FT: Gazprom tahab laieneda Aafrikasse

05. jaanuar 2008, 17:56

Euroopa suurim gaasitarnija Gazprom püüab
ligi pääseda ka Aafrika rikkalikele gaasimaardlatele, suurendades lääneriikide
muret kasvava sõltuvuse pärast Venemaa riiklikust monopolist, kirjutab Financial
Times.

Leht tsiteerib allikana kõrget ametnikku Nigeeria naftatööstuses, kelle sõnul pakub Gazprom Nigeeriale investeeringuid energia infrastruktuuri, et vastu saada võimalust asuda hõlvama riigi naftamaardlaid, mis on ühed suurimad maailmas.

Läinud aastal läkitas Venemaa president Vladimir Putin Nigeeria juhile Umaru Yar’Adua’le ka kirja energia-alase koostööpakkumisega.

„Nad räägivad üsna karmi keelt, väites, et lääneriigid on meid viimased 50 aastat ära kasutanud ning et nemad pakuksid meile paremat tehingut,” ütles FT allikas. „Nad on valmis üle trumpama nii hiinlased, indialased kui ameeriklased.”

Gazpromi esindaja Ilja Koševrin kinnitas, et Nigeeria ametnikega on kõnelusi peetud. „Me oleme otsustanud laiendada oma tegevuse varade ülesostmisel globaalsele tasandile ning arendame oma strateegiat ka väljaspool Venemaad. Aafrika on üks meie prioriteete,” ütles ta.

Siiani on välismaistest kütusefirmadest Nigeerias domineerinud Royal Dutch Shell, Chevron ja ExxonMobil. Nigeeria tarnib vedeldatud gaasi nii USAle kui Euroopale, kuid on praegu siiski peamiselt naftatarnija (suurim toornafta tootja Aafrikas). Detsembris külastasid Nigeeriat taas Gazpromi esindajad, kes tegid mitmeid ettepanekuid riigi gaasitööstuse arendamiseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. October 2008, 12:00
Otsi:

Ava täpsem otsing