Pangad keeravad laenukraane koomale

Sirje Rank 08. oktoober 2007, 00:00

Euroopa Keskpanga reedel avaldatud pankade laenutegevuse ülevaate järgi on ettevõtetele antud laenud kolmandas kvartalis järsult vähenenud ning mitmed pangad on oma laenutingimusi karmistanud. Neljandas kvartalis prognoosib keskpank samade tendentside süvenemist, mis kokkuvõttes võib kammitseda majandusaktiivsust üle Euroopa.

Euroopa Komisjoni läinud nädalal avaldatud hinnangul võib laenuraha kallinemine tuleval aastal Euroopa SKP kasvu kärpida vähemalt 0,3 protsendipunkti võrra.

Keskpanga küsitluses vastas umbes 31 protsenti pankadest, et on ettevõtluslaenude ja krediidiliinide tingimusi karmistanud. Kuni sinnamaani olid tingimused püsinud pikka aega muutumatuna või isegi leebemaks läinud.

Eriti vähendas laenuraha kallinemine ning nõudmiste karmistumine juulist kuni septembrini laenunõudlust firmade ühinemiste, ülevõtmiste ja restruktureerimise rahastamiseks, märkis keskpank.

Pangad on karmistanud eluasemelaenude väljastamise tingimusi, mille tagajärjel on kinnisvara hinnatõus Euroopas aeglustuma hakanud.

Intressid pankadevahelisel laenuturul hüppasid järsult üles augustis, kui Euroopa pangad möönsid, et on samuti USA riskantsete kinnisvaralaenudega kahju kandnud. Oktoobris oli vahe Euroopa keskpanga baasintressiga pankadevahelisel laenuturul kerkinud kolmekuuliste laenude puhul 0,78 protsendipunktile võrreldes 0,18 punktiga, mis on olnud tavaline vahe euro käibeletulekust alates.

Septembris jättis Euroopa keskpank laenuturul tekkinud probleemide tõttu ära vihjatud eurotsooni baasintressi tõstmise. Ka läinud nädalal jättis pank intressi muutmata.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing