Terabaidised kõvakettad on käeulatuses

Siim Sepp 18. oktoober 2007, 00:00

Jaapani kõvakettatootjal Hitachil õnnestus kõvakettalt andmeid lugevat mõõtepead vähendada nanomeetrites mõõdetava suuruseni, mis lubab aastaks 2011 tulla turule juba 4terabaidise kõvakettaga, vahendas AP.

Kõvaketaste maht on kahekordistunud keskmiselt kahe aasta jooksul. Viimasel ajal on väljendatud muret, et sellise kasvukiiruse säilitamine pole puht füüsiliselt võimalik. Hitachi otsustas pöörduda tagasi tehnoloogia juurde, mille eest said viimase Nobeli füüsikaauhinna prantslane Albert Fert ja sakslane Peter Grünberg. Kõvaketas on metallist ketas, mis on kaetud magnetiseeritava kihiga. Ketta kohal on tundlik mõõtepea, mis registreerib erinevas suunas magnetiseeritud piirkondi kõvakettal.

Tänavuste Nobeli laureaatide avastatud hiiglaslik magnettakistus (GMR) võimaldab väga väikese magnetväljamuutusega põhjustada suure muutuse elektriväljas, mistõttu osutuski võimalikuks teha väga väikesi magnetiseeritud alasid.

Viimastel aastatel on vanad GMR-lugemispead asendatud uut tüüpi peadega, kuid ekspertide arvates pole see tee jätkusuutlik, sest füüsilised piirangud tulevad peagi ette. Hitachi nägemus on jätkata GMR-tehnoloogiaga, kuid täiustada kõvakettas kasutatavaid materjale. Hitachi kinnitusel on nad loonud maailma kõige väiksema lugemispea, mille mõõtmed on 30 korda 50 nanomeetrit.

Sarnaste tehnoloogiliste lahenduste kallal töötavad juba ka teised kõvakettatootjad. Ekspertide hinnangul orienteeruvad kõik hiljemalt aastaks 2009 ümber GMR-tehnoloogiale ning nanolugemispeade tootmisele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:07
Otsi:

Ava täpsem otsing