Reede 9. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Läti valitsus piirdus sanitaarremondiga

Harry Tuul 22. oktoober 2007, 00:00

Uudisteagentuuri LETA küsitletud ekspertide sõnul on viimase aja sündmused, juhtumisstiil ja peaminister Aigars Kalvitise valitsuse otsused viinud Rahvapartei reputatsiooni alla, mistõttu on oodata valitsusvahetust.

Politoloog Andris Runcise sõnul peab valitsus lahkuma mitte erimeelsuste tõttu koalitsioonis, nagu on varem tavaliselt juhtunud, vaid Rahvapartei siseprobleemide ja Kalvitise käitumise tõttu. Tema hinnangul peab valitsus kindlasti lahkuma, juhul kui korruptsioonivastase võitluse büroo juhi Aleksejs Loskutovsi vallandamine ei leia seimis heakskiitu, opositsioon püüab seejuures kindlasti olukorda pingestada.

Kriis puhkes just nimelt Loskutovsi vallandamisega seoses, kui neljapäeval kogunes protestiks selle vastu seimi ette tuhandeid meeleavaldajaid. Kalvitise nõudel otsustas valitsus peaaegu üksmeelselt, et väidetavalt finantsrikkumisi sooritanud tippametnik tuleb lahti lasta, kuigi peaprokurör Janis Maizitis ei leidnud Loskutovsi töös midagi taunimisväärset ja pidas vallandamist ebaseaduslikuks.

Samal teemal võttis sõna ka USA suursaadik Catherine Todd Bailey, kutsudes inimesi üles astuma välja ohtu sattunud demokraatia eest riigis.

Puhkenud kriisi tulemusel jättis Kalvitis pooleli Euroopa Liidu tippkohtumise Lissabonis, sest jäi eelmisel nädalal ilma kahest ministrist. Omal soovil lahkus vaatamata ümberveenmise katsele välisminister Artis Pabriks ning Rahvapartei viskas oma ridadest ja ühtlasi valitsusest välja regionaalministri Aigars Štokenbergsi. Viimane kommenteeris seda jätkuvalt väitega, et nii Rahvaparteid kui ka sisuliselt kogu valitsust juhib endisest peaministrist oligarh Andris Škele.

Kalvitise sõnul ei näe ta põhjust tagasi astuda ning enne emotsionaalsete sammude astumist tuleks eelarve vastu võtta.

Runcise sõnul püüab Kalvitis hoida ametist kinni nii kaua kui võimalik, kuid varem või hiljem see on määratud lõppema. Temaga sama meelt oli politoloog Ivars Ijabs, kelle sõnul on Kalvitis huvitatud eelarve kinnitamisest ja Lattelecomi erastamisest. "Need on väga olulised küsimused ja Kalvitis üritab oma kätt pulsil hoida võimalikult kaua."

Igal juhul reedel otsustasid valitsuspartnerid, et jätkavad Kalvitise juhtimisel ja koostavad 2008. aasta riigieelarve, seejuures ollakse nõus jätkama läbirääkimisi kolmanda sektori partneritega.

Samas lisas Kalvitis, et parlament ei peaks kiirustama Loskutovsi vallandamisotsusega. "Seim peaks sellest küsimuses selgusele jõudma ja alles siis otsustama," sõnas ta pärast kohtumist koalitsioonipartneritega.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing