Kolmapäev 7. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

NYYD ‘07

Kersti Inno 12. oktoober 2007, 00:00

Kontserdid Estonia kontserdisaalis, Kanuti Gildi saalis, Tallinna Kunstihoones, Nigulistes ja Ukraina kreeka-katoliku kirikus peaks pakkuma elamusi ja üllatusi, sealhulgas alternatiive akadeemilisele modernismile.

NYYDi ühe kunstilise juhi Erkki-Sven Tüüri sõnul on festivali algusest peale olnud nende olulisemaid suundi leida ja kutsuda siia uusi heliloojaid ja kollektiive.

Sel aastal tahavad korraldajad eesti publikule põhjalikumalt tutvustada itaallase Salvatore Sciarrino ja Suurbritanniast tuleva Mark-Anthony Turnage'i loomingut. Mõlemad esindavad võrdlemisi vastandlikku kõlaesteetikat. Õhus olev intriig on aga sellele festivalile alati omane olnud.

Publikul on võimalus mõlema festivali peakülalisega ka kohtuda. Salvatore Sciarrinoga 13. oktoobril tema autorikontserdi ja Mark-Anthony Turnage'iga 19. oktoobril tema menuteose "Scorched" ("Põletatud") ettekande eel.

Seda sümfooniaorkestrile, bigbändile ja jazz-triole loodud teost on esile tõstetud kui erandlikult õnnestunud näidet jazz'i ja modernse sümfonismi cross-over'ist.

Lisaks tehakse kummardus hiljuti lahkunud suurele modernismi klassikule, täiesti omapäi kõndinud heliloojale György Ligetile (1923-2006), 20. sajandi muusika teerajajale ning mõjutajale.

György Ligeti teosed avavad ja lõpetavad festivali. Avakontserdil kõlab reekviem ja lõppkontserdil "Atmosph?res".

Alati on NYYD festival tellinud teoseid meie oma heliloojatelt, sageli ka välismaa komponistidelt.

Seekord tulevad esiettekandele uued teosed Eesti heliloojatelt Liisa Hirschilt, Age Hirvelt, Tõnis Kaumannilt, Diana Kiivitilt, Agata Krawczykilt, Ülo Krigulilt, Gerhard Lockilt, Hans-Gunter Lockilt, Malle Maltiselt, Mirjam Tallylt, Toivo Tulevilt, Helena Tulvelt.

NYYD Ensemble toob esmakordselt publiku ette Enrico Chapela süidi rock-triole ja akustilistele kvintettidele "Lo Nato es Neta".

Lõppkontserdil on kavas ridamisi tähelepanuväärseid esiettekandeid. Mark-Anthony Turnage'i kontserdi kontrabassile ja keelpilliorkestrile "A Prayer Out of Stillness" esiettekanne saab teoks tänu Šoti Kammerorkestri, Rootsi Kammerorkestri, festivali NYYD '07 ja Trondheimi Sümfooniaorkestri ühistellimusele.

Sel kontserdil on ka Helena Tulve orkestriteose "extinction des choses vues" esmaesitus. Väärib meenutamist, et Tulve eelmine teos suurele orkestrile "Sula" võitis 2004. aastal rahvusvahelise heliloojate rostrumi.

Vaid paar päeva pärast esiettekannet Soomes saab ka Eesti publik kuulata Erkki-Sven Tüüri uusimat teost kontserti akordionile ja orkestrile "Prophecy".

Esinejad on ansamblid Algoritmo (Itaalia), Phoenix (Šveits), 2e2m (Prantsusmaa), segakoor Latvija, solistid Hannah Holgersson ja Annika Hudak (Rootsi), Otto Katzameier (Saksamaa), Mika Väyrynen (Soome), John Parricelli (Suurbritannia), John Patitucci (USA), Peter Erskine (USA), NYYD Ensemble ja Olari Elts, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Tõnu Kaljuste, Reval Ensemble, Ansambel U:, EMTA elektronmuusika stuudio ja keelpillikvartett TetrArchi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:49
Otsi:

Ava täpsem otsing