Kummardus kõige rikkamatele

ÄP 23. november 2007, 00:00

Soovime õnne kõigile, kes pääsesid meie rikaste TOPi. Ettevõtjad, unustage valehäbi ja olge oma saavutuste üle uhked - sellesse edetabelisse kuulumine on auasi.

Rikkad on meie ühine rikkus, sest nad loovad kõigile lisaväärtust - maksutulude näol, inimestele tööd andes, ettevõtjaina julgeid ideid rakendades ja riske võttes. Või lihtsalt öeldes: iga päev jätavad Eesti kõige varakam inimene Armin Karu ja kõik tema edetabelikaaslased natukene oma raha poodi, restorani, bensiinitanklasse või teatrisse.

Äripäeva TOPist paistev jõukus on muidugi mõtteline ehk näitab seda, kui palju raha laekuks ligikaudselt nende meeste ja naiste kontodele, kui nad otsustaksid oma osalused äriühingutes maha müüa.

Ajakirja Forbes miljardäride edetabeleis seisab iga nime taga, kas varandus on päritud või enda teenitud. Eestis poleks sellisel kõrvutusel mõtet, sest üksikute eranditega on meie esijõukad oma varanduse ise teeninud. Tõsi, järgmiste põlvkondade puhul see ilmselt enam nii pole.

Kas tänased kõige rikkamad on seda ka homme? Nagu kolm nädalat tagasi avaldatud Äripäeva dividendimiljonäride tabeligi puhul, näeb ka rikkaimate Eesti inimeste ridades palju neid, kes tegelevad ehituse ja kinnisvaraga.

Kuid kinnisvarahinnad langevad - siit potist enam kõigile ei jätku. Seevastu laevanduse, meie rahva teise suure jõukuse allika paremad ajad võivad olla alles ees. Meie majandus jahtub, aga Eesti esijõukad tegutsevad ka teistel turgudel.

Üllatav on see, kui palju on rikaste edetabelis, sh esikümnes, avalikkusele tundmatuid nimesid. Isegi aastaid rikaste edetabelit koostanud Äripäeva ajakirjanik Peeter Raidla avaldab tänases lehes imestust, kuidas küll 6.-7. kohal seisvad Maksim Liksutov ja Sergei Glinka on suutnud üles ehitada ülevenemaalise äri. Need mehed on figureerinud rikaste TOPis varemgi, aga teada pole neist ikka suurt miskit. Eesti ajakirjandus on alati olnud hädas peamiselt Vene nimedega rikkaid portreteerides - küsimus, kes nad ikkagi on, ripub endiselt õhus.

Samas hoiabki tüüpiline Eesti esirikas madalat profiili, kui ehk telestaari kuulsuse pälvinud tänavune võitja Armin Karu välja arvata. Kolm aastat rikaste TOPi juhtinud ja seekord teisele kohale jäänud Toomas Annus on koguni öelnud, et Äripäeva rikaste edetabeli avaldamise päev on aasta kõige mustem päev, ja nimetanud tabelit "haiglaste nimekirjaks".

Päris hästi öeldud. Terve virn raamatuid on kirjutatud sellest, et ettevõtja ongi natukene hullumeelne ja mitte alati ei jälgi ta põhimõtet "üheksa korda mõõda, üks kord lõika". Aga faktiks jääb see, et täna mõõdame oma rikkaid meie - ja teeme seda miljonitega.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing