Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Rakvere Lihakombinaat kindlustab liidrikohta
Nurgakivi panekul osales ka põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. Uus tsehh läheb maksma 130 miljonit krooni ja see on ettevõtte ajaloo suurim ühekordne investeering.
Uus tsehh valmib 2008. aasta augustis, lisaks viineritsehhile investeerib Rakvere Lihakombinaat 30 miljonit krooni tapamaja võimsuse suurendamiseks, teatas ettevõte.
"Rakvere Lihakombinaadi turuosa on viimastel aastatel vaikselt, kuid stabiilselt kasvanud," sõnas ASi Rakvere Lihakombinaat juhatuse esimees Olle Horm.
Praegu püsib Rakvere Lihakombinaat turuosalt liidripositsioonil 33 protsenti, aga temale järgnevad väiksemad tegijad Wõro ja Maag, mõlemad 11 protsendiga.
1997. aastal oli Rakvere Lihakombinaadi käes 44 protsenti turust, aga seda ei pea Horm võrreldavaks praegusega, kuna tema sõnul on praegu hoopis teised ajad ja ettevõttel teised eesmärgid.
Hormi sõnul pürgivad nad 35protsendilise turuosa poole, sest tegevjuhi sõnul pole juba viimased seitse aastat nende turuosa seda ületanud. "35 protsenti rahuldab meid täielikult," ütles Horm. Ta lisas, et turuosa kasvatamiseks on traditsiooniliste toodete kõrvale vaja ka tugevat tootearendust.
Hormi sõnul on keeduvorstide ja viinerite turuosa järjekindlalt kasvanud, mistõttu otsustati rajada uus viineritsehh ning selleks, et rahuldada pidevalt kasvavat nõudlust värske liha järele, otsustas Rakvere Lihakombinaat suurendada ka tapamaja võimsust viiendiku võrra.
"Päris julge otsus on," kommenteeris Valga Lihatööstuse turundusdirektor Riina Aamisepp Rakvere Lihatööstuse laienemisplaane praeguses turuolukorras. Kasvavas ja väga tihedas konkurentsis võib Aamisepa hinnangul Rakvere Lihakombinaadil minna raskeks leida oma toodetele turgu. Rakvere Lihakombinaadi eduks peab Aamisepp eelkõige pikaajalist turul olemist, see on tema sõnul ka põhjuseks, miks just Rakvere Lihakombinaat püsib jätkuvalt liidripositsioonil.
"Ametlikku statistikat meil pole, aga suurusjärk on tõesti umbes 5 protsenti," kommenteeris Aamisepp Valga Lihatööstuse turuosa suurust. Aamisepa sõnul on erinevates tootegruppides turuosa veidi vähenenud, kuid Valga Lihatööstusel ei ole plaanis sellega leppida.
Maag Lihatööstuse tegevjuhi Peep Rahuoja sõnul on ettevõte alates 2004. aastast tõusvas joones kasvatanud turuosa umbes 12 protsendile ja suurendanud ettevõtte käivet kolme aastaga 2,5 korda.
"Praegu on läinud väga hästi," kommenteeris Rahuoja.
Rakvere Lihakombinaadi viineritsehhi plaanidest arvas Rahuoja, et küllap olid vanad liinid amortiseerunud ja vajasid väljavahetamist. Kas just suuremat turuosa sellega saab saavutada, pole Rahuoja kindel.
"Pigem püüavad olemasolevat säilitada," pidas Rahuoja tõenäoliseks.