Vene Gazprom hoiatas Ukrainat

Sirje Rank 04. oktoober 2007, 00:00

Kui Ukraina ei maksa selle kuu jooksul 1,3 miljardi dollari suurust gaasivõlga, võib Gazprom novembris gaasitarneid Ukrainale vähendada, teatas monopol teisipäeva õhtul. Ühtlasi informeeriti võimalikest tarnehäiretest Gazpromi kliente Euroopas.

Vaatlejad seostasid ultimaatumi ajastust otseselt Ukraina valimistega.

"Venemaa leidis, et aeg on sekkuda," ütles ajalehele Financial Times investeerimispanga Lehman Brothers strateeg Kaushik Rudra. "Ehkki valimistulemusi ei saa muuta, on see viis, kuidas märku anda, et kui Julia Tõmošenko võimule tuleb, lähevad suhted pingeliseks."

Tõmošenko oleks peaministrikandidaat, kui 2004. aasta oranži revolutsiooni liitlased jälle seljad kokku paneks. Üks tema peamisi lubadusi on ümber vaadata Venemaa ja Ukraina vahel kehtivad gaasilepped. Eile kutsus aga president Viktor Juštšenko koalitsioonikõnelusi alustama kõiki kolme liiderparteid, manitsedes riigi huve poliitilistest ambitsioonidest kõrgemale seadma. Analüütikud tõlgendasid seda kui võimalust teha suur koalitsioon, kuhu kuuluks valimistel enim hääli saanud peaminister Viktor Janukovitši Regioonide Partei ning kolmandaks jäänud president Juštšenko Meie Ukraina.

Peaminister Janukovitš kiirustas eile ka gaasivõla küsimuses initsiatiivi haarama, läkitades Moskvasse energiaministri Juri Boiko. Ministriga kohtumise järel teatas Gazpromi juhatuse esimees Dmitri Medvedev, et Ukraina valitsus lubab võla tähtajaks likvideerida. Milline valitsus ja kes selle moodustab, on aga esialgu lahtine.

Ukrainas toimuvat jälgib pinevalt Euroopa Liit - 85 protsenti Venemaalt imporditavast gaasist jõuab kohale läbi Ukraina. 2006. aasta alguses katkestas Gazprom paariks päevaks Ukraina gaasiga varustamise, sest Kiiev ei nõustunud Gazpromi pakutud neljakordse hinnatõusuga. Gaasinappust tuli tunda ka ELi riikidel.

Võlale lisaks on Ukrainal praegu veel pooleli läbirääkimised Gazpromiga tuleva aasta gaasi hinna üle.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing