peetud Konrad Mägi Capri-teemalise õlimaaliga, Nikolai Triigi "Soome maastik" 1914. aastast, Johannes Greenbergi ehk tuntuim ja mitmel pool reprodutseeritud figuraalkompositsioon "Kaks naist" 1939. aastast, Oskar Kallise teos "Sõttasõit", mis on osalenud nii Tartu kui ka Eesti Kunstimuuseumi näitustel, ning Eduard Wiiralti loomingut esindav tähelepanuväärne, 1929. aastal valminud ning vaid ühes eksemplaris teostatud monotüüpia naisfiguuridega rohelises.

Teoste alghindade vahemik on 107 000-530 000 krooni.

"Kõik teosed pärinevad erakollektsioonidest ning on pika eeltöö tulemusel välja toodud just kahe tänase olulise tähtpäeva väärtustamiseks," tutvustab Haus Galerii juhataja Piia Ausman.

Teostega saab kuni enampakkumiseni tutvuda Haus Galeriis avatud näitusel ja aadressil www.haus.ee.

26. septembril algusega kell 19 toimub Vaal galeriis kolmas heategevuslik kunstioksjon. Oksjonikollektsiooni kuulub 46 teost - esindatud on nii maal, graafika kui ka joonistus.

"Kuna seekordse ürituse tulud lähevad Tartu Kunstimuuseumile, siis on oksjonivalikus rohkesti Tartu taustaga töid. Liialdamata võib öelda, et Eesti oksjonitööde läbilõige seisab paljuski Pallase traditsioonil," märgib Vaala tegevjuht Kaire Eerik.

Nõnda on ka sellel enampakkumisel esindatud mitme Pallase kooli baasil sirgunud kunstniku teosed. Väljas on Erich Pehapi ja Ülo Soosteri joonistusi, Aino Bachi ja Hando Mugasto graafikat, Endel Kõksi maale.

Oksjonivalikus on ka avastamisrõõmu pakkuvaid teoseid. Näiteks Artur Loki abstraktsioon "Twist" või Eestis rohkem ärimehena tuntud Lembit Sootsi lõuend "Spirituaalne eksperiment". Traditsiooniliselt on enampakkumisel mitu Eduard Wiiralti teost. Tuntumad on "Kaameli pea" ja "Viljandi maastik".

Heategevusoksjoni pärliks on Johannes Greenbergi haruldane sõjapõgenikke kujutav maal "Kodutud". Teise maailmasõja ajal oli sotsiaalselt tundliku kunstniku loomingus just see teema olulisel kohal. "Teos on kahepoolne. "Kodutute" pöördel on lüüriline "Pieta" - lõpetamata teos, mis demonstreerib teistsugust Greenbergi," esitleb Eerik.

Teoste alghinnad ulatuvad 6000 kroonist (Pehapi pastell "Tants") 120 000 kroonini (Greenbergi "Kodutud"/"Pieta").

Korraldajate eesmärk on koguda heategevuslikku raha, mis annetatakse Tartu Kunstimuuseumile uute turvaseadmete soetamiseks. Oksjonitööde näitus on galeriis avatud 24. septembrist. Oksjonile registreerimine on juba alanud, osavõtutasu on 300 krooni (sisaldab oksjoni kataloogi ja sissepääsu kahele).

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:49
Otsi:

Ava täpsem otsing