Pühapäev 4. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Tervitus Hispaaniast

Heidi Vihma 07. detsember 2007, 00:00

Panin igaks juhuks neljapäeva õhtuks laua varakult kinni, mine tea, millal nädalalõpu pidustusi alustatakse. Aga kella kuue ajal polnud restoranis mitte hingelistki, ei külastajaid, ei teenindajaid.

Panin mantli ära, seisin, ootasin, köhatasin, kõpsisin kontsaga põrandat - ei midagi. Polnud ka ühtegi sobiva suurusega reserveeritud lauda näha. Vaatasin aknast välja, ootasin. Lõpuks ikka ettekandja tuli, meie neljase seltskonna jaoks oli mingil põhjusel valmis pandud seitsmene laud. Akna alla, just nagu ma telefonis olin soovinud, ainult meie jaoks liiga suur.

Menüüd lugedes võiks uskuda, et olemegi Hispaanias. Tahtsime sissejuhatuseks midagi väikest veini kõrvale ampsamiseks, valisime röstitud sardiinid ja koorekastmes merikarbid. Sardiinid olid kuivavõitu, nagu ikka vahepeal külmutatud olnud väike kala, karpide koorekastet oli küll palju, aga see oli lahjavõitu.

Jäime põnevusega ootama paella Valencianat. Nagu mujalgi, tehakse ka siin seda suure panniga, mõeldud 2-3 inimesele, küüliku, kana, ubade ja tomatitega. Meid oli neli, aga paellat me kõike ära ei söönud. Mitte et see nii suur oleks olnud, aga see ei maitsenud meile: riis oli justkui liiga püdel, maitsestus ilma nüanssideta, tavalised külmutatud rohelised pakioad. Kui tubli ettekandja küsis, kuidas maitses, tekkis piinlik vaikus, polnud midagi ütelda.

Lohutuseks tellisime valiku Hispaania lihatooteid, need kõik olid head, nii kuivatatud singi kui vürtsikate vorstide viilud olid asjatundlikult valitud - meie supermarketitest nii häid ei leia. Lõpp aga vajus jälle ära.

Magustoiduks valisime kataloonia kreemi, flani - hispaaniapärase pudingu karamellikastmega ja marjakreemi mandli-karamellikorvis. Lõpuni söödi ainult marjakreem. Katalooni kreemi on suhteliselt keeruline teha, tuleb täpselt jälgida temperatuuri, millal muna ja piima-tärklisesegu kokku segada ja õige paksuse saavutamine pole ilma harjutamiseta lihtne. Buen Provechos oli kreemi asemel kissell, mille oli nii kõva suhkrukaramelli kate, et seda ei saanud lusikaga õieti katkigi. Flan oli lihtsalt maitsetu.

Kole ehmatus tabas meid arve saamisel. Olime valinud kõige odavama Rioja veini, 380kroonise, aga ettekandja soovitas mõnevõrra kallimat, see olevat palju parem. Ja nimetas ka hinna. Arve näitas aga hoopis muud: nimetatud 450 krooni asemel oli seal 600 krooni. Pärast protesti sai arusaamatus lahendatud, aga kõrvu jäi kriipima ettekandja lause: "Ah teie valite veini siis hinna järgi!" Jah, muidugi, 450 ja 600 krooni on minu ja arvatavasti ka paljude teiste restoranikülastajate jaoks oluliselt erinevad summad ja seetõttu kahjuks ka üheks valikuprintsiibiks.

Tegelikult oli meil lõbus, ruum oli hubane, vein ja vorstiviilud väga head. Aga toitudel ja teenindusel on Buen Provechos kõvasti arenguruumi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:50
Otsi:

Ava täpsem otsing