Pühapäev 4. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Kodune toit versus Selveri valmisköök

Urve Vilk 21. detsember 2007, 00:00

Igapäevasel toidulaual eelistatakse ise küpsetamise ja keetmise asemel üha rohkem valmistoite. Äripäeva internetiküsitlusest selgus, et jõululauale ostab valmistoitu seitse protsenti, ise valmistab pidulauale road 65 protsenti vastanutest.

Seetõttu tekkis mõte võrrelda aja- ja rahakulu ise valmistatud toidu ning Selveri köögist tellitud roogade puhul.

Selveri köögi koduleht lubab, et toite peolauale valmistatakse ka tellimisel ning sobiva menüü aitavad kokku panna Selveri köögi kokad.

Meie soovile tellida ahjukalkunit kui üht kõige aeglasemalt valmivat, samas jõululaual populaarsust koguvat rooga, vastatakse aga eitavalt. Tellida saab siiski vaid menüüs olevate toitude hulgast, ning valmis kalkunit ega hane selles pole.

Kuna eesmärgiks on võrrelda isetehtud toite Selveri valikus olevate analoogidega, ning Selveri köögi menüüst on võimalik leida küll prae-, aga mitte hapukapsast, ning ahjus küpsetatud seaprae asemel pakutakse praetud seafileed, valmistame Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakooli õppeköögis ahjukartulit, praekapsast, praetud seafileed ning porgandi-ananassi salatit.

Toidueksperimenti on nõus peakokana Äripäeva ajakirjanike assisteerimisel läbi viima OÜ Linxtelecom Estonia tegevjuht Erki Urva, kes ütleb, et söögitegemine on lõbus tegevus ja köök on koht, kus on hea mõelda ja muusikat kuulata.

Urva ütleb, et kodus ta jõuludeks praekapsast ei teeks. "Kui teen kapsast, teen seda suure potitäie, et pärast saaks purki panna ja ka hiljem süüa. Pigem mulgi-, mitte praekapsast."

Kui tavaliselt hautab Urva kapsast tangude ja sealihaga, siis praekapsa sisse rasva saamiseks praeme õppeköögis peekonit. "Õige kapsas on selline, et kui sööd, siis mööda lõuga rasva tilgub," selgitab Urva. Kapsale annab firmamärgi mesi ja enne valmimist lisatav majoraan.

Ka menüüsse valitud praetud seafilee pole Urva sõnul jõululaua klassikaline toit. "Jõulud on pikad pühad, mille jooksul üritame teatud toite teha. Eks vahel käib ka vaidlus - mulle meeldib näiteks hanepraadi teha, paljudele peres meeldib aga kalkun. Seapraadi teeme ka. Või hoopis kala," selgitab Urva pere söögivalmistamiskombeid.

"Mina kasutan Selveri kööki tegelikult päris tihti, mitte küll ei telli suuremat kogust, aga õhtuti, kui tean, et kodus kedagi pole ja ei viitsi midagi süüa teha. Nende menüü on pidevalt arenenud ja kasvanud," kiidab Urva.

Pärast kahte tundi köögis toimetamist saame istuda lauda Erki Urva õpetusel valminud toite ja Selveri köögist tellitud analooge võrdlema.

Visuaalselt väga suurt erinevust polegi, leiavad esialgsel vaatlusel viis osalejat.

Maitse on aga kõigi viie sööja sõnul äsjavalminud toidul, võrreldes Selveri köögist tellitud ja soojendatud roaga, märgatavalt parem. Äsjapraetud liha on õhulisem, ahjust võetud kartulitele annab veelgi parema meki kasutatud oliiviõli. Selveri seisnud porgandisalat meenutab oma magususes pigem desserti. Ühelegi toidule pole seismine hästi mõjunud.

Selveri valmisköögi kasuks räägib kaks tundi küpsetamise arvel kokku hoitud aega. Rahalist kokkuhoidu valmistoit ei paku, maitse jääb äsjavalmistatud toidule selgelt alla.

Üllatus tabab meid aga mõned tunnid hiljem, kui testi jätkuna serveerime sama toitu Äripäeva toimetuses. Vahepeal jahtunud toitude ülessoojendamisel on proovijate jaoks mahlasem ja paremini maitset säilitanud hoopis Selveri valmisköögi toodang.

Tundub, et selle tootmisel on säilivusele rohkem tähelepanu pööratud. Isetehtud toitudest säilitab parema maitse ainult Erki Urva retsepti järgi valmistatud kapsas meega.

Kas eelistate valmistoitu või teete ise süüa? Monika Pramann Salu, OÜ Inotex Grupp tegevjuht
Meie pere on võrdlemisi vanamoodne: küpsetame ja keedame head toidud ise, pühade ajal kindlasti. Tavalise toidu asemel püüame teha midagi huvitavat.

Selleks ammutame ideid vanadest raamatutest, nagu näiteks sajandite tagune ja teadaolevalt esimene kokaraamat Maestro Martino da Como "Toidu tegemise kunst" või minu vanaemalt päranduseks saadud 1955. aastal eestikeelsena välja antud kogumik "Raamat maitsvast ja tervislikust toidust".

VIII sajandil elas Rootsis kuulus poeet ja laulja Carl Michael Bellmann, kes pidas lugu lustimisest ja piduroogadest, eelistades kvaliteetset toitu, samas tehes seda mõõdukal, koguni vähesel määral. Meie pere järgib toitumises samu printsiipe: et toit oleks hea ja huvitav ning et seda söödaks mõõdukal määral.

Hele Hammer, ASi Amserv Grupp finantsdirektor
Meie peres pööratakse toiduvalmimise protsessile tähelepanu minimaalselt.

Küll huvitab meid protsessi tulemus, head toitu oskame ikka hinnata. Jõulude ajal on aga toitumisega eriti lihtne - kuna meie suguvõsas on erinevalt meist terve hulk häid kokki, oleme pigem püüdnud olla neile tänulikuks publikuks. Terve teadus on jõulupühadel logistikat nii korraldada, et kõigil vanaemadel, -isadel ja tädidel on külas käidud. Suguvõsa pidulikel jõululaudadel on suurepärased isevalmistatud road, nii soolased kui ka magusad. Usutavasti on kõigis peredes just jõulude ajal toiduvalmistamise protsess tihtipeale sama oluline, kui mitte olulisem, kui lõpptulemus.

Karel Saar, ASi Ilmarine juhatuse liige
Meie peres on söögitegemine tähtsal kohal, ka jõulutoidud valmistame ise.

Naispere valmistab piparkoogid ja küpsetised, mina keskendun soolasele. Minu firmaroog on ahjus küpsetatud lõhe ja sinna juurde salativalik.

Varem domineeris laual rohkem sealiha, viimasel ajal on selle välja vahetanud kala, salatid, erinevad köögiviljad ja eksootilisemad ürdikastmed. Jõulutoit on meie peres sama traditsionaalne kui kirikus käimine ja kingid.

Marika Merilai, MTÜ Eesti Kaupmeeste Liit tegevjuht
Meie peres on kombeks toitu ise valmistada siis, kui on aega. Sageli on aega vähe ja siis eelistame osta toidutööstusettevõtete valmistoite, mille valmistamiseks vähem aega kulub, või jaekettide (Selver, Stockmann ja Rimi) köökide valmistoite.

Enamasti on see toit hea maitse ning kvaliteediga. Mul on olnud võimalus külastada nii mitmeid toidutööstuse ettevõtteid kui ka jaekettide suurkööke ja näha, kuidas kaasaja nõuetele vastavates tingimustes toidud valmivad ning kui tublid kokad seal on.

Jõuluajaks pole me veel täpseid plaane teinud, valiku teeme enne jõule.

Mari Rahumägi, OÜ Quelle tegevjuht
Jõulud on meie peres erilised sündmused, mida väärtustatakse ka isevalmistatud toiduga. Muul ajal ehk argipäeva õhtuti ostame ikka aegajalt ka Selverist valmistoitu.

Jõulumenüü, et jõuaks kõik kenasti läbi mõelda, koostan juba paar nädalat varem.

Siis läheb koos kõigi pereliikmetega lahti paaripäevane ettevalmistusperiood, mis tipneb piduliku jõululaua katmisega. Tavaliselt on laual 4-5 käiku ning pigem kergemad road kui sealiha hapukapsaga.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:51
Otsi:

Ava täpsem otsing