Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti rikaste TOP 500 - Kuraditosin miljardäri rohkem kui mullu

    Äripäeva ettevõtete TOP 100 ilmub juba nädala pärast ja seda 15. korda. Käesolev rikaste TOP on järjekorras kuues ning kolm nädalat tagasi ilmunud dividendide edetabel Äripäeva kolmas üritus. Rääkimata juba aastaid ilmunud eri valdkondade ja maakondade TOPidest.
    Kui Äripäeva ettevõtete TOP 100 eesmärk on anda hinnang äriühingute edukusele konkreetse aasta vältel eelneva aastaga võrreldes ning panna ettevõtted pingeritta nende arenguhüppest lähtuvalt, kusjuures hinnang ettevõtte võimalikule väärtusele jäetakse üldse andmata, siis GILDi pingerida peab silmas just viimati mainitut.
    Nii et tegu on kahe täiesti erineva katsega. Küll annab GILDi pakutud väärtushinnanguid võrrelda käesoleva rikaste edetabeliga, ehkki esimese puhul on vaatluse all ettevõtted ja teise puhul nende omanikud. Sest mõlemad eeldavad hinnangu andmist ettevõtte võimalikule väärtusele, mis rikaste edetabelis viiakse lihtsalt üle isikute tasandile.
    Nii nagu GILD tunnistab, et nende pakutud ettevõtete väärtushinnang ei pruugi kajastada ühe või teise ettevõtte tegelikku väärtust tema võimaliku müügi puhul, nii on ka Äripäev Eesti rikaste edetabeleid avaldades aina kinnitanud, et nende koostamisel on eri ettevõtetele püütud anda ligikaudset väärtust. Ning selle põhjal vastavalt osalustele välja arvutatud ettevõtte omanike arvestuslik jõukus.
    Mis ei tähenda kaugeltki seda, et kui ühel hetkel otsustab omanik enda osaluse realiseerida, siis teenib ta müügiga just sellise summa. Tegelik müügisumma võib olla nii suurem kui ka väiksem, kõik oleneb ostjast ja konkreetsest olustikust. Head näited on siin sellest aastast pärit Maalehe ja Delfi müük, millest esimese müügisumma (52 mln kr) oli võrdne ühe aasta müügituluga ja teise müügisumma (846 mln kr) ligi kümnekordse viimase aasta müügituluga.
    Tunnustades GILDi pankurite tehtut - tean, et saja ettevõtte hindamisega tegelesid investeerimispanga ühe allüksuse analüütikud mitme pika kuu kestel, kusjuures hindamisel võrreldi Eesti ettevõtteid naaberriikide sama sektori ettevõtetega -, on samas üllatav, et Äripäeva nn rusikareegli järgi antud kiirhinnang jääb laias laastus samasse suurusjärku. Üllatuslik just selles mõttes, et kui GILD selekteeris hindamiseks välja 100 väärikamat, siis rikaste edetabeli koostamisel tuli anda kiirhinnang mitmele tuhandele ettevõttele. Tõsi, on ka suuremaid lahknevusi.
    Ja veel: ehkki on ka risti vastupidi näiteid, torkab üldiselt silma, et Äripäev on rikaste tabelit koostades ettevõtteid pigem ala-, kui ülehinnanud. Mis teeb vaid rõõmu ning näitab, et ka Äripäeva tabel peegeldab tegelikkust üsna tõeselt.
    1. Armin Karu 4172,4 mln kr
    Viimased päevad pole Olympicule rõõmusõnumeid toonud. Oodatust väiksemad kasuminumbrid on aktsia hinna börsil alla viinud. Vähemalt ajutiselt. Lohutuseks võib Karule öelda, et avalikult kaubeldava aktsia hind on alati seotud emotsioonidega. Ning kui lehed kirjutavad, et Karu varandus kahanes ühe päevaga mitusada miljonit krooni, siis kõik tema aarded on tegelikult alles ja keegi pole ühtegi mängulauda või -automaati salaja kuhugi hiivanud.
    Karu juhitud Olympic Entertainment Group on börsile tulles kogutud sadade miljonite investeerimisel tegelikult üsna tubli olnud. Uute mängutubade järjestikune avamine Eestis, Lätis, Leedus, Valgevenes ja Ukrainas, kasiinokettide omandamine Rumeenias, Poolas ja Slovakkias, rääkimata käesoleva tabeli 26. mehele Margus Reinsalule kuulunud kasiinovõrgustiku ülevõtmisest siinsamas kodukamaral kõnelevad iseenda eest. Ja seda kõike vaid ühe aasta jooksul, mis on möödunud börsiletulekust.
    Praegustel parastajatel ei maksa unustada, et aasta tagasi emissiooniga soetatud aktsiate arv on vahepeal kahekordistunud, kusjuures hind on endiselt algsega samas suurusjärgus. Nii et Karule tuleks hoopis õnne soovida. Ka selle puhul, et ta suutis esmakordselt rikaste edetabelis esikohale tõusta. Olgu see troostiks "Mantlipärija" telesaate kehvadele vaatajanumbritele.
    Kolm aastat järjest Äripäeva rikaste edetabelit juhtinud Toomas Annus on seekord austaval teisel positsioonil.
    Loodan, et see suhteliselt meediatundliku natuuriga ehitusjuhti endast välja ei vii, sest kaitsepolitsei ja prokuratuuri algatatud maadevahetuse uurimine on seda juba teinud.
    Ka tema käitumine Merko Grupi suuraktsionärina näitab, et mees oskab vaenu pidada. Kui Merko Ehitus määras tänavu dividendideks ühtekokku 123,9 miljonit krooni, siis sellest ligi 90 miljonit krooni saanud Merko Grupp otsustas sel aastal dividendide maksmisest hoiduda.
    Ning seda seisus, kus jaotamata kasum on tänaseks juba üle 2 miljardi krooni kerkinud ja ettevõtte kontodel oli aasta alguses üle 750 miljoni krooni. See viib vägisi mõtted sellele, et Annus tahab kätte maksta Merko Grupi vähemale aktsionärile ja Merko Ehituse endisele ehitusdirektorile Ott Kikkasele, kes nüüd oma firmaga asju ajab.
    Pealegi kutsus Ott Kikkas Merko Ehitusest lahkudes kaasa ka mõned kogenud projektijuhid, et nüüd juba Fund Ehituse märgi alla klientidele ehitustööd pakkuda. Fundi plagusid on nähtud mitmes kohas, Tallinnas näiteks Vana-Lõuna ja Liivalaia tänaval.
    Uus ettevõte vajab alati vaba raha, aga Annus seda Kikkasele anda ei taha.
    Tegelikult läheb Merko Ehitusel väga hästi, mida kinnitavad ka selle aasta esimese poole tulemused - müügitulu ja puhaskasumi kasv eelmise aasta sama perioodiga võrreldes on märgatav.
    Jaan Korpusov on oma olemuselt tagasihoidlikum kui endale kümnete tuhandete televaatajate ees mantlipärijat otsiv äripartner Armin Karu. Seda, et vagal veel võib olla väga sügav põhi, näitab Korpusovi eestvõtmisel toimuv kahe mehe ühistegevus kinnisvara alal.
    Selles veendumiseks piisab pilguheidust kasuminäitajatele. Karule ja Korpusovile kuuluv Maarjamäe Kinnisvara OÜ lõpetas läinud aasta 25,6 miljoni kroonise puhaskasumiga. Maarjamäe Kinnisvarale 33 protsendi ulatuses kuuluv HansaKinnisvara aga koguni 76,6 miljoni krooniga. Pelgalt 2,5protsendilise osa müügiga HansaKinnisvaras teenisid mehed 15,6 miljonit krooni.
    Objekte, mille pealt koos kompanjonidega tulevikus tulu teenida, on HansaKinnisvaral hulganisti. Peamiselt Tallinna kesklinna ümbruses, aga ka kaugemal, alates Harjumaast ning lõpetades Saaremaa ja Otepää kandiga.
    Kahe mehe isiklike kinnistute võrdluses jääb aga Korpusov Karule tõsiselt alla: Karu kuuele korterile ja kuuele maatükile on Korpusovil vastu seada vaid 50 hektarit maad Kehtna lähedal. Seevastu on Korpusov ilma Karuta osaline Rilanto Kinnisvaras, mis tegeleb väikeste kortermajade arendamisega Viimsi vallas.
    Reeder Enn Pant on suutnud veidi enam kui kümne aastaga muuta sisuliselt pankrotiseisus laevafirma Läänemere valitsejaks.
    Järjest uute laevade ehitamine on näidanud arengutee kätte ka lähematele konkurentidele, kes endale aastaid uusi laevu polnud lubanud. Silja ost oli aga juba tõeline suurtehing, millesarnast on koduselt Maarjamaalt raske vastu panna. Tehingu mahult kindlasti Hansapanga aktsiatega toimunu, kuid see oli ju müük. Uskuda võib, et Silja soetamisega tekkinud sünergia pole kõiki oma võimalikke tahke veel avada jõudnud. Enam kui kahekordistunud müügitulemused on selle esimeseks kinnituseks.
    Tallinki juba avatud ja alles kavandamisel olevad hotellid sisendavad seda usku veelgi. Tõsi, Tallink Grupi praegune kasumlikkus jääb varasemale oluliselt alla, kuid mulle tundub, et see on kahe suurfirma liitumisega kohanemisest tingitud, nagu seda Tallink ka ise on püüdnud põhjendada. Arvan sedagi, et Tallinki aktsia muutuks väikeinvestorite silmis oluliselt atraktiivsemaks, kui Pant ja tema kompanjonid annaksid märku peatsest dividendisajust.
    Et lugejate ees ausaks jääda, pean üles tunnistama, et minulgi on mõned Tallinki aktsiad tagataskusse tallele pandud.
    Piilmanni juhitud Viru Keemia Grupist on saamas Ida-Virumaa ettevõtluse esimese suurusjärgu täht. Viimase aja areng, mis kulgenud offshore'ist vabas õhkkonnas, on selle kinnituseks. Näiteks eelmisel aastal suutis ettevõte müügimahtu kasvatada ligi 65%.
    Põhitegevuse, see tähendab põlevkiviõli tootmise ja müügi ümber on kontsernis tekkinud vaat et naturaalmajapidamisele omane maailm. Kõik, mida vajatakse, tehakse ise - oma kaevandus, oma raudteeharu koos vedurite, vagunite ja tsisternidega, oma autoveofirma, oma energiatootmine ja oma elektrijaotussüsteem, oma veevärk, oma ehitus- ja remondibrigaadid. Lisaks veel liimvaikude, ehitusmastiksite ja söödakonservantide tootmine.
    Osaühingule Tristen Trade, mille kaudu on Piilmann Viru Keemia Grupi aktsionär, kuuluvad veel osalused eri kinnisvarafirmades. Näiteks Baltimaade kinnisvaraturul tegutseval OÜ-l Bonaprix, kus Tristen Trade'il on 45protsendiline osalus, ulatub varade maht 450 miljoni kroonini. PT Investeeringutele, kus Piilmanni kontrolli all on üle kolmandiku aktsiatest, kuulub endise Tallinna Panga maja Vabaduse väljaku veerel.
    Kui keegi suudab mulle selgeks teha, millise ime läbi suutsid 2001. aastal toona veel 25aastane tavaline Loksa poiss Maksim Liksutov ja temast kümme aastat vanem Sergei Glinka ühtäkki kogu Venemaad hõlmava raudtee-, transpordi- ja transiidiketi omanikuks saada, siis jään minagi uskuma, et vaid just nendele kahele mehele kuulub AS Transgroup Invest.
    Senikaua, kuni ma selles selgust pole saanud, raiun ma endiselt oma ja väidan, et tegu on vähemalt osaliselt variomanikega, kes vaevatasuks aastast aastasse rikkalikke dividende teenivad. Jälgides Venemaa Transgroupi suurtehinguid, keeldun uskumast siinsete noorte meeste gigantsust. Sadu, et mitte öelda miljardeid neelavaid projekte on viimaste aastate jooksul olnud kümneid.
    Transgroup Investi alla kuulub ju ligi 40 valdavalt Venemaal tegutsevat ettevõtet, kusjuures tegu pole mingi pudi-padiga.
    Kui Eestis registreeritud AS Transgroup Invest kinnitab oma aruandes, et Venemaal tegutsev OOO Transgroup AS on tema tütar, siis Venemaal registreeritud OOO Transgroup ASi koduleht kinnitab, et Eesti AS Transgroup Invest on tema koostööpartner. Ehk siis tütar ei tunnista oma ema pärisemaks.
    Ühispanga ekspresident tunneb end Tallinki juhtide üksmeelses peres äärmiselt koduselt. Kaks aastat tagasi lahvatanud skandaal, mis tõi ilmsiks Hanschmidti varjatud osaluse Tallinki emafirma Infortar emafirmas Linandell, hakkab unustusehõlma vajuma. Praegu on mehel sootuks muud mured, mis peamiselt seotud suurejoonelise Tallink City projektiga Lasnamäel Tondirabas. 2006. aasta alguses esmakordselt avalikustatud ja tulevikku suunatud projekt on jõudsalt edasi arenenud. Detailplaneering on saanud linnavõimudelt sisulise heakskiidu. Kopp on lubatud maasse lüüa järgmisel aastal. Et tegu on hiiglasliku projektiga, mis kätkeb endas kaubandus-, äri ja meelelahutuskeskust, hotelle, veekeskust ja suusaradu, siis valmima peaks see lõplikult alles 2011. aastal.
    Seda, et nii Pandil kui ka Hanschmidtil on jätkuvalt usku Infortari sisulise tütrena tegutseva Tallink Grupi äriedusse, näitab hiljutine aktsiate juurdeost - kumbki mees soetas 200 000 aktsiat. Kui Linandell jaguneb kolme mehe vahel võrdselt (lisaks kahele mainitule Kalev Järvelill), siis otseosaluselt Tallinkis on Pant Hanschmidtist ees. Pandil on isiklikus kontos 3,09 miljonit Tallinki aktsiat, Hanschmidtil "vaid" 1,7 miljonit.
    Rikaste tabeli avasõnas viidatud GILDi pingereas on BLRT Grupp seatud ühele pulgale kahe börsifirmaga, Tallinna Kaubamaja ja Merko Ehitusega. Vähemalt 2006. aasta aruannete põhjal.
    Bermani juhitud ettevõtte areng pole küll olnud tormiline, aga sellegipoolest pidev ja aukartustäratav. 2006. aasta müügitulu küündis 3,5 miljardi krooni ja puhaskasum 400 miljoni krooni piirimaile. Bermani eestvõtmisel on aastaid hoidutud dividendide maksmisest, kõik teenitu on kohe suunatud ettevõtte arendamisse ja laiendamisse. Jaotamata kasum küünib selle aasta lõpuks juba üle 2,5 miljardi krooni. Tänavused uudised tõotavad tõhusat lisa. Sel aastal on aset leidnud Soome ja Norra väikeste laevatehaste ostud ning jõudsalt on kontsern arenenud Baltimaades. Kevade lõppu jääb ka läbi aegade mahukaima laevaehituslepingu sõlmimine, mille täitmisele kulub 4900 tonni terast ja kaks aastat ning mille maht on 700 miljonit krooni. Saja meetri pikkuse aluse ehitamine näitab, et BLRT Grupp tahab laevaremondi asemel keskenduda aina enam laevaehitusele. Laevaremondi ja -ehituse kõrval on ettevõte tublisti edendanud ka oma muid tegevusvaldkondi.
    Igiliikureina näivate Enn Pandi ja Ain Hanschmidti kõrval tundub, et Linandelli kolmas osanik Kalev Järvelill on pidevast uute tähiste alistamisest ja aktiivsest asjaajamisest kõrvale tõmbumas.
    Juba eelmise aasta lõpus teatas ta soovist Tallinki juhatusest ettevõtte nõukogusse üle kolida. Mille järel läks Järvelill koos Alar Sikuga Antarktika kõrgeimat mäge vallutama. Päris tippu Järvelill siiski ei jõudnud, kuid vapper ettevõtmine oli see igal juhul. Tallinki juhatuse painest pole ta aga sellest hoolimata vabanenud. Vaid paar nädalat tagasi tuli Tallinna Börsi otsus Tallink Grupi karistamisest pattude eest, mis leidsid aset veel Järvelille juhatuses oleku aja sees. 50 000 krooni suurune trahv langes osaks selle eest, et börs jäeti Silja Symphony pardal toimunud ebameeldiva juhtumi juurdluse tulemustest õigel ajal informeerimata.
    Tuuseldab juba aastaid Venemaal ja nüüd peamiselt Ukrainas, sest Eesti, kus mehe ärid aina enam kokku kuivavad, on tema jaoks väikeseks jäänud. Lemmikuks kinnisvara, iseäranis kaubanduskeskuste hoonekompleksid.
    Märksõnaks valtsmetallid ja metallkonstruktsioonid. Venemaast Lääne-Euroopani välja. Kui Levadia jalgpall on jõudnud maailma esisaja hulka, siis Levadia metalliäri on loodetavasti esisaja uksele koputamas.
    5. kohal asuva Priit Piilmanni lähim äripartner, kellega koos mitu aastat järjest offshore-pagenduses veedeti. Viru Keemia Grupp ja kõik sellega seonduv, lisaks magusad kinnisvaraobjektid Tallinnas ja mujalgi.
    Ekspress Gruppi börsile juhtides avaldas Eesti esimene meediaguru lootust, et ta ei lähe börsile "Tallinki tegema", pidades silmas aktsia stagnatsiooni. Näis, kas Delfiga täispangale minek suudab lähitulevikus olukorda päästa.
    Kaheksa aastat tagasi sadamaäärse Metropoli hotelliga äritaevasse tõusnud mehe kinnisvarapaun on järjest paksemaks ja paksemaks paisumas. Võib arvata, et kui ta hetke languse rahulikult üle elab, ootab ees tõus tabeli esikümnesse.
    Alustas oma Mercedese-äri juba siis, kui veel ise karismaatilise juhina Toompea valitsejaid teenindanud autobaasi kamandas. Silber ei tähenda ammu enam üksnes Mercedes-Benzi, vaid ka Jeepi, Dodge'i ja Mitsubishit.
    Üks Sylvesteri müügiga unelmate äri teinud meestest, kes nüüd teinud panuse kinnisvarale ja aktsiatele. Süveneb koos Jüri Mõisa, Hannes Tamjärve ja Aivar Berziniga üha enam tuuleenergeetika võimalustesse.
    Sylvesteri kuldtehingu üks ideolooge, kelle praeguseks huviobjektiks on saanud kinnisvara (nt Pärnu suurim kaubakeskus), sekka pisut saiaküpsetamist ja hobusekasvandust. Võimalusi veel rohkesti, sest Tristafani jagamata kasum hakkab juba 700 miljonile kroonile lähenema.
    Endine ühispankur, kes tänu tublile saneerimistegevusele sai ootamatult ka ise saneeritava ettevõtte üheks omanikuks. Viru Keemia Grupp ja kinnisvara, kompanjonideks tabeli 5. ja 13. ehk Priit Piilmann ja Elar Sarapuu.
    Kalamaja saun ning üliaktiivne kinnisvaraarendus Pirita ning Merivälja vahel. Juba on välja valitud ka uus ehitustanner Õismäe veerel. Kutsub oma investeerimisfirmat väikeseks kelmiks.
    Järjekordne Sylvesteri mees. Oma uute hobide kõrval ei ole lasknud ka oma vanal armastusel ehk saetööstusel rooste minna. On andnud sõnale "kaamos" uue tähenduse - suuretäheline Kaamos tähistab kadestamisväärset lahtihüpet investeerimise, varahalduse ja ehituse alal.
    Hansapanga asutajast filosoofi meelelaadiga investor, kes oma tegevusega kaitseb ka vähemaid vendi investeerimispõllul. On oma rikkaliku eraraamatukoguga köitnud isegi rahvusraamatukogu väljaantava ajakirja huvi.
    Elupõline ja äärmiselt jõuline sadamaärimees. Seniseid katseid saada tegijaks ka merest kaugemal on saatnud suhteline ebaedu. Viimane sõna on aga kindlasti veel lausumata, sest jonni mehel jätkub.
    Salapärase nimega Technomar & Adrem taga peitub spooni ja vineeri ost-müük, väikeste parketiliistakute ja suurte kaablitrumlite tootmine. Lisaks veel keemiakaubandus, kinnisvara ja oma liisingufirma.
    9. kohale jõudnud Fjodor Bermani lähemaid kaasvõitlejaid ja abilisi laevaehituse arendamisel. Tehnikamees, kes on koos Bermaniga suutnud BLRT Grupi ärikombitsad ajada kõigisse Balti ja Skandinaavia riikidesse.
    On suure osa oma Eesti aaretest - nii kasiinoketi kui ka osa kinnisvarast - maha müünud. Uute aarete jahil jõudis paar aastat tagasi al-Mamlaka al-Maghribijasse ehk Maroko Kuningriiki, mille liivarannikule on rajamas uut suvituslinna.
    Ihuüksi Hansapanga seljatanud mees, kelle kunagise hiidtehingu eetilisuse on paljud kahtluse alla seadnud. Jaotab oma miljoneid eri kateldesse, alates rongi- ja bussiliiklusest ning lõpetades nafta-, mobiili- ja puiduäriga.
    Tallinki oma mees Põhjamaa Havannas ehk Helsingis. Pole välistatud, et just tema suutis Silja ostu Enn Pandile suupäraseks rääkida. Võib oma otsekohesusega poetada mõnegi killu Tallinki salaplaanidest.
    Juba neljas Sylvesteri mees tabelis. Tegutseb kinnisvara ja meretranspordi vallas. Võiks endale üle poole miljardi krooni dividendiks maksta.
    Vestman Grupp on ilmselt üks Eesti suuremaid eramaaomanikke ja ilmselt ka üks suurima kontorite arvuga kinnisvarafirmasid. Korraga müügis üle 650 eri objekti. Suudab Vestmani nime all toimetada ka Piibelehe kinnisvaraarendust.
    Praegu üks säravamaid tähti Eesti äritaevas, eriti pärast seda, kui Kalevi ja Tere ost lõplikult vormistub. Viimasel aastal oma äri agressiivselt laiendanud. Miski pole talle võõras. Juba tema haldusfirma nimi Investeerimisvabrik ütleb, kellega tegu. 35aastase noore mehena on tal suuremad teod loodetavasti veel ees.
    Hansapanga üks asutajaid, kes on juba ligi kakskümmend aastat tegutsenud hotelliäris. Kui kõik plaanide kohaselt läheb, annab peagi Pärnu maantee ühele sisekvartalile vanalinna pervel uue ilme.
    Tunneb elust täit mõnu, mida näitab ka pidevalt vahetuv autopark.
    Salatsev ja avalikkust vältiv kinnisvarahai, Oliver Kruuda hea vari. On suutnud Kalevi endise peamaja ehk praeguse politseistaabi ja piimatööstuse vahele jääva suure maalapi muuta jõukuse oaasiks.
    Enim eri riikide kõikvõimalike teeneristidega pärjatud Eesti ettevõtja, kes saab rinda panna ka kolm eri klassi Eesti oma Valgetähte. Tavaelus börsifirma Eesti Ehitus juht ja suurim omanik, kes on võtnud oma haldusfirmas Luman ja Pojad kaasosanikuks poegade asemel hoopis abikaasa Liivi.
    Haldusfirma Revor Systems teenis läinud aastal ligi 165 miljonit krooni puhaskasumit, kuid see ei tulnud tuntuima tütre EBSi tublist tööst kõrghariduspõllul, vaid peamiselt kinnisvara ümberhindlusest. Kinnisvara ongi teeneka professori suurim aardeallikas.
    Märksõnadeks jae- ja hulgikaubandus ning enesestmõistetavalt ka kinnisvara, mis enamasti seotud aapestiku kolme esimese tähega ABC. Tuntuim kaubamärk on siiski Comarket, mille alla kuulub ligi 20 üle Eestit asuvat toidupoodi.
    Suudab ajakirjanduse endast pidevalt kõnelema panna. Suurim muutus mehe ärielus on Kalevi ja Tere müük, mille juriidiline vormistus küll veel konkurentsiametis heaks kiitmata, ning keskendumine meediale. Viimane meenutab küll vähemalt praegu rahapõletusaktsiooni.
    BLRT Grupi ja selle juhi Fjodor Bermani juriidiline nõustaja, kel ka endal soliidne aktsiapakk tagataskus.
    Vitaalne ärimees, keda jagub kõikjale - kütus ja transiit, sadamad, peenmehaanika, plastitööstus, lasertehnoloogia rakendused, eralennud, koolistaadion. Ja muidugi kinnisvara, kus ta üritab lõhkuda linnavalitsuse kirge enamik projekte kindlatesse aukudesse mängida.
    Kinnisvara ja veel kord kinnisvara. Eestis, Lätis ja Venemaal. Niisama ootamatu, kui oli Vooglaiu taasrikastumine Urmas Sõõrumaa käe alla, niisama ootamatu oli ka nende kahe mehe lahkuminek. Aga seltskonnas mahuvad ühe pildi peale endiselt.
    Kvaliteetsete tööriistade müük Stokkeri kauplustevõrgus. Põllumajandus ja põlluseadmete müük. Kinnisvara nii eri ettevõtete kaudu kui ka eraisikuna, tegelikult füüsilisest isikust ettevõtjana.
    Kõik, mis ehitatud Järve keskusesse, kuulub Kunmanile. Lisaks veel perekonna ühisomandis olevad ehitus- ja mööblikauplused ning hiiglaslikud põllumaad. Ja mõistagi Silikaat, mille omanikfirma Esraven õnnistas sel aastal meest Eestis seninägematu dividendiga.
    Turvaäri kestab endiselt, kuid pole enam kaugeltki peamine. Põhiline on juba mitu aastat kinnisvara, Eestis, Lätis ja Venemaal. Rotermanni kvartal muutub sõna otseses mõttes Cityks. Rääkimata viiest pealinna koolimajast.
    Tallinna Äripank, mille juhtorganites töötamisele Eesti Pank veto pani. Sellelt samalt pangalt üle tulnud nõudeõigus Rapla piimatööstuse kinnisvarale. Vahendanud ka reaktiivlennuki müüki. Pangakontodel on pidevalt ootel vähemalt 100 miljonit krooni.
    Hansapanga asutajaid, kes psühholoogi diplomile vaatamata leidnud end kinnisvara alal. Kodumajatehas ja Kodumajagrupp ei vaja vist enam kellelegi tutvustamist. Läks esimeste hulgas Lätti, rohkesti erinevaid kinnisvaraprojekte Eestis.
    Mees nagu orkester. Liigub oma kabinetautoga pidevalt Tartu, Pärnu ja Tallinna vahet, mis kujunenud omamoodi Bermuda kolmnurgaks - toiduainetööstus, sadamad, kinnisvara, meelelahutusäri, oma turvafirma, trükikoda, puidutööstus… Tänu ajalooliste hoonete taastamisele peaks muinsuskaitse kirumise asemel mehele mälestusmärgi püstitama.
    Rikaste tabeli kasutegur on null, missivõistlusest on ka rohkem kasu. Misse võib seal siis kas või reklaamina kasutada, rikkaid mehi selleks kasutada aga ei saa, kommenteeris Äripäeva Rikaste TOPi ettevõtja Rein Kilk.
    Kilk lisas, et ta on varasematel aastatel vaadanud tabeleid, kuid põhiliselt ainult korraks ning pannud kõrvale, et hiljem sirvida, kuid ajanappusel pole seda teinud. "Hea, et ta on reedeses lehes, meelelahutuslehes, seal rohkem aega teda sirvida ehk. Aga ma ei näe selles endale kasutegurit, pigem ajakulu. Kui ma oleksin näiteks lennukis ja kõik ristsõnad lahendatud, siis võtaksin tabeli ette," lisas ta.
    Tabeli koostamise metoodika on ka Kilgi sõnul mitmeti tõlgendatav ning tegelikku seisu ei peegelda. "Kui tahad miljardäriks saada, siis vii ettevõte kiirelt börsile. Kiirelt tõuseb ettevõtte väärtus ning sa seisad kohe poole kõrgemal börsil esindamata ettevõtteist. See näitab tabeli sisulist jama. Kes ei ole börsil, need on madalamal kohal. Kes on börsile viidud, saavad ettevõtte uue väärtusega lajatada," sõnas Kilk.
    "Mulle on see tabel aga ikka meelelahutus ja esimesed 10 nime loen läbi. Kuid siiski on asi nagu missivõistlus. Umbes nagu näiteks see devalveerimise lugu. Seda võib võrrelda mingi katastrooffilmiga ning tekitab üht emmotsiooni, teine ja parem emmotsioon tuleb siis rikaste tabelist," mainis Kilk.
    Samas, leidis Kilk, et tabeli koostamiseks kulunud tööd tuleb hinnata. "Kui keegi kirjutab sellist jama nagu krooni devalveerimise lugu, kus puudub analüüs, seoste selgitus maailmaga ja nii edasi, siis rikaste tabeli puhul on tehtud analüüs. Olgugi, et numbrid ei pruugi olla täpsed, on siia tabelisse sattunud mehed, kes suurusjärgus ongi nii kõvad mehed," sõnas Kilk.
    Ei hetkegi rahata. BIG ehk Balti Investeeringute Grupi Pank pakub küll teiste pankadega võrreldes märksa kõrgema intressiga laene, kuid areneb jätkuvalt tõusvas joones. Lisaks Eestile ka Lätis. Tulukuse näitajate poolest teeb BIG ära ka Hansa- ja Ühispangale.
    Väga võimalik, et Eestis asuv aardekirst on vaid jäämäe veepealne osa. Seda, kas see väide ka paika peab, teab vaid Šveitsi residendist Lõhmus ise. Tõeline pankur, nagu ütlevad mehe kohta teised Hansapanga asutajad.
    Tuntud kui Säästumarketite keti üks looja ja edasimüüjatest. Kuulus otsapidi ka Eesti Raudtee omanikeringi. Hetkehuvi on keskendunud aktsiatele ja kinnisvarale. Tallinnas Pärnu mnt 10 asuva skandaalse hiidkinnistu üks omanikke.
    Tabeli 2. mehe Toomas Annuse lähim kaasvõitleja Merko Ehituses ja eriti Merko Grupis.
    Õnneliku käega ammune minister, kes on suutnud oma oskusteabe aktsiate vastu vahetada.
    Peaminister Andrus Ansipi sõber, kes teab, et tema teadmata ei juhtu Tartus midagi.
    Üks neljast omaaegsest Norma kulddirektorist, kes oma kunstikogust ülevaate saamiseks koostas hiljuti kena kataloogi.
    Eesti Ehituses Toomas Lumani järel suuruselt teine, nagu ka Tallinna jahtklubis. Jõelähtme golfiklubis jagab esikohta Eesti Ehituse kolmanda mehe Mait Schmidtiga.
    Endine Hansapanga tubli perenaine, kes nüüd tunginud karmi ja mehisesse kütuse- ja laevandusmaailma.
    Indrek Rahumaa kauaaegne äripartner kergetööstuse vallutamise retkel.
    Endanimelise transpordikontserni looja, annab idavirumaalastele tööd ja leiba.
    Kunagine Norma finantsdirektor, Jüri Käo ja Enn Kunila äripartner.
    Kümme kohta kõrgemal asuva Sven Mansbergi lähim äripartner nii kinnisvaras kui ka muudes tegemistes.
    Tuli 14 aastat tagasi Eestisse panka ostma. Jäi küll sellest ilma, kuid leidis endale siit rohkesti muid investeerimisvõimalusi.
    Investeerimispankur Joakim Helenius ütleb, et tema tunded seoses Eesti Rikaste TOPiga on igati neutraalsed ja tal ei ole selliste nimekirjade koostamise vastu midagi.
    "Kõik need numbrid on avalikud ning igaüks, kellel on kalkulaator ja viitsimist, on võimeline samasuguse nimekirja kokku panema," räägib Helenius.
    "Inimesi huvitab teiste raha lugeda, saada teada, kui palju on teistel raha, seda eriti kõige rikkamatel," lisab Helenius.
    "Tõsi on see, et tegelikke numbreid Rikaste TOP ei näita. Tabel on kokku pandud põhimõtteliselt majandusaruannete või kasumiaruande järgi," ütleb Helenius.
    Küsimusele, kas Helenius ka ise Rikaste TOPi loeks, vastab investeerimispankur, et loomulikult vaataks. "Ma olen ju ka vaid inimene, inimlik uudishimu, kas on mõni huvitav nimi tabelisse juurde tekkinud, kes teinud suure hüppe ning teeninud korraga suure raha," räägib Helenius.
    Järgmise aasta kohapealt on Helenius skeptiline. "Paljudel inimestel, kes täna on tabelis kõrgel kohal, tekivad tulevikus probleemid ja võib eeldada, et mõned kukuvad tabelist välja," ennustab Helenius. Põhjusena näeb ta tõika, et majanduse õitsengu ajal on raha kerge teha.
    "Ma usun, et kaduma hakkavad esmajärjekorras kinnisvaraga hiigelsummasid teeninud ettevõtjad. Oli super aeg kinnisvaraga spekuleerimiseks, pangad andsid kergelt laenu, ehitushinnad olid madalal ja turg volatiilne," sõnas Helenius.
    Rääkides endast ja järgmise aasta Rikaste TOPist, prognoosis Helenius, et teda võib leida 2008. aasta tabelis juba esikümnest.
    Raudteevagunid, mis sõidavad Eestis, Lätis, Leedus ja muidugi Venemaal.
    Ei oota elult armuande: Alexela tanklakett, Paldiski terminaal, Kiviõli keemiakombinaat, OmaKoduMaja, hobused…
    Otsib ja leiab rakendust Skype'i müügiga teenitud miljonitele.
    Legendaarne laevnik, keda järjest enam tõmbab maismaa ja kinnisvara.
    Dreamland - Tallinnas ja Harjumaal tegutsevad kinnisvarafirmad, mis liidetud üheks tulusaks Unistuste Maaks.
    Üks kolmest Arco Vara suurkujust.
    Igaühele midagi: Cartini teksapoed ja Hinnapommi kauplused. Lisaks kinnisvara üle Eesti.
    NG Investeeringute punutud hiidkontserni juht ja ideoloog, Enn Kunila ja Andres Järvingu partner.
    Arvo Vara suuromanikud, kes trotsivad loodetavasti ajutist mõõna kinnisvaraturul.
    Juhatab Toomas Annuse varjus kogu Merko Ehituse betoonimajandust.
    Haapsalu jõuline ettevõtja, kel rohkesti sinasõpru pealinna poliitikute hulgas.
    Susi hotell ja kõik, mis selle ümber. Püstitanud endale Jüriöö-nimelise ausamba.
    Üksi ja omadega - oma kaup ja oma kauplused. Kutsutud ka Virumaa krahviks.
    Suudab kinnisvarast välja pigistada imelisi numbreid ja nimetab oma äri Elukooliks.
    Hansapanga looja ja Rocca al Mare kooli haldjas. Kolme mõisa omanik, kellele mõisniku elu on võõras.
    Tõestab, et Eestis on õmblustoodete valmistamine tulus.
    Vaeste-Tiskre ja Smurfiküla rajaja, kel Tallinnas teoksil ka mitu jõuka rahva projekti.
    Ida-Virumaa esikojamees, kes tunneb hästi kohalikke peremehi.
    Tartu jõuline äritandem, kelle huvi ehituse ja kinnisvara vastu on kandunud üle Eesti. Barclay hotelli omanikud.
    Veel üks Fjodor Bermani abilisi BLRT Grupi paisutamisel.
    Viis vineeritootmise Tallinnast välja ja muudab nüüd vanu tehasehooneid elamiskõlblikuks.
    Aitab 58. kohal asuval isa Toomasel perele kuuluvat transpordiäri edendada.
    Teab elektri kohta kõik, eriti mis puudutab Tallinna tänavate valgustust.
    Kolm Skype'i meest, kes jätkavad juba järgmise Eesti Nokia otsinguid.
    Vahet pole, kas tegu on vana- või väärismetalliga, kõik muutub rahaks. Ja mõistagi kinnisvara.
    Aitab Eesti Ehituse rohkete autasudega pärjatud juhil veelgi rohkem särada.
    Tõestab, et tabeli esimese mehe Armin Karu kõrvale mahuvad veel ka Videomati kasiinod.
    Eesti ajakirjandusel veel avastamata soojusmõõturite tootjad, tegutsevad Eestile lisaks ka Venemaal ja Ukrainas.
    Laieneva Meriton hotelli omanik, sinasõber Tallinna meeri Edgar Savisaarega.
    Starmani kaabeltelevisioon, lamekatused ja kinnisvara.
    Mõned hotellid ja rohkesti kinnisvara, piskuga lisaks metallimüüki.
    Hotelliäri Eestis ja Lätis, aktsiainvesteeringud on usaldanud Haraldile ja Manfredile.
    Kauaaegne Merko ehitusjuht, kes nüüd oma rida ajab. Ikka ehituses.
    Neiseri nahkmööbel.
    Kala töötlemine ja ost-müük, kinnisvara.
    Erinevad kinnisvaraprojektid, muu hulgas annab rendile Viru tänava lilleputkasid.
    Kaupleb aastaid Nissanitega, vähemat aega ka paberiga.
    Üle saja aasta tagasi tähistas Port Artur Vene-Jaapani sõja veriseid sündmusi, nüüd juba kümme aastat Pärnu kesklinna kaubanduskeskusi.
    Kinnisvara ja kodu kaunistavad riidekangad.
    Hansapanga üks asutajaid, investeeringud ja eraalgatuslik riiklik looduskaitseala.
    Helmese arvutid ja oma perearstisüsteem, investeeringud.
    Rein Kaareperelt päritud Krenno omanik.
    Bermani kompanjon, BLRT Grupi administraator, Dünamo jalgpalliklubi president.
    Merko Grupi väikeaktsionär, lahkus aastaid tagasi Merko Ehituse finantsjuhi kohalt.
    Tabeli 20. mehe Tiit Aava vähemuskompanjon, kinnisvara.
    Kinnisvara arendus ja haldamine, põllumajandus.
    Osaline Tartu võimsas kinnisvaragrupis, hotelliomanik.
    Luksusjahi kaatrid ja jahid rändavad peamiselt mehe enda kodumaale Rootsi.
    Norma ühe eksdirektori Indrek Vanaselja lesk.
    Tabeli 90. mehe Boris Fursa aatekaaslane, metall ja kinnisvara.
    Harju KEKi ja Harju Elektri juhtfiguur, investeerib haldusfirma Kirschmann kaudu.
    Mereagentuuri looja Sergei Ignatenko lesk, kes äri jõudsalt edasi arendab.
    Hansapanga üks asutajaid, investor, haldab enam kui 1500 tsisternvagunit.
    Kinnisvara ja arendusprojektid, Lugosta nime all.
    Jõuline ehitusettevõtja, ületab tänavu käibega miljardi piiri.
    Tele2 eellase ehk Levicomi endine omanik, investeeringud.
    Investeeringud peamiselt kinnisvarasse Saadu ja Kobe nime all.
    Starmani üks juhtfiguure.
    Vandeadvokaat, kel kopsakad osalused kinnisvaraprojektides. On see õigusteenus?
    Tabeli 30. mehe Aivar Berzini äripartner, maa ja mets.
    Elektrimootorid ja sildkraanad valmivad Koerus ja Põltsamaal Konesko nime all.
    Üks teenekamaid äritegelasi, tahab Ülemistest rikkuse linnaosa teha.
    Ei ole oma ilukirjandusliku loomingu kõrval ka investeeringuid unarusse jätnud.
    Eesti Ehitus, Jõelähtme golfikeskuse juhttegelane ja andunud golfimängija.
    Keemikuharidusega autokaupmees, keda aina enam köidavad kaatrid ja sadamad.
    Kõrbeliivadel rallinud mootorrattahull, tabelis 41. kohal oleva Ando Aroni vähemuspartner.
    Famila on nii kinnisvara, ehitus kui ka puiduäri.
    Tuhast tõusnud kinnisvaraomanik, taskus mälestused Talinvesti hiilgeaegadest.
    Sportland Eestis, Lätis, Leedus, Venemaal ja Soomes. Ja muud spordipoed veel ka.
    Kõik, mis puutub BLRT Grupi raamatupidamisse.
    A&G - teismeliste ja muidu end noorelt tundvate inimeste moerõivad. Sekka pisut restoraniäri.
    Mesiinvestor, kinnisvarafirma Rime Holding omanik.
    Ravimid ja apteegid.
    Estconde kinnisvarakontserni üks loojatest.
    Veokite ost-müük, korraldab ka ise kaubavedu.
    Priit Pihelpuu juhib, Maie Pihelpuu omab: kinnisvara, mets ja maa Martin Sonilt.
    Eesti Talleksi mõjuvõimas juht, kinnisvara ja autod.
    Kinnisvaraprojektid, proovib kätt ka ehituses.
    Kunagine kolhoosiehitaja, Pärnu Tervise ja Terviseparadiisi üks omanikke.
    Arendusprojektid Eestis ja Lätis, investeeringud on hoiul Magister Morumis.
    Elupõline merenduspealik - Tallink Grupp ja Pärnu hotell Viiking.
    Tegeleb Muuga sadama kaldapealsel ekspedeerimise ja laevade teenindamisega.
    Glaskeki aknatootmise üks omanikke, kursis ka sanatooriumi Tervis tegemistega.
    Valuuta ost-müük, kuld.
    Mida arvate Äripäeva koostatavast Rikaste TOPist?
    Mulle see TOP meeldib. Olen seda ikka vaadanud, inimlik uudishimu on suur. Olen ka seda meelt, et inimeste tulud peaksid olema avalikud.
    Iseasi, kas TOPi koostamise arvutusmetoodika on kõige õigem.
    Kuidas enda kohaga TOPis rahul olete?
    Sellel kohal ei ole mitte mingit vahet. Peaasi, et jätkuks endale ja lastele kvaliteetseks eluks.
    Siis on kohatu küsida, millist kohta järgmiseks aastaks sihite?
    Järgmisel aastal tahan olla vaimselt arenenum.
    Mida arvate TOPi võitjast Armin Karust?
    Armin Karu puhul on näha, kuidas meedia tõstab oma kangelased üles ning paiskab siis põrmu. Tunnen teda hästi ning pean temast väga lugu. Inimesena on ta 15 aasta jooksul teinud läbi positiivse arengu. Iseasi, kas Olympicu börsile minek oli kõige õigem samm.
    Evelekt on 7 kauplust üle Eesti ja Overko on kinnisvara, ka Tänassilma tehnopargis.
    Nordmet on värvilise metalli ost-müük Tartus ja Nordmet Invest kortermajade ehitus Tartu külje all.
    Investeeringud kinnisvarasse ja väärtpaberitesse.
    Salapärane mees, kes vahepeal oma ärid Lätti registreeris ja nüüd neid tagasi Eestisse toob.
    Kinnisvara ja tuulegeneraatorid. Oskab maid vahetada.
    136. kohal oleva Anti Kalle äripartner, Sportlandi rahvusvahelise keti üks omanikest.
    Teab, et ka Ida-Virumaal on kinnisvara hinnas.
    Silmet ja Pühajärve puhkekeskus. Ekspeaminister Vähi on kaasanud aktsiate jagamisega äritegevusse kogu suguvõsa.
    Valmistab ohtlike vedelike taltsutamiseks mahuteid ja müüb metalli teistelegi.
    Rajab ärimaju ning suudab ruumid ka välja rentida, näiteks Äripäevale.
    Kinnisvara, hotell ja söögikohad. Armastavad ajakirjandusega kohut käia.
    Juba 15 aastat tegutsenud äritandem, kellele meeldib autosid müüa, markideks Opel, Toyota, Lexus ja Chevrolet.
    Suutis rootslastele selgeks teha, et Hansapank ei ole nii odav miskit ja lahkus pärast seda Hansapanga juhi kohalt. Nüüd tegutseb Venemaa panganduses.
    Belluse pehme mööbel valmib Virumaal ja Põlvamaal ning rändab sealt Soome ja Rootsi.
    Ehitus ja kinnisvara Arandi enda nime alt.
    Napsanud endale osalusi mitmetes kunagiste kolhoosiehitajatega seotud firmades.
    Kinnisvara. Hüvitusfondiga seotud kohtuasjad hakkavad vaikselt ununema.
    Keil - see on MANi veokid ja haagised, import-eksport, hooldus ja remont.
    Hansapanga asutajaid, Laulasmaa puhkekeskus, Estonian Air, Cresco ja kiibid.
    Üks Alexela mehi, kes oma investeeringuid juhib Suveujulast.
    Asutas Ehitustööriista, müüs selle soomlastele ja juhatab seda endiselt, nüüd Cramo nime all. Jõukus ikka kinnisvarast.
    Q Vara ja Q Ehitus, osalus küll SLProductionsi kaudu.
    Elke Grupp ja Elke Auto, ei neid suuda lahuta… Topauto ka veel selle all.
    Neli kohta kõrgemal asuva Alo vend, muu kõik sama.
    Tegutseb isa Indreku eeskujul kinnisvara alal.
    Kruudaga koos kohukesed, teistega muud ärid alates Honda sõiduautodest ja lõpetades kinnisvaraga.
    Tartus ikka soojaparun, mitte sooparun, nagu dividenditabelis kogemata kirjutasin.
    Kinnisvara ja Snaige külmutuskapid, kõik Kodala nime alt.
    Sadamavees liiguvad puksiirid ja pangas väärtpaberid, paikne on ainult kinnisvara.
    Jõukust ei too tuppa mitte kalapüük ja -tööstus, vaid kinnisvara.
    Pakub oma Eskaroga konkurentsi teistele värvitootjatele.
    Ehitusmaterjalide müük Tartus, Pärnus ja Võrus, kinnisvara ja suure tähega Aktsiavahendus.
    Vahetas trammid ja trollid 18 aastat tagasi busside vastu. Ja nagu näha, edukalt.
    12. kohal asuva Viktor Levada abikaasa ja juba mitu aastat ka Levadiamaa kaasomanik.
    Kinnisvara, kaasa arvatud Pärnu Härma Keskus.
    Otsese ütlemisega investor, kes otsib rakendust ammusele Levicom-teenistusele.
    Kadunud Robert Lepiksoni äripartner. Kinnisvara ja kivisüsi.
    Teeb kõike koos 21. kohta kõrgemal asuva Urmas Pastiga. Oma kasiinokett ja palju muudki.
    Kinnisvara ja paekivitootmine.
    Läinud suvel mõttetu kihutamise tagajärjel hukkunud mees. Konesko ja elektrimootorid.
    Abielupaar, kes pakub Lenne lasterõivad nii suveks kui ka talveks. Ikka endavalmistatuid. Urmas Leeman on ka aktiivne väikeinvestor.
    Pro Kinnisvara koos oma projektidega, rosinaks Setomaa turismitalo.
    Leedulane, kes teinud puidu ja paberiga Eestist oma kullaaugu.
    Endine Marlboro-mees. Nüüd peamiselt kinnisvara, selle arendamine ja menukas ööklubi.
    Paldiskis naftaterminal, Haapsalus oma kuurort.
    Salvestist konservid ja hoidised, Wermost mööbel.
    Kõikvõimalike trasside ja torustike rajamine, gaasimüük ja mõned väiksemad tanklad.
    Penosili ehitusvahud (endine Krimelte), kinnisvara ja investeeringud.
    Osaleb koos poja Janiga (tabelis 500. koht) perepea Anatoli Lipinski (150. koht) sadamaprojektides, vähemalt nende nõukogudes.
    Venus Kinnisvara, mille all tegutsevad ka Suurtüki-nimelised jalatsikauplused. Muu äri veel pealekauba.
    Kodumasinate ja olmeelektroonika jae- ja hulgimüük, lisaks parfümeeriatooted, rõivad, kullasepad ja toitlustamine, mis kõik koondub lõpuks Raglori alla.
    Eesti Näituste paviljonid ja messid, lisaks ka kinnisvara.
    Katusefirma Toode omanikud, kes hiljuti teatasid poolte aktsiate müügist.
    On võtnud üle tänavu 74aastaseks saanud isa Hansu äriosalused. Ehitusmaterjalide müük Espaki ketis.
    Komeedina kinnisvarataevasse tõusnud noored mehed, keda ajakirjandus tutvustab eeskätt kui Ain Seppiku poegi.
    Soome ärimees, kes Eestis kutsub kõiki huvilisi oma ABC kingapoodidesse.
    Onix Investil on pooleli mitu mahukat kinnisvaraprojekti.
    Kai Konstruktor ei ole mitte näpuharjutus noortele meistrimeestele, vaid ehituses ja kinnisvaras ilma tegeva ASi Kolle omanikfirma.
    Põllumajandusmasinate müük ja kinnisvara.
    Gamma ei tähenda üksnes aktsiate ostu-müüki, vaid ka ehitusfirmat ja kinnisvara.
    190. kohal oleva Tiidu poeg, kes kaheksa aastat tagasi 37. kohal asuvast Kruudast lahku lõi.
    35. kohal oleva professor Madise poeg, tunnustatud audiitor, kes leidnud end kinnisvaras.
    Mõne kuu pärast oma 70. sünnipäeva pidav teenekas ehitusettevõtja, kelle valikutes on esikohal tähekombinatsioonid KEK ja EKE.
    Vandeadvokaat, kes teenib lisa metalltaara valmistamisega.
    Börsiettevõtete aktsiad, ehitus ja kinnisvara.
    Baltika suuromanik, kes uut tehast avades andis Savisaarele pooliku säärega püksid.
    Müüb hulgi ehitusmaterjale, teeb plekitöid ja haldab kinnisvara.
    Mees, kes juhatas rikkuse oaasi noored Seppikud, kes tänaseks on küll Kesnerist lahku löönud.
    Läänemaa lehe suuromanik, kelle põhiline sissetulek pärineb kodukaupade müügist.
    142. kohal oleva Reinu abikaasa ja äriline toetaja.
    On oma NS-Kingaga 211. kohal asuva Eineri ja 221. mehe Kuosmaneni konkurent.
    Kinnisvara siin ja seal, kaasa arvatud pool Saare hotelli, mis kipub miinusesse jääma.
    Võitles vanasti Kalevi koosolekutel kommivabriku suuromaniku Oliver Kruudaga, nüüd mehel oma Kommivabrik. Raha tuleb ikka kinnisvarast.
    1,7 miljardi kroonise käibeni jõudnud Ehituse ABC loojad ja arendajad, kes käivad lisaks Nigulas õlut pruulimas ja võtavad üht-teist ette ka kinnisvara alal.
    Glaskeki aknatööstuse üks omanikke, 151. kohal oleva Toomas Arumäe partner.
    Vanni- ja mööblikontserni Balteco suurim omanik
    Tuntud viinatootja ja turvafirma omanik, rikkuse allikaks aga taas kinnisvara.
    Näitavad oma ühise kinnisvaraäriga, et ka ema ja poja tandem on võimalik.
    Kinnisvara ja muud investeeringud, annab ka ise laenu.
    Harju Elektri kauaaegne tegevjuht, nüüd juba aastaid nõukogu esimees.
    Müüs eelmisel aastal osaluse FEBis ja FEB Sanitaartehnikas, tegeleb nüüd aktsiainvesteeringutega.
    Toidu- ja tööstuskaupade hulgimüük, kinnisvara, oma marmelaadi- ja kaljatehas.
    Metallist uksed ja aknad ikka Saku Metallist, ka Lätis.
    Tiigi Keskus, kinnisvara, teravili, suhkur ja veel palju muud.
    Paekillustik Harku karjäärist. Kinnisvara ikka ka.
    Kodumasinad ja koduelektroonika, sagimist ka kinnisvaraga.
    Tegi omal ajal õige valiku, asudes Oliver Kruuda selja taha. Sai enne Kalevi ja Tere müügiotsust lubatud osalused kenasti kätte.
    Pere Leib, aga pärast selle 50% aktsiate müüki Rein Kilgile on jäänud viimase varju.
    Raudbetoontooted, puidutööstus ja kinnisvara.
    Kinnisvara ja teraviljakakasvatus, mis liidetud kena nimega Maarjamündi alla.
    Kinnisvara ja investeeringud, aasta tagasi ka rehvimeister.
    Ehitusmaterjalid Espaki ja Valmeco nime all.
    Kinnisvara ja puidukaubandus.
    Kinnisvara ja paekivi kaevandamine Maardu karjääris.
    253. kohal asuva Toivo Jalakase aatekaaslane, FEB Sanitaartehnika üks eksomanikke.
    Partnerid juba alates Edgar Savisaare valitsuskabinetist. Praegu aga naudivad ning investeerivad Narva Elektrivõrkude müügist laekunud miljoneid.
    145. kohal asuva Andrese abikaasa, Eesti Talleksi üks omanikke.
    Kaarsilla nime all kinnisvaras tegutsev äritandem.
    Aktsianoppeid mitmetes Astri-nimelistes firmades ja mujalgi, valdav ikkagi kinnisvara.
    Erinevad metalltooted ja -konstruktsioonid, mis lähevad enamasti Soome.
    Bankend Grupi vähetuntud omanik, Aleksandr Kovaltšuki ja Jevgeni Kolesnikovi äripartner.
    Osalus Go Groupis tänutäheks Marcel Vichmanni ja Tiit Pruuli raudteeäri juhtimise eest.
    ELKE Grupi üks omanikke, 180.-182. kohta jagava trio partner.
    Kinnisvara - ise arendab, ehitab ja müüb.
    Mitmekülgne ärimees, kelle hõlma all hoolitsetakse ka valgusfooride eest üle Eesti.
    Eesti kütuseparunite partner Pakterminalis ja N-Terminalis.
    Suudab järjest enam valmistada ja müüa Plasto aknaid.
    Q Vara ja Q Ehituse üks omanikke.
    Vineeri, saematerjalide ja metalli hulgimüük, staap asub Saha-Lool.
    Kinnisvara, toodab ja müüb ka ise ehitusmaterjale.
    Endine Estconde-mees, kes nüüd Loksal ravikeskust peab.
    Maru ja Maru Konstruktsioonide omanikud, kes suudavad vajadusel metallist püsti panna terve tehnoküla. Lisaks veel hüdroenergeetikud.
    Karl Lemani poksiklubi juhtfiguur, Bankend Grupi üks omanikke.
    Vandeadvokaat, kel Normas peetud juristiameti meenutuseks osalus NG Investeeringutes.
    Fiiberoptiliste kaablite ja muude elektroonikavidinate tootmine ja müük Baltimaades.
    Tsingitud metalli hulgimüük ja teenitu paisutamine kinnisvaras.
    Kuusepuit, teravili ning jahutooted.
    Viib edasi oma isa alustatud äri, 119. kohal asuva Galina poeg.
    Kaubaveod raudteel ja tsisternvagunid.
    Tolmuimemis-, ventilatsiooni- ja külmutusseadmed ettevõtetele.
    Järjekordne kinnisvaratandem - arendustegevus Eestis, Lätis ja Leedus
    Jälle kinnisvara, eriline huviobjekt on Paljassaare.
    Aknad-uksed, veoautode varuosad, toitlustamine ja mõistagi kinnisvara.
    Alkoholi hulgimüük, mis viinud… Just-just, kinnisvarasse.
    Rõivaste, jalatsite ja muu sinna juurdekuuluva müük 14 kaupluses üle Eesti ja Lätiski.
    Teede ja tänavate ehituse kroonimata kuningad, Teede REV-2.
    Müüs rootslastele tööstusseadmeid tootva Hekoteki, alles jäi Hekotek Kinnisvara.
    Kliima- ja ventilatsiooniseadmed ning nende paigaldus.
    Säästumarketi keti üks loojatest ja müüjatest, investeerib aktsiatesse ja kinnisvarasse.
    Pakterminali Eesti poole kaaskompanjon.
    Teedeehitus, kruusa ja liiva kaevandamine, transport ning tehnoülevaatused.
    Elektrimootoreid tootva Volta üks omanikke, kes müüb lisaks ka akusid. Olnud ametis ka Tallinna abilinnapeana.
    Autode müük Tartus eri firmade alt.
    Vennad, kes ostavad kokku vanametalli ja metallijäätmeid ning muudavad selle rahaks.
    Valmistab metallist taarat ja mänguasju.
    Mitmeid kinnisvaraprojekte, mida juhatab hella nimega firma Helle Invest kaudu.
    Kuus kohta eespool oleva Aivar Reiviku partner, Volta üks omanikke.
    Müüs veel paar aastat tagasi autosid, nüüd keskendunud kinnisvarale.
    Varustas omal ajal Rikaste TOP 500 selle aasta võitjat Armin Karu mänguautomaatidega. Ka omal väike Play-In kasiinokett.
    Rahutu hingega rännumees, Marcel Vihmanni koolivend ja äripartner.
    Harju Ehituse juht ja omanik, pisut ka ammuse tööandja Harju KEKi aktsiaid.
    Üllatas suvel Peugeot' müüja Kommest Auto aktsiate ülesostuga, huvid ka kinnisvaras.
    Mustamäel asuva Mustika kaubanduskeskuse ning Cerese aiandite üks omanikke.
    Ostab ja müüb nii uusi kui ka kasutatud busse.
    Vendadest kütusemehed, kes pärast uute partnerite kaasamist (teiste seas Hannes Tamjärv ja Jüri Mõis) on viinud Letofin Tradingu müügitulu üle 1,7 miljardi krooni.
    Müüb kodumasinaid ja kodutehnikat - Viva Elektroonika!
    Pärnu Strand Hotelli peremees.
    Savi ei tähenda savi, vaid ehitustöid Pärnus ja mujal.
    Kunstihuviline investor, üks Tallinna Panga ja Eesti Raudtee eksomanikke
    Mida arvate Äripäeva Rikaste TOPist?
    Ei ole neid vaadanud. Vist üks on kunagi kätte sattunud.
    Mind ei huvita see teema, sest mind ei huvita naabrimehe rahakott.
    Kuidas enda kohaga TOPis rahul olete?
    Mind tõesti ei huvita see teema.
    Mida arvate selleaastase rikaste TOPi võitjast Armin Karust?
    Armin Karust arvan ma väga hästi, kasiinoärist aga väga halvasti. Miks? Sest ärimehena on Karu väga tubli olnud, kuid kasiinoäri on minu jaoks täiesti taunimisväärne, see on reguleerimata ning kasiinosid on liiga palju, pea iga nurga peal.
    Isa Aadu missiooni jätkaja.
    Kodupaber.
    Pärnu puiduärimees, üks suuremaid metsaomanikke.
    Kinnisvaraarendus peamiselt Tartus ja selle lähedal.
    Kaksteist kohta kõrgemal asuva Andruse noorem vend, muu kõik sama.
    Velgede ja rehvide müük ning paigaldus, kinnisvara.
    Harju KEKi ammune juht, 252. kohal asuva Endli vanem vend.
    Kütuse hulgimüük, Mark Oili müügitulu küünib 1,4 miljardi krooni kanti.
    Paadunud kinnisvarahai, teab, mis kuskil ripakil.
    Seitse kohta kõrgemal asuva Toomas Aabi partner, heitis nooruspõlves ketast üle 60 meetri.
    Teedehooldajad Läänemaal ja mujal Eestis. Priitu on segi aetud Viimsi mail tegutseva nimekaimuga.
    Vandeadvokaat, kinnisvarategelase Einar Vettuse nõustaja ning äripartner.
    Tabeli 30. mehe Aivar Berzini juriidiline nõustaja ja partner.
    Pankrotihaldur, kes leiab aega ka iseenda investeeringuteks.
    Krediidipanga looja Rein Otsasoni lesk, kes on oma osalust pangas järjest vähendanud.
    Toob Eestisse kütust, mis läheb edasimüügiks peamiselt tabeli 337. mehe Jaan Soometsa firmale Mark Oil.
    Väikese, aga tubli kindlustusfirma Inges juht ja omanik.
    Sama tubli Salva Kindlustuse juht ja omanik.
    Pakterminali ja N-Terminali partner.
    Toodab Sami-nimelises firmas laadureid ja tõstukeid.
    Toidulisandite import ja müük, Coffee kohvipoed ja kinnisvara.
    Aktsiad, võlakirjad, kinnisvara. Kevadeni ka hakkepuit.
    Hotellid ja kinnisvara, tabeli 97. mehe Ruslan Rastoštšenkovi äripartner.
    Kinnisvara, omab koos Jaak Roosipuu ja Priit Kotkasega Rävala tänaval büroohoonet.
    Osalused mitmes kinnisvarafirmas ja TreTimberi puiduettevõttes.
    Uus Maa ja kõik sellega seonduv, osaline megaprojektis Eastern Europe Real Estate Investment Trust.
    Varustab Baltimaid kange, kuid kvaliteetse napsuga. Lisaks muud investeeringud.
    Juhib Ülenurmelt oma väärtpaberiportfelli, kuulus varem Sylvesteri omanikeringi.
    90. kohal asuva Boriss Fursa ja 117. mehe Vladimir Žarikovi äripartner.
    Akna- ja uksedetailide tootmine, veidi ka saetööstust.
    Facio Ehituse üks omanikke, kinnisvara.
    Deluxi tekid, padjad, kattemadratsid.
    Osaline Tartu kinnisvaraäris ja hotellides, lisaks börsiaktsiad.
    Investeeringud kinnisvarasse ja riskikapitalifirmasse.
    Pristise turvasüsteemide müük ja paigaldus.
    Biokütused, bioenergeetika ja kinnisvara.
    Teinud pisikestest asjadest suure äri - naelte, poltide, mutrite ja seibide hulgimüük.
    Facio Ehituse üks omanikke.
    Eesti Talleks, tabeli 145. mehe Andres Sarri partner.
    Eripalgelised investeeringud, näiteks Kohilas tegutsevasse Tallinna Pesumajja.
    Kinnisvara, Tartu Tiigi Keskuse üks omanikke, partneriks 256. mees Uuno Lausing.
    Müüb Hummeritele lisaks veel ka Saabi, Opeli, Corvette'i, Cadillaci ja Chevrolet'i mudeleid.
    Kasutatud sõiduautod ja kinnisvara.
    Delfi juht, kelle OctoberFirst investeerib kinnisvarasse.
    Sinisuka kirjastus, mille jaotamata kasum aina kosub.
    Viljandi Metalli suuraktsionärid, kes jätsid dividendide otsuse sügiseks.
    Pakub kinnisvara vastu laenu ja tegeleb ka ise kinnisvaraga.
    Tõstukid, ehitusmasinad ja laosisutus firmast Laadur.
    Betoontooted, transporditeenused, ehitus- ja remonditööd.
    Võimas kinnisvararühmitus, kes tunginud ka kütuseveo ja tsisternvagunite mängumaale.
    Linfordi transporditeenused ulatuvad juba Inglismaalegi.
    Metallkonstruktsioonid, kinnisvara ja iluteenused, viimane koos kaasaga.
    Kaks kohta eespool asuva Taivo Abrami äripartner.
    Topauto juht ja üks omanikke.
    Jalatsimüük kõikjal Baltimaades Vagabondi kaubamärgi all.
    Penosili ehitusvahud, partneriks tabeli 209. mees Jaan Puusaag.
    Laevade ekspedeerimine ja stividoriteenused, lisaks mõned oma kaubalaevad.
    Ehitusmaterjalide müük Viimsi vallas, transporditeenused.
    Soojustehniliste ja veeseadmete müük Eestist Valgevenesse välja.
    Vedelkütuse hoiustamine ja müük. See ongi Petkam.
    Ka väljaspool Tallinna tegutseb mõni ehitusfirma, Läänemaal näiteks Sanco Ehitus.
    Baltazar - toidukaupade hulgimüük ja kinnisvara.
    Metsamarjad, nagu kunagise Öseli algusaegadel. Aktsiad ja muud väärtpaberid.
    Investeeringud eri firmadesse, valdav siiski kinnisvara. Omadele lihtsalt Sandaal.
    Kinnisvara Tallinnas Pärnu maanteel politseimaja lähedal.
    Kinnisvaraprojektid Eesti ja Lätis, suuromanik Tartu Faustos, mis korvpallimeeskonnale nimegi andnud.
    Ordi arvutid.
    Kütuse krediitmüük. Oskab hästi käibemaksu välismaalt tagasi saada.
    Puiduprofiilid ning valmissaunad. Tartu puiduettevõtte OÜ Ha Serv omanik.
    Kaupleb autode varuosadega Eestis ja Leedus.
    Dzingeli hotell Tallinnas Männikul.
    Iirlased, kes valmistavad Eestis vihikuid ja kaustikuid.
    Endine keskkonnaminister, kes Silmeti jäätmehoidla kõrvalt ka oma äri ajab.
    Baltika üks aktsionäre.
    Omab Tallinnas mitmeid kinnistuid.
    Transiidikeskuses Anatoli Kanajev väiksem kompanjon, 149. kohal asuva Toivo Ninnase poeg.
    Inkassofirma Julianus eksomanik, tegeleb nüüd oma investeeringute haldamisega.
    Rehvide müük ja paigaldus, kinnisvara.
    Pununud Tallinna oma kinnisvaravõrgustiku.
    Reklaamikontserni Age Com lätlasest aktsionär.
    Tunginud oma Nelgeroni-nimeliste firmadega mehisesse transpordimaailma.
    419. Martin Maask 84,3
    Investeerib Valga lihakombinaadi müügiga teenitud miljoneid.
    Laevad ja nende teenindamine, 393. mehe Tanel Nurmetalo partner.
    Tabelis 338. kohal asuva Hillar Soosalu äripartneri Tõnu Pulleritsu 76aastane isa.
    Autohaagised, varuosad ja kinnisvara. Autofanaatik.
    Tartu kinnisvaramees, osanik mitmes hotellis.
    Ajaliikur ehk rahvusvahelised veosed ja autoremondiseadmed.
    Kinnisvaraarendus OmaKoduMaja nime all.
    Vennad elus ja äris, 175. kohal asuva Helmut Keili partnerid.
    Kõik mis seondub paekiviga Peterburi maantee ja Maardu kandis.
    Ehitusplokkide tootmine Ida-Virumaal.
    Nurmiko tähendab nii aianduskeskust kui ka kinnisvara. Tulbifanaatik.
    Rootslane, kelle Duschy toodab ja müüb Eestis vannitoasisustust, dušid kaasa arvatud.
    Orienteerub hästi Tallinna korteriturul ja peab seda uueks ideeks.
    Müüs kolm aastat tagasi šveitslastele enda osaluse Repo Vabrikutes ja tegeleb nüüd investeerimisega.
    101. kohal asuva Vladimir Migovki partner kinnisvara alal.
    On leidnud oma koha kinnisvaraäris.
    Müüb Soomest ja Rootsist pärit ehitusmasinaid.
    Oma kai Pärnu jõe kaldal ja oma väike laevatehas.
    Kinnisvara ja kaubandus Pärnus, partneriks 185. mees Margus Kangur.
    Dolphini kasiinod ja Astra kinnisvara.
    Viskari ehitus, mille lahutamatu kaaslane on samuti kinnisvaraäri.
    Osaline Kruuli trükikojas ja ka Läänemaa teede hooldamises.
    Kinnisvaraarendus Tartus, seekord Colordia nime all.
    Vandeadvokaat, muud äri ajab valdavalt koos isa Tõnisega (tabelis 410.).
    Hillar Soosalu (338. koht) ja Tõnu Pulleritsu kinnisvarapartner.
    Arendab mitmeid kinnistuid Tallinnas.
    Ekskaasalt Toomas Sildmäelt saadud investeerimisportfelli omanik.
    Juhib Uut Ehitust, kokkupuuteid ka Lasila betoonitootmise ja Narva-Jõesuus sanatooriumiga.
    GF Anapol - kõik, mis puutub keevitamisse alates aparaadist ja lõpetades kaitsesirmiga.
    Olnud Hansapanga ja Tallinna Sadama juhtkonnas, nüüd juhib enda investeeringuid.
    Rajab Ida-Virumaal vee-, kanalisatsiooni- ja küttevõrke.
    Ülikireva minevikuga ärimees, tegev peamiselt kinnisvaras.
    Kinnisvara, 102. kohale tõusnud Kalle Sultsi partner.
    STV ja ka Starmani aktsiate omanik, kelle osaluse võimalikust müügist on korduvalt juttu tehtud.
    346. kohal oleva Albin Tituki partner.
    Kütteseadmed ja kinnisvara.
    Toob Eestisse müügiks veine.
    Reklaamikontserni Age Com üks lõunanaabrist omanikke.
    Plastikud, alumiinium ja kinnisvara. Tegi kunagi ilma korvpalliväljakul.
    Meeste firma müüs eelmisel aastal kinnisvara 145 miljoni krooni eest.
    Espaki ehitusmaterjalikauplused. Tõi kunagi Eestisse ajalehepaberit.
    Toiduainetööstuskontserni Maag Grupp suuraktsionärid.
    Puidu müük ja vedu Järvamaalt.
    Jagab investeerimisalast nõu ja investeerib ka ise. Kuulub Golfiliidu juhatusse.
    Osanik mitmes Tartu firmas, sealhulgas hotellides.
    Teeneka ettevõtja Ülo Pärnitsa äripartner, Mainor ja selle investeeringud.
    Osaline mitmes kinnisvarafirmas.
    Nüüd juba endine Meie Mees. Riigikogu liige ja Hansabalti omanik.
    Kaasomanik mehe juhitud Svensky Kaubanduses. Lisaks kinnisvara.
    Nimi Edmolift viitab küll muule, aga ikkagi kinnisvara.
    Mitme Tartu söögikoha omanik ja perenaine.
    Maakri keemiline puhastus ja Sunpoweri solaariumid.
    Vipex - ehitus- ja viimistlusmaterjalide ning kodukaupade hulgimüük.
    Müüvad hulgi mitmesugust tsingitud ja mustmetalli.
    Ehitusmaterjalide müügifirma Espak aktsionär.
    Tehnoplastid, väärtpaberid ja kinnisvara. Tuntud teletegija nimekaim.
    Megaron-E - ehitus ja kinnisvara.
    Investeeringud aktsiaisse ja kinnisvarasse.
    Ülemiste City juht, kel tagataskus oma investeerimisfirma.
    Juhtis aastaid Valgas asuvat lihatööstust, mille müük soomlaste Atriale tõi miljoneid. Nüüd juhatab Rein Kilgi lihatööstust.
    Mida arvate Äripäeva Rikaste TOPist?
    Ei oskagi öelda, ei ole jälginud. Mis rikas mina olen, kus see ilmus? (Imestab, kui ütlen, et Paavel on TOPis sees.) Mõnedel on see edevuse asi. Samas võib elu minna nii, et ühel aastal oled tabelis, teisel aastal tööturuametis tööd otsimas…
    Kuidas enda kohaga TOPis rahul olete?
    Väga hea. Eks see lihatööstuse müügist tuli, aga ma ei tegele selle analüüsiga. Elus on muid, palju tähtsamaid asju. Minu rikkuseks on mu viis last. Peaasi ongi, et endal ja lastel oleks kindlus tuleviku ees.
    Mida arvate selleaastase rikaste TOPi võitjast Armin Karust?
    Ei ole tema tegemisi jälginud. Olympicu aktsiaemissiooni ajal küsiti minult, kas ma kavatsen aktsiaid osta. Mina neid ei ostnud, sest mul on allergia sellise äri vastu.
    Kinnisvaraarendus Eestis ja Lätis.
    Diivaniparadiis - mööbli müük Eesti suuremates linnades.
    Toomas Tooli juhitud Esmari üks väikeaktsionäre.
    Hondasid müüva Catweesi aktsionär.
    Puiduäri, kus kompanjoniks tabeli esimeste hulka kuuluv Marcel Vichmann.
    Vahepeal poliitikas laineid löönud ja riigikogus olnud Juri Šehovtsovi poeg, kellele läks sel ajal üle ka suurosalus transpordifirmades.
    Põllumajandus, palkmajad ning puidust aknad ja uksed, kõik Aru nime all.
    Põllumajandus-, metsamajandus-, ehitus- ja muude masinate müük ja remont.
    Kinnisvara ja kalakasvatus.
    Teadus- ja meditsiiniaparatuuri müük.
    Aktsionär haldusfirmas Mäo Invest, mille üks tütreid on näiteks Viking Windows.
    Osaline 150. kohal asuva isa Anatoli sadamaärides.
    Effex - elektrimaterjalide müük.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.