Daniels: ei ole õiget viisi teha halba asja

Mariliis Pinn 02. oktoober 2007, 00:00

Peter J. Daniels on tegelenud kinnisvaraga aastast 1966 ning 1972. aastal pani ta aluse oma isiklikule kinnisvarafirmale. Aastaks 1982 olid tal kontorid juba Austraalias, Singapuris ja Hongkongis. "Kinnisvaraärist loobusin, sest see oli minu jaoks liiga lihtne. Kinnisvaraturust peab aru saama, peab kuulama, mida turg ütleb, siis saad ennustada, mis juhtuma hakkab," selgitas ta. Tema sõnul on kinnisvaraturgudel universaalsed reeglid.

Eesti kinnisvaraturuga ei ole ta jõudnud end kuigivõrd kurssi viia. "Kui Eesti kinnisvaraturg astub ühte sammu läänemaailmaga, siis ootavad teid rasked ajad," sõnas ta.

Danielsi sõnul on edukalt võimalik äri ajada vaid reserve kogudes. "Minu ettevõtetel ei ole laene, laenud on head vaid ettevõtlustee alguses, hiljem tuleb ise oma tegevust finantseerida," lisas ta.

Kinnisvara soovitas ta osta Singapuris. "See on üks väheseid riike, millel ei ole võlgu, Idamaade juveel," ütles ta.

"Et kinnisvaraäris edukas olla, ei tohi kuulata igasugust jama, karmide tingimuste korral tuleb seda ka kliendile öelda. Ma ei ole kaotanud äris ühtegi dollarit, need, kes on usaldusväärsed ja räägivad tõtt, on edukad. Mõnikord läheb aastaid, et kinnisvaraga raha teha, inimesed tahavad rikkaks saada viie minutiga," hoiatas ta algajaid.

Danielsi esimene kinnisvaraäri oli vana maja. "Maja oli närilisi täis, hooletusse jäetud, aiad kukkusid kokku. Ma panin uued aiad, laiad, tegin ilusa maja. Maja sai korda kaheksa nädalaga, ostja oli olemas juba enne maja lõplikku valmimist," jagas ta oma kogemust.

Daniels on kirjutanud 13 raamatut, eesti keeles on ilmunud raamat "Kuidas saavutada oma elu eesmärke?". Kirjutama hakkas Daniels igavusest. "Ma istusin kirikus ja mul oli igav, võtsin kavalehe ja hakkasin selle servale kirjutama," selgitas ta. Enda sõnul suudab ta paari päevaga raamatu valmis kirjutada.

"Kuna olin nooruses kirjaoskamatu, töötab mu hull aju teisiti. Kui ma peaks kohe Eestist raamatut kirjutama hakkama, siis oleks selle pealkiri "Maa, mida keegi ei tea", sest Eesti on nii pisike, Austraalias on isegi talud suuremad," selgitas ta.

Kolmapäevasel kinnisvarabüroo Uus Maa seminaril plaanib ta eestlastele rääkida, kuidas teha äri kordagi läbi kukkumata.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing