Koorikunsti kõrgpilotaaž Schnittkega

Kersti Inno 28. september 2007, 00:00

Uhke ja kirev sari toob koori ette mõlemad endised peadirigendid, Tõnu Kaljuste ja Paul Hillieri, tulevase peadirigendi Daniel Reussi, aga ka Olari Eltsi, Risto Joosti, Nikolai Aleksejevi, Frieder Berniuse Saksamaalt ja Peter Dijkstra Hollandist. Mõjukaim roll dirigentide paraadil on Tõnu Kaljustel, kelle juhatada on kolm kava.

Juba eeloleval nädalal esitab koor Kaljuste juhatusel maailma kooriliteratuuri ühe raskema a cappella teose. See on tõeline meisterlikkuse proovikivi - Alfred Schnittke "12 patukahetsuse psalmi". Eesti publik on saanud teost varem kuulata Rootsi Raadio koori esituses.

20. sajandi vene muusika mõjukamaid esindajaid, Alfred Schnittke kirjutas "12 patukahetsuse psalmi" segakoorile 1988. aastal, et tähistada ristiusu 1000. aastapäeva Venemaal.

Teose alusena kasutab Schnittke anonüümseid värsse, mis ei pärine liturgilisest traditsioonist, vaid paraliturgiast - patukahetsuse psalme. Muusikas on tabatud palvete äng, tundeküllane lein ja kannatus.

Esitajaile on see erakordselt nõudlik teos. Kuulajaile pakub Schnittke vana ja uut helikeelt ühendav tundeküllane muusika puhastavat mõju ja hea ettekande korral sügavat naudingut koorikunsti kõrgpilotaažist.

3. ja 4. oktoobril kell 19 Tallinna Niguliste kirikus. Pilet maksab 150 krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:49
Otsi:

Ava täpsem otsing