'Mütsi tegemine' taas popp

Tõnis Oja 21. september 2007, 00:00

Täpselt kümme aastat tagasi, kui aktsiate hinnad olid Tallinna börsil juba tipu saavutanud, aga krahhini oli jäänud veel kuu, oli maaklerite, fondihaldurite ja teiste finantsurgude spetsialistide hulgas väga populaarne väljend "mütsi pähe tõmbama". Väljend tähendas seda, et väikeinvestoritest klientidele, keda kutsuti "baretiga tädiks", soovitati üht, aga oma isiklikus portfellis olevate aktsiatega käituti teistmoodi. Näiteks väikeinvestoritele soovitati aktsiaid osta, sest aktsiate hinnad mitte ei langenud, vaid "toimus korrektsioon" ning fundamentaalselt on aktsiate hinnad odavad, oma isiklikest portfellidest hakati tasapisi positsioone likvideerima. Tagajärjeks oli see, et väikeinvestor sai alati petta.

Eile Viisnurgast (Trigon Protperty Development) tulnud teade näitab seda, et väikeinvestoritele tahetakse taas müts pähe tõmmata. Nimelt teatas ettevõte, et kavatsetakse korraldada emissioon, aga emissiooni hind ei määrata mitte kõigile aktsionäridele võrdselt, vaid selle järgi, missugune on investorite kaasatud kinnisvaraarenduse väärtus. Ühesõnaga, väikeinvestorid saavad uusi aktsiaid ühe hinnaga, Trigon Wood ja veel keegi, saavad aktsiaid tunduvalt odavamalt.

Tallinna Börsi tegevjuht Kalle Viks nimetas eilses Äripäevas minu kriitilist artiklit börsi suhtumisest Viisnurga ümber toimuvasse hilinenuks ja lahmivaks. See, et me hiljaks jäime on tõsi. Aga sorri, Kalle, ma tõesti ei tulnud selle peale, et ELi liikmesriigi börsiettevõte saab aktsiakapitali laiendada mitterahalise sissemaksena ja emiteeritavate aktsiate hinda vaadatakse Tootsi kombel õunte pealt.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:02
Otsi:

Ava täpsem otsing