Teisipäev 25. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eesti Energia tuleb oma tuulepargiga

Kadrin Karner 13. november 2007, 00:00

Tuulepark läheb maksma ligi 900 miljonit krooni ja raha tuleb Eesti Energialt.

"Tuulepark on praegu juba realiseerimise faasis ehk tegemist ei ole ainult plaaniga," rääkis Eesti Energia taastuvenergiaettevõtte direktor Ando Leppiman. "Tehtud keskkonnahinnang kinnitab, et Aulepa tuulepark ei häiri Matsalu rahvuspargis pesitsevaid linnuliike," kinnitas Eesti Energia.

Projekt osteti juba valmis arendusena, mis oli ka üheks põhjuseks, miks tuulepargi asukohaks on just Aulepa.

"Me võtsime vastu uue strateegia ja meie eesmärk on jõuda jõuliste tegijate hulka taastuvenergia tootmise turul," rääkis Eesti Energia koostootmise ja taastuvenergia valdkonnajuht Toomas Niinemäe ettevõtte tulevikuplaanidest.

"Pärast tuleva aasta 1. jaanuari on CO2 hind 20 eurot tonn. Euroopa Liit on vähendanud CO2 tootmise kvoote Eestis ja kui neid kvoote hakata juurde ostma, siis sellega läheks ka elektrienergia kallimaks," ütles Niinemäe.

"Kõige enam tahame suurendada tuuleenergia tootmist, sest meie hüdroenergia tootmist ei anna loodusest tingitud olukorra tõttu võrrelda isegi naabermaa Lätiga," rääkis Niinemäe.

"Me kaardistame Balti riikides praegu tuuleparkide loomise võimalusi," ütles Leppiman. Tema sõnul on võimalik, et tuuleparkide rajamisega minnakse Balti riikidest kaugemale.

Tegelikult saab Baltimaade suurimaks tuulepargiks Narva 50 megavatine tuulepark Balti Elektrijaama suletud tuhaväljale, selleni läheb aga aega. Lisaks Aulepale on plaanis avada tuulepark Peipsi järvel. Lähikuudel alustab tööd Ruhnu tuulepark ja teine Eesti Energia tuulik Virtsu tuulepargis.

Mitme väikse tuulepargi eestvedaja ja Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse liikme Martin Kruuse sõnul on Eesti Energia taolise suure tootja turuletulek kurvastav, sest tuuleparkidele jagatav toetussumma väheneb.

Kruuse sõnul ei ole tal lähiktulevikus kindlasti plaanis Eesti Energia loodava Aulepa tuulepargiga koostööd teha. "Suur tugev tegija Eesti Energia teeb väikesed tootjad ärevaks," ütles Kruus ning lisas, et kahjuks on toetussumma kindlaks määratud ja mida enam tootjaid turule tuleb, seda vähem toetust igaüks saab.

"Kindlasti ei ole plaanis juba käivitama hakatud projekte pooleli jätta," lisas ta. Uutest projektidest rääkides on ta väikese tootjana praegust olukorda arvestades tagasihoidlik.

Ettevõtja sõnul jagatakse toetusi nii kaua, kuni jätkub ehk kui oktoobriks on aastane tuuleenergia maht täis, siis novembris ja detsembris toetust keegi ei saa.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing