Reede 9. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Glögi loob jõulumeeleolu

Eleri Lopp 21. detsember 2007, 00:00

Näpunäiteid glögi valmistamiseks jagab ASi Valior koolitusjuht Matti Timmermann. Tema sõnul vajab glögi madala alkoholisisalduse, vähese mõruduse ja madala hapukusega neutraalseid või kergeid marjaseid punaveine. Sobivad Hispaania vanas stiilis valmistatud veinid nagu Alicante ja Valencia. Hästi sobivad ka Eesti mustsõstra ja mustika-veinid.

Maitseainetest tuleks kindlasti kasutada vürtsi, mis annab tulisuse, ja nelki ning kaneeli, mis annavad aromaatsust. Lisada võib ka kardemoni, sukaadi, koriandrit, musta pipart, ingverit, pomerantsi, apelsini- ja sidrunikoort, kuivatatud kirsse või muid kuivatatud marju.

Maitseainete valik sõltub veinimeistri soovist, neid võiks olla parasjagu, aga mitte liiga palju. Algaja glögivalmistaja võiks seetõttu lähtuda retseptis ette antud kogustest. Vürtsid, ürdid ja puuviljakoored tulevad veinis eriti hästi esile, kui neist teha enne veinile lisamist keedus. Selleks keeta maitseained vähese veega, tõmmis kurnata.

Tõmmise võib valmistada ka alkoholis, eriti hästi sobib selleks rumm või brändi. Selleks võtta väike kogus alkoholi, mis kuumutada 80 kraadini ning lisada seejärel maitseained. Segu jätta 30 minutiks seisma.

Enne kuumutamist võib veinile lisada toor- või melassisuhkrut, millega saab reguleerida hõõgveini magusust, ühtlasi võimendab see glögi maitset ja aroomi.

Kui vein on naturaalselt magusam, lisatakse suhkrut vähem, kui kuivem, siis rohkem.

Tõmmis lisatakse veinile ja segu kuumutatakse 70-80 kraadini. Kui maitseainetest pole tõmmist tehtud, lisatakse need kuumutatud veinile. Glögi tuleks pidevalt maitsta, et vältida selle liiga tuliseks muutumist. Oluline on meeles pidada, et glögi ei tohi keema lasta, sest selle tagajärjel alkohol ja aroom aurustuvad.

Kes soovib kangemat glögi, võib lisada tumedat rummi, konjakit või brändit. Nõud, millega glögi serveeritakse, tuleks kindlasti eelnevalt kuumutada. Serveerimisklaasi põhja võib panna rosinaid või mandlilaaste. Glögi pinnale asetatakse värskelt viilutatud apelsini või sidruniviil.

Millise toidu kõrvale sobib glögi juua? Milline jook sobib lisaks glögile jõululauale?

Urvo Ugandi, restorani Balthasar sommeljee
Glögi ei sobi kindlasti prae kõrvale, pigem võtab ta hoopis isu ära. Glögi tuleks juua jõulumagustoitude kõrvale, nagu näiteks koogid, pähklid või kringel.

Jõulujoogiks sobib veel jõuluporter ehk tume õlu, punased veinid ja Saksa päritolu hapu vein.

Jaanus Lajal, Veinimaailma juht
Glögi on tekkinud praktilisel eesmärgil: ta on talvine tervisejook, mille mitu komponenti koos mõjudes aitavad vältida külmetushaiguste teket või süvenemist.

Kuuma glögi aeglaselt lonksates on ta keha üldist temperatuuri tõstev jook, annab sooja. Seega, miks mitte juua glögi tõeliselt külmal ajal, näiteks võtta termosega kaasa talvematkale või turgutada end jahedas toas. Kuna ilmad on külmad, peaks jõulujookide valik olema maitserohkem, mis sobib jahenenud meelte ülesäratamiseks. Näiteks sobivad hea konjak või brändi iga jõuluõhtu eelsoojenduseks või ka lõpetuseks.

Klassikalise hapukapsa, seaprae ja vorstide juurde sobivad nii tugevamad ja happerikkamad valged veinid kui ka kergemad punased. Valge veinina on korralik Riesling kõige parem, sellel viinamarjasordil puudub mõru domineeriv iseloom, samas mahlasus ja hape elavdavad hautatud liha või rammusaid vorste. Sobilik punane vein võiks olla vürtsika järelmaitse tõttu Rh?ne'i orust, ka lihtne Burgundia Pinot Noir on hea valik.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:51
Otsi:

Ava täpsem otsing