eBay läks Skype'i ostuga alt

Sirje Rank 03. oktoober 2007, 00:00

Esmaspäeval teatas eBay, et kannab kolmandas kvartalis Skype'i väärtusest maha 900 miljonit dollarit ning maksab selle asutajatele ja investoritele ostutehingus lubatud 1,7 miljardi dollari asemel lisaboonust vaid 530 miljonit.

Skype'iga Euroopa prominentseimate IT-ettevõtjate sekka tõusnud rootslane Niklas Zennström ja taanlane Janus Friis astuvad firma juhtimisest kõrvale. Skype Eesti jätkab aga esialgu suuremate muutusteta.

"Eesti poolelt on selge, et kohe muudatusi ei tule," ütles eile Skype Eesti tegevjuht Sten Tamkivi. "Eesti ning üldse Skype'i sisulise arendustööga ollakse väga rahul," ütles ta.

2005. aasta septembris tekitas USA internetioksjonifirma eBay furoori, kui maksis tasuta internetitelefoniteenust pakkuva ning toona alles kasumisse jõudmata Skype'i eest 2,6 miljardit dollarit. Kauba peale oli eBay valmis maksma lisaboonust, kui järgnevaks kolmeks aastaks seatud eesmärgid täidetakse. Nüüd tuleb firma asutajatel ja investoreil leppida 1,2 miljardit dollarit väiksema summaga, sest Skype'i ärimudel on visa tulu teenima.

"Skype ei ole näidanud nii head tulemust, kui me oodanud oleksime," tunnistas firma esindaja Hani Durzy. eBay ootus oli, et kiiresti kasvava kasutajaskonnaga Skype'ist saab platvorm, mis elavdab suhtlemist ja kauplemist eBay internetioksjonitel ja toob rohkem kasutajaid firma maksesüsteemile Pay Pal. Teises kvartalis moodustas Skype'i käive eBay kogukäibest vaid 4,9%.

Analüütikud on tehingu suhtes skeptilised olnud algusest peale. "See on mea culpa ehk eksimuse tunnistus," kommenteeris üks Forrester Researchi analüütik ajalehele Wall Street Journal.

Kavatsust Skype'ist loobuda eBayl siiski ei ole, kinnitas Hani Durzy. Nii jätkab ka 300 töötajaga Skype Eesti senisel kursil ja palkab uusi töötajaid. "Oleme suvi läbi teinud järgmise aasta plaane ja suuri muutusi ei ole näha," ütles Tamkivi. Ampluaa on väga lai. "Igapäevast innovatsiooni jätkub igale alale - olgu see Windowsi klient, millest tulevad uued versioonid, või uued Skype'i-võimelised telefonid ja seadmed," loetles ta.

Praegu tuleb põhitulu nn Skype Out-teenusest, mis võimaldab Skype'i telefonilt tavatelefonile või mobiilile kõne võtta.

Zennström põhjendas oma ennetähtaegset Skype'ist lahkumist sellega, et on pigem firmade käivitaja kui tegevjuht. Skype'is jätkab ta juhatuse esimehena nõuandja rollis.

Enne tähtaega välja makstud Skype'i boonus vähendab ka selle eestlastest kaasasutajate tulusid, kuid sellest hoolimata on taas liikunud suured summad.

"Skype investeeringuna on olnud omanikele erakordselt tulus. Tänu sellele on loodud Ambient Sound Investmentsi (ASI) näol Tallinna rahvusvaheline investeerimisettevõte," kommenteeris eile ASI juht Tauno Tats.

"Toimunud tehing avardab oluliselt ASI ärimahtusid. Oleme üha enam positsioneerumas aktiivse investeerimisettevõttena Ida-Euroopas, rahastades vaid omavahenditest uuenduslikke tehnoloogiaprojekte," märkis Tats.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:04
Otsi:

Ava täpsem otsing